Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_06 Název DUMu: Úprava drůbežího masa dušením Pro obor vzdělávání: E/01 Stravovací a ubytovací služby, E/02 Práce ve stravování Předmět: Technologie Ročník: 2. Autor: Ing. Ivana Šindelářová Datum:

2 Střední škola Oselce Úprava drůbežího masa dušením K dušení používáme očištěná kuřata, mladé slepice a krocany, kuchyňsky upravené části (stehna, prsa) hus a kachen. Drůbež upravujeme nasekáním na porce a odstraněním přebytečného tuku Dusíme na předem připravených základech Šťávu (omáčku) zahušťujeme jíškou, zaprášením nebo moučným máslem Obr.11

3 Střední škola Oselce Odpověz na otázky Jaká je předběžná úprava drůbeže? Jaké základy používáme na dušení drůbeže? S jakými přílohami podáváme dušenou drůbež? Která drůbež se hodí na dušení?

4 Střední škola Oselce Vlastnosti drůbežího masa Maso mladé hrabavé drůbeže Světlé Dietní (nízký obsah tuku) Lehce stravitelné Jemně vláknité Krátká tepelná úprava Obr.10

5 Střední škola Oselce Kuře na paprice Očištěné kuře rozčtvrtíme a osolíme. Cibuli osmahneme na tuku, přidáme mletou papriku, zpěníme, zalijeme horkou vodou. Do vařícího základu vložíme kuřata a dusíme doměkka. Šťávu zahustíme jíškou a vaříme 1 hodinu. Pak přidáme mléko a smetanu, krátce povaříme. Procedíme,dochutíme solí. Podáváme s kynutým knedlíkem, těstovinami. Příprava? Obr.1 Obr.2

6 Střední škola Oselce Kuře na způsob bažanta Porce kuřete špikované slaninou dusíme na tmavším cibulovém základu s přísadou nového koření,pepře (a bobkového listu). Šťávu zjemníme syrovým máslem. Šťávu nezahušťujeme a necedíme. Podáváme s různě upravenými bramborami, rýží, s kompoty nebo saláty. Příprava?

7 Střední škola Oselce Kuře na způsob bažanta Vysvětli Jak upravujeme maso? Jaký používáme základ? Jak upravujeme šťávu? Jaké používáme přílohy?

8 Střední škola Oselce Kuřecí maso na indický způsob Kuřecí maso nakrájíme na malé tenčí plátky. Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na tuku. Přidáme nakrájené maso, osmahneme, přidáme kari koření, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme smetanou, podusíme. Přidáme oloupaná, na látky nakrájená jablka, osolíme a dusíme doměkka. Dochutíme citronovou šťávou. Přílohy – různě upravené brambory, rýže

9 Střední škola Oselce Jaké suroviny a přísady používáme při přípravě kuřecího masa po indicku? Kuřecí maso Cibule Tuk Kari koření Sůl Mouka Smetana Jablka Citronová šťáva

10 Střední škola Oselce Kuře na houbách Očištěné kuře rozčtvrtíme a osolíme. Na tuku zpěníme cibuli, přidáme kuřata, mírně opečeme. Přidáme kmín, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Šťávu mírně zahustíme jíškou a provaříme. Houby nakrájíme, podusíme na tuku a přidáme do procezené omáčky. Krátce povaříme. Podáváme s různě upravenými bramborami nebo rýží. Obr.7 Obr.3

11 Střední škola Oselce Kuře na houbách Jaké používáme koření? Jak upravujeme houby? Které houby používáme? Obr.4 Obr.8 Obr.6 Obr.9

12 Střední škola Oselce Husí prsa na smetaně Kuchyňsky upravené husí maso (bez kůže a tuku) dusíme na zeleninovém základu s přísadou celého pepře, nového koření, bobkového listu, tymiánu a nakrájeného citronu. Omáčku zahušťujeme základní jíškou, po provaření a procezení zjemňujeme mlékem a smetanou. Dochutíme solí, cukrem, bílým vínem a hořčicí. Podáváme s různými druhy knedlíků. Příprava?

13 Střední škola Oselce Husí prsa na smetaně Jaká je předběžná úprava masa? Jaký připravíme základ? Čím zjemňujeme omáčku? Jak pokrm dochutíme? Jaké jsou nejvhodnější přílohy?

14 Střední škola Oselce Husí játra na cibulce Omytá játra nakrájíme na silnější plátky. Jemně krájenou cibuli osmahneme na husím sádle dorůžova. Přidáme játra, kmín, pepř, opečeme, podlijeme a podusíme. Hotová játra osolíme, ihned podáváme s různě upravenými bramborami, rýží nebo zeleninovými saláty.

15 Střední škola Oselce Husí játra na cibulce Jaká je předběžná úprava jater? Proč solíme játra až nakonec? Jaké jsou nejvhodnější přílohy? Husí játra Obr.12

16 Střední škola Oselce Drůbeží rizoto se žampiony Cibuli osmahneme dorůžova. Přidáme drobně nakrájené kuřecí maso. Žampiony osmahneme na másle, přidáme okapanou sterilovanou zeleninu (hrášek, mrkev). Podlijeme vývarem B, podusíme. Přidáme opečené kuřecí maso, osolíme, dusíme doměkka. Pak opatrně promícháme s dušenou rýží. Při podávání sypeme strouhaným sýrem. Obr.13 Obr.5

17 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku. BRHLÍK, Eduard; ROMAŇUK, Juraj. Technologie přípravy pokrmů 2. Brno: IQ147, ŠEBEK, Luboš. Technologie kuchařských prací. Praha: SEPTIMA, 2000, ISBN není v prezentaci Obr.1 Spanishsmokedpaprika.jpg Obr.2 Paprika.fruits.three.j.jpg - není v prezentaci (jiný obrázek) Obr.3 -H%C5%99ib_hn%C4%9Bd%C3%BD_1.jpg Obr.4 Obr.5 - útočná stránka Obr.6 Obr.7 - zablokovaná nebezpečná stránka Obr.8 Obr.9 Obr.10 Obr.11 Obr.12 Obr.13


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google