Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 2 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_03 Název DUMu: Saláty ze zeleniny Pro obor vzdělávání: E/01, E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Renata Navrátilová Datum:

2 Střední škola Oselce Zásady při zpracování a podávání zeleniny 1.Zelenina je biologicky hodnotná díky obsahu vitaminů, nerostných látek a vlákniny 2.Používáme jen jakostní čerstvou zeleninu 3.Dbáme na hygienu pracoviště 4.Dbáme na pečlivou předběžnou přípravu a způsob krájení – použijeme ozdobný nůž… 5.Syrovou zeleninu, ozdoby, saláty připravujeme těsně před podáváním, neskladujeme 6.Saláty uchováváme v chladu – 5°C

3 Střední škola Oselce Saláty ze zeleniny Rozdělení 1.Jednoduché saláty (mrkvový, okurkový, hlávkový, rajčatový, zelný, paprikový…) 2.Složité saláty (bramborový, rybí, vlašský, rybí, mrkvový s jablky, z drůbežího masa se zeleninou…)

4 Střední škola Oselce Jednoduché saláty Připravujeme ze syrové nebo vařené zeleniny. Používáme pouze jeden druh základní suroviny (mrkev, salátová okurka...). Saláty spojujeme zálivkou, smetanou, majonézou, tvarohem, olivovým olejem aj..

5 Střední škola Oselce Zálivky - dresinky 1.Octová zálivka – voda, ocet, mletý pepř, sůl, cukr. 2.Olejová zálivka - voda, olej, ocet, mletý pepř, sůl, cukr. 3.Smetanová zálivka – smetana, citronová šťáva, pepř, sůl. 4.Hořčicová zálivka – hořčice, smetana, citronová šťáva, pepř, sůl. 5.Česneková zálivka – hořčice, česnek, olej, ocet. 6.Rajčatová zálivka – kečup, smetana, sůl, citronová šťáva. 7.Zálivka se slaninou – rozškvařenou slaninu přidáme do octové zálivky. 8.Citronová zálivka – citonová šťáva, cukr, voda

6 Střední škola Oselce Zálivky, dresinky Hořčicová zálivka Olejová zálivka Octová zálivka Bylinkový dresink

7 Střední škola Oselce Saláty ze syrové zeleniny Hlávkový salát Hlávku salátu rozdělíme na jednotlivé listy, vložíme do studené vody a dobře opereme. Větší listy natrháme, dáme do misky a zalijeme octovou zálivkou bez pepře. Salát připravujeme i se smetanou, s kysaným mlékem, se slaninou.

8 Střední škola Oselce Hlávkový salát Salát se smetanou

9 Střední škola Oselce Saláty ze syrové zeleniny Okurkový salát Salátové okurky oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadlu, nebo na tenké plátky. Zalijeme octovou zálivkou. Salát připravujeme i s kysaným mlékem nebo se smetanou.

10 Střední škola Oselce Okurkový salát

11 Střední škola Oselce Saláty ze syrové zeleniny Rajčatový salát Rajčata omyjeme, odkrojíme část od stopky, nakrájíme na čtvrtky nebo plátky, přidáme najemno nakrájenou cibuli a zalijeme olejovou zálivkou.

12 Střední škola Oselce Rajčatový salát Rajčatový salát s bazalkou

13 Střední škola Oselce Saláty ze syrové zeleniny Salát z kysaného zelí Kysané zelí překrájíme, promícháme s cukrem, olejem, solí a drobně nakrájenou cibulí. Můžeme přidat nastrouhanou mrkev, červené zelí.

14 Střední škola Oselce Zelné saláty

15 Střední škola Oselce Saláty ze syrové zeleniny Salát z mrkve Najemno nastrouhanou mrkev zalijeme citonovou zálivkou.

16 Střední škola Oselce Saláty z vařené zeleniny Salát z červené řepy Opranou řepu uvaříme ve slupce ve vodě s octem nebo citronovou šťávou (pro zachování barvy) doměkka. Uvařenou řepu oloupeme, nakrájíme na plátky nebo kostky a zalijeme olejovou zálivkou s fenyklem, strouhaným křenem a necháme v chladu odležet.

17 Střední škola Oselce Salát z červené řepy Salát s jogurtem

18 Střední škola Oselce Saláty z vařené zeleniny Salát z fazolových lusků Zelené lusky uvaříme v osolené vodě doměkka. Vychladlé lusky krájíme na 3 cm kousky, zalijeme olejovou zálivkou a necháme v chladu odležet.

19 Střední škola Oselce Saláty z fazolových lusků Salát z fazolových lusků s rajčaty Fazolové lusky nakrájíme Salát z fazolových lusků, ředkviček a vajec Salát z fazolových lusků s rajčaty a jogurtem

20 Střední škola Oselce Vyber správné suroviny Na přípravu octové zálivky použijeme: Pepř Ocet Sůl Cibuli Cukr Česnek Vodu Olej

21 Střední škola Oselce Vyber správné suroviny Na přípravu olejové zálivky použijeme: Pepř Ocet Sůl Cibuli Cukr Česnek Vodu Olej

22 Střední škola Oselce Vyber správné suroviny Na přípravu smetanové zálivky použijeme: Pepř Citronová šťáva Sůl Cibuli Cukr Smetana Vodu Olej

23 Střední škola Oselce Vyber správné suroviny Na přípravu hořčicové zálivky použijeme: Pepř Citronová šťáva Sůl Cibuli Cukr Smetana Vodu Olej Hořčice

24 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN X. 4/s400/raj%25C4%258Datov%25C3%25BD+sal%25C3%25A1t.jpg 3swuFlY/s1600/R+097.jpg Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google