Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_TE1.54 Polévky 8 Vložky do polévek Vytvořeno: Ověřeno: Třída:SUS1

2 TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY POLÉVEK Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:vývar A, vložka do polévky, technologický postup Anotace: Materiál je určen k seznámení se s jednotlivými druhy vložek do polévky, s jejich technologií přípravy.

3 POLÉVKY Postupy přípravy vložek

4 VLOŽKY DO POLÉVEK • Jsou to doplňky do polévky připravené mimo polévku. • Upravujeme je: ve vodní lázni pečením smažením • Vkládáme je do vývaru těsně před expedicí =) zajistíme rovnoměrnou porci.

5 Vložky do polévky • Celestýnské nudle: • mléko + polohrubá mouka + vejce + sůl + = lité těsto • pečeme (slané) palačinky • Krájíme je na 5 cm široké pruhy a ty na 0,5 cm široké nudle.

6 Vložky do polévky • Fridátové nudle • připravíme jako celestýnské nudle • krájíme je na 3 cm široké pruhy • nakrájené se orestují na tuku dozlatova • Říkáme, že fridátové nudle jsou orestované celestýnské nudle.

7 Vložky do polévky • Smažený hrášek: • Lité těsto kapeme přes cedník do rozpáleného tuku na pánvi. • Vzniklé kuličky smažíme dozlatova. • Pálené koule: • Z odpalovaného těsta vykrajujeme nočky – smažíme na tuku.

8 Vložky do polévky • Vaječná sedlina: • Mléko + vejce + sůl+ květ + protlak =) sedlinu necháme ztuhnout ve vodní lázni. • vychladlé krájíme na kostičky • Protlak lze nahradit: • špenátem, šunkou, hráškem, zeleninou • Volíme různé doplňky do hmoty, podle nichž pak nese název – hrášková sedlina.

9 Vložky do polévky • Svítek: • piškotové těsto + doplněk =) těsto • pečeme na plechu v 1 cm silné vrstvě • vychladlé krájíme na drobné kostičky či vykrajujeme tvořítky různé slavnostní tvary (srdíčka na Valentýna, ryby na Vánoce) • Doplněk: • šunka, zelenina, sýr, maso, hrášek

10 Vložky do polévky • Piškotový svítek: • vyšlehané žloutky + polohrubá mouka + sníh = těsto • Třený svítek: • utřeme tuk + žloutky + sůl – vmícháme mouku + sníh = těsto

11 Vložky do polévky • Krupicový svítek: • sůl + mléko + tuk – zavaříme krupici na hustou kaši • do vychladlé kaše vmícháme žloutky + sníh • Pečeme jako základní hmotu.

12 OPAKOVÁNÍ • Jak upravujeme vložky? • Vařením ve vodní lázni, pečením nebo smažením. • Jaké znáš druhy vložek do polévek? • Nudle celestýnské a fridátové, smažený hrášek, pálené koule, vaječnou sedlinu a svítek. • Jaké svítky připravujeme? • Piškotový, třený a krupicový.

13 Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google