Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 1 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_07 Název DUMu: Vaření Pro obor vzdělávání: E/01, E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1 Autor: Renata Navrátilová Datum:

2 Střední škola Oselce Základní tepelné úpravy Vaření, zadělávání Dušení Pečení Smažení

3 Střední škola Oselce VAŘENÍ Vaření je technologická úprava pokrmů, kdy na potravinu působí horká tekutina (mléko, vývar, voda,víno, várka), nebo pára při teplotě 100°C v uzavřené nádobě.

4 Střední škola Oselce Množství tekutiny závisí na potravině málo tekutiny – houby, zelenina střední množství tekutiny – brambory, maso hodně tekutiny – - obiloviny (rýže, kroupy, krupky) - luštěniny (hrách, fazole, čočka, cizrna, sója) - těstoviny (nudle, strouhání, průmyslové těstoviny)

5 Střední škola Oselce Zvláštní způsoby vaření: v tlakovém hrnci – snižuje se doba vaření, zvyšuje se vyluhování potravin

6 Střední škola Oselce Zvláštní způsoby vaření: ve vodní lázni – menší nádobu vložíme do větší nádoby s vodou, takhle např. vaříme pudink, který se běžně připaluje.

7 Střední škola Oselce Zvláštní způsoby vaření: v páře – používáme pařáky nebo varné skříně, potravina si zachová své chuťové vlastnosti, barvu a výživové látky, jsou lehčeji stravitelné, úprava je pomalejší (např. zeleninu, knedlíky, ryby)

8 Střední škola Oselce Vaření v páře

9 Střední škola Oselce Zvláštní způsoby vaření: v konvektomatu – vaříme v páře, ale i dusíme, pečeme a smažíme

10 Střední škola Oselce Zvláštní způsoby vaření: spařování potravin - blanšírování - potraviny přelijeme vroucí vodou, nebo je vložíme do vroucí vody: 1.pro snadné oloupání ovoce a zeleniny (broskve, rajče…) 2.pro zlepšení stravitelnosti (hlávkové zelí pro přípravu na salát …) 3.pro zbavení pachů ( kapusta, ledvinky…) 4.před konzervací některých druhů ovoce a zeleniny

11 Střední škola Oselce Spařování – blanšírování rajčat

12 Střední škola Oselce Zvláštní způsoby vaření: vaření pod bodem varu (táhnutím – pošírování) – tekutina má teplotu asi 80°-90°C zvláště se používá při úpravě ryb, které potřebují jen krátkou dobu tepelné přípravy

13 Střední škola Oselce Vaření masa maso vkládáme do studené vody - získáme silný vývar na polévky, z masa se vyluhuje co nejvíce cenných látek maso vkládáme do vařící vody – získáme kvalitní vařené šťavnaté maso, na povrchu masa dojde ke sražení bílkovin, maso se zatáhne a zabrání vyluhování

14 Střední škola Oselce Vaření zeleniny podle možnosti vaříme v celku, vaření zbytečně neprodlužujeme červená řepa, červené zelí, celer – přidáme ocet nebo citronovou šťávu pro zachování původní barvy při vaření brambor zaléváme brambory vždy vařící vodou, vývar použijeme na přípravu některých bílých polévek

15 Střední škola Oselce Zadělávání potravinu uvaříme podle receptury doměkka a přecedíme připravíme si světlou jíšku z másla a hladké mouky, přidáme muškátový květ jíšku zalijeme studeným vývarem a připravíme bílou omáčku, kterou vaříme 1 hodinu dochutíme a zjemníme mlékem, smetanou, máslem nebo žloutkem podle receptury přecedíme přes hustý cedník

16 Střední škola Oselce Maso vkládáme do studené vody – získáme silný vývar ano ne Maso vkládáme do vroucí vody – získáme silný vývar ano ne Blanšírování potravin je spařování potravin anone

17 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN X JPG za-vitaminy-41//15-tefal-vitacuisine-big-image.jpg 617d6bb4/images/CIMG3881.jpg?ver= jpg za-vitaminy-41//10-bosch-big-image.jpg Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.

18 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN X. za-vitaminy-41//12-mall-big-image.jpg 002.jpghttp://hospodyne.mojerecepty.sk/wp-content/uploads/2009/02/vareni-v-pare- 002.jpg- Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google