Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_TE1.54 Polévky 8 Vložky do polévek Vytvořeno: Ověřeno: Třída: SUS1

2 TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY POLÉVEK
Vzdělávací oblast: Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: notebook, projektor Klíčová slova: vývar A, vložka do polévky , technologický postup Anotace: Materiál je určen k seznámení se s jednotlivými druhy vložek do polévky, s jejich technologií přípravy.

3 Postupy přípravy vložek
POLÉVKY Postupy přípravy vložek

4 VLOŽKY DO POLÉVEK Jsou to doplňky do polévky připravené mimo polévku.
Upravujeme je: ve vodní lázni pečením smažením Vkládáme je do vývaru těsně před expedicí =) zajistíme rovnoměrnou porci.

5 Vložky do polévky Celestýnské nudle:
mléko + polohrubá mouka + vejce + sůl + = lité těsto pečeme (slané) palačinky Krájíme je na 5 cm široké pruhy a ty na 0,5 cm široké nudle.

6 Vložky do polévky Fridátové nudle připravíme jako celestýnské nudle
krájíme je na 3 cm široké pruhy nakrájené se orestují na tuku dozlatova Říkáme, že fridátové nudle jsou orestované celestýnské nudle.

7 Vložky do polévky Smažený hrášek:
Lité těsto kapeme přes cedník do rozpáleného tuku na pánvi. Vzniklé kuličky smažíme dozlatova. Pálené koule: Z odpalovaného těsta vykrajujeme nočky – smažíme na tuku.

8 Vložky do polévky Vaječná sedlina:
Mléko + vejce + sůl+ květ + protlak =) sedlinu necháme ztuhnout ve vodní lázni. vychladlé krájíme na kostičky Protlak lze nahradit: špenátem, šunkou, hráškem, zeleninou Volíme různé doplňky do hmoty, podle nichž pak nese název – hrášková sedlina.

9 Vložky do polévky Svítek: piškotové těsto + doplněk =) těsto
pečeme na plechu v 1 cm silné vrstvě vychladlé krájíme na drobné kostičky či vykrajujeme tvořítky různé slavnostní tvary (srdíčka na Valentýna, ryby na Vánoce) Doplněk: šunka, zelenina, sýr, maso, hrášek

10 Vložky do polévky Piškotový svítek:
vyšlehané žloutky + polohrubá mouka + sníh = těsto Třený svítek: utřeme tuk + žloutky + sůl – vmícháme mouku + sníh = těsto

11 Vložky do polévky Krupicový svítek:
sůl + mléko + tuk – zavaříme krupici na hustou kaši do vychladlé kaše vmícháme žloutky + sníh Pečeme jako základní hmotu.

12 OPAKOVÁNÍ Jak upravujeme vložky?
Vařením ve vodní lázni, pečením nebo smažením. Jaké znáš druhy vložek do polévek? Nudle celestýnské a fridátové, smažený hrášek, pálené koule, vaječnou sedlinu a svítek. Jaké svítky připravujeme? Piškotový, třený a krupicový.

13 Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"

Podobné prezentace


Reklamy Google