Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 2 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_18 Název DUMu: Úprava hovězího masa dušením 2 Pro obor vzdělávání: E/01, E/02 Předmět: Technologie Ročník: 2. Autor: Renata Navrátilová Datum:

2 Střední škola Oselce Úprava hovězího masa dušením Dušením upravujeme 1. Masa vcelku – hovězí pečeně, plněné hovězí pečeně, hovězí rolády… 2. Masa porcovaná na plátky – roštěnky, plátky, závitky… 3. Masa krájená na kostky, nudle – guláše, na pepři, v mrkvi…

3 Střední škola Oselce 2. Masa porcovaná na plátky Vhodné hovězí maso na přípravu plátků (filé), roštěnek, závitků: Zadní maso: kýta, plec, vysoký roštěnec

4 Střední škola Oselce Kýta Nízký roštěnec

5 Střední škola Oselce Falešná svíčková z plece Plec

6 Střední škola Oselce Předběžná příprava hovězí roštěné, na přípravu plátků (filé) maso nakrájíme přes vlákna na plátky maso naklepeme nasekneme okrajové blány, aby se při opékání nekroutily okořeníme – osolíme, opepříme opečeme z obou stran na tuku a dále upravujeme jako pečeni, dušením doměkka měkké maso vyjmeme a šťávu zahustíme: a)nasucho opraženou moukou rozmíchanou ve vodě b)jíškou c)šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, orestujeme a zalijeme vodou (vývarem) omáčku důkladně provaříme, dochutíme, přecedíme a podle receptury přidáme upravené vložky do omáčky, které předem tepelně upravíme, nebo servírujeme přímo na talíř ( s roštěnkou - cibule osmažená na slanině, sladkokyselá okurka), některé pokrmy zjemníme mlékem nebo smetanou

7 Střední škola Oselce Hovězí roštěná na česneku Vysoký roštěnec nakrájíme přes vlákna na plátky, naklepeme, nasekneme okrajové blány, osolíme a opepříme. Na rozpáleném tuku opečeme plátky masa z obou stran, vyjmeme je a dáme stranou. Na rozpáleném tuku po mase orestujeme najemno nakrájenou cibulku a vložíme opečené maso zpět. Přidáme nasekaný česnek, kousek másla a podlijeme vodou tak, aby bylo maso do poloviny zalité a dusíme doměkka. Pak maso vyjmeme a šťávu zahustíme tak, že šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, orestujeme a zalijeme vodou (vývarem). Šťávu provaříme 30 minut, dochutíme solí a přecedíme přes jemné síto. Nakonec zjemníme máslem. Vhodné přílohy: různě upravené brambory, bramborový knedlík, špenát.

8 Střední škola Oselce Hovězí roštěná na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem

9 Střední škola Oselce Roštěná na houbách Vysoký roštěnec nakrájíme přes vlákna na plátky, naklepeme, nasekneme okrajové blány, osolíme a opepříme. Na rozpáleném tuku opečeme plátky masa z obou stran, vyjmeme je a dáme stranou. Na rozpáleném tuku po mase orestujeme najemno nakrájenou cibulku a kmín. Vložíme opečené maso zpět a podlijeme vodou tak, aby bylo maso do poloviny zalité a dusíme doměkka. Pak maso vyjmeme a šťávu zahustíme tak, že šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, orestujeme a zalijeme vodou (vývarem). Šťávu provaříme 30 minut, dochutíme solí a přecedíme přes jemné síto. Do hotové šťávy přidáme vařené sušené houby a krátce povaříme. Vhodné přílohy: houskové knedlíky, vařené brambory, dušená rýže.

10 Střední škola Oselce Roštěná na paprice Vysoký roštěnec nakrájíme přes vlákna na plátky, naklepeme, nasekneme okrajové blány, osolíme a opepříme. Na rozpáleném tuku opečeme plátky masa z obou stran, vyjmeme je a dáme stranou. Na rozpáleném tuku po mase orestujeme mletou papriku, vložíme opečené maso, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Pak maso vyjmeme a šťávu zahustíme tak, že šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, orestujeme a zalijeme vodou (vývarem). Šťávu provaříme 30 minut, dochutíme solí, zjemníme smetanou a přecedíme přes jemné síto. Vhodné přílohy: houskové knedlíky, vařené těstoviny, dušená rýže.

11 Střední škola Oselce Předběžná příprava hovězího masa na přípravu závitků maso nakrájíme přes vlákna na plátky maso naklepeme okořeníme – osolíme, opepříme naplníme podle druhu připravovaného pokrmu a svineme nebo spíchneme kuchyňskou jehlou opečeme na tuku opečené závitky vložíme do základu a dusíme doměkka pokud závitky nezpevňujeme jehlou, vkládáme je do pekáče těsně vedle sebe, prudce zapečeme, zalijeme připraveným základem a úpravu dokončíme podle receptury pokrmu měkké maso vyjmeme a šťávu zahustíme: a)nasucho opraženou moukou rozmíchanou ve vodě b)jíškou c)šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, orestujeme a zalijeme vodou (vývarem) omáčku důkladně provaříme, dochutíme, přecedíme a podle receptury doděláme

12 Střední škola Oselce Španělský ptáček Z hovězí zadního masa nakrájíme přes vlákna plátky, které naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí. Na hrubší nudle nakrájenou slaninu, salám, sladkokyselé okurky a na čtvrtiny nakrájená natvrdo uvařená vejce klademe do středu připravených plátků. Plátky svineme a převážeme nití (nebo spíchneme jehlou) a maso na povrchu osolíme. Maso vložíme na dozlatova osmaženou cibuli a krátce opečeme v základu, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Během dušení maso otáčíme a podle potřeby doléváme horkou vodou. Měkké ptáčky vyjmeme, odstraníme nit (jehlu) a šťávu zahustíme jíškou (nebo šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a orestujeme), zalijeme vodou (vývarem) a důkladně provaříme 30 minut. Dochutíme solí a přecedíme přes jemné síto. Vhodné přílohy: dušená rýže, různě upravené brambory.

13 Střední škola Oselce Popiš přípravu španělského ptáčku

14 Střední škola Oselce

15

16 Vyber vhodné potraviny na přípravu roštěné na paprice. Mletá paprika Plec sůl Hrudí Pepř Vysoký roštěnec Smetana Tuk Voda, vývar Hladká mouka Pupek Polohrubá mouka Vařené sušené houby

17 Střední škola Oselce Odpovídej na otázky 1.Popiš přípravu roštěné na česneku. 2.Popiš přípravu roštěné na houbách. 3.Popiš přípravu roštěné na paprice.

18 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Mgr. Čermáková, Ludmila, Mgr. Vybíralová, Ivana. Kuchařské práce: Technologie 2.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2002, ISBN Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google