Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1"— Transkript prezentace:

1 Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 1.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblast Pokrmy z vajec Předmět Technologie Anotace: Žáci se naučí použití vajec a technologické postupy tepelných úprav pokrmů z vajec v závodech společného stravování. Šablona číslo materiálu III/2-5 III/2-5-3

2 POUŽITÍ VAJEC V závodech společného stravování používáme vždy vejce čerstvá. Celá vejce = vařená, míchaná, omelety, zapékání, vázání a kypření těst, do masových směsí, do cukrářských hmot. Bílek = na kypření, čistění vývarů, zdobení perníku. Žloutek = na legírování (zjemňování) omáček, do těst.

3 VEJCE VAŘENÁ – ve skořápce
Druhy Naměkko Nahniličko Natvrdo

4 VEJCE VAŘENÁ – ve skořápce
Naměkko Opláchnuté, nepoškozené vejce vložíme do vařící vody, a vaříme 2 – 3 minuty, bílek se srazí, žloutek je polotekutý. Podáváme ke snídani. Klikni https://www.google.cz/=vejce%20naměkko&tbsdadala.hyperlinx.cz/kuchar/delia/deliar01.html

5 VEJCE VAŘENÁ – ve skořápce
Nahniličku Vaříme 4 – 5 minut, bílek je tuhý, žloutek zůstane měkký. Podáváme ke snídani, s lustěninami, zeleninovými pokrmy. https://www.google.cz/search?hl=cs&q=vejce%20na%20hniličko&tb

6 VEJCE VAŘENÁ – ve skořápce
Natvrdo Vaříme minut, bílek i žloutek je tuhý. Podáváme s omáčkami, zeleninou, používáme na plnění, do salátů, na chlebíčky a pomazánky. klikni › vařené/vejce ›

7 VEJCE VAŘENÁ - bez skořápky
Zastřená (ztracená, pošírovaná) Vejce vyklepneme do šálku/naběračky, aby žloutek zůstal vcelku, vložíme do vařící vody s octem a mírně vaříme 3 – 4 minuty, vařené vyjmeme a vložíme do teplé/studené vody, nerovné okraje odkrojíme. Bílek je tuhý a žloutek měkký. klikni

8 Zastřená (ztracená, pošírovaná)
Použití Do polévek – kulajda K omáčkám – koprová Předkrm – gratinovaná vejce klikni klikni klikni

9 ÚPRAVA VAJEC na tuku Míchaná vejce Na rozehřátý tuk vlijeme vejce,
mícháme do částečného zhoustnutí a dochutíme. Přidáváme doplňky a název pak bude: míchaná vejce: na cibulce, se žampiony, se šunkou atp. klik

10 Sázená vejce - příprava
Vejce vyklepneme na zvolna pečeme, až je bílek tuhý a žloutek zůstává měkký. Podáváme: k minutkám zelenině luštěninám https://www.google.cz/search?hl=cs&q=čočka%20se%20sázeným%20vejcem&tbs

11 Vaječné omelety Příprava vejce+sůl+mléko/smetana
rozšleháme, vlijeme na rozehřátou pánev, pečeme po jedné straně. Upečenou přeložíme na poloviny a ihned podáváme. Upravujeme s různými doplňky: přidáme hrášek, šunku, houby, zeleninu atp.. Zdobíme a podáváme jako samostatný pokrm.

12 Otázky a úkoly Určete vařená vejce ve skořápce: 1. na …………………..
A správně doplňte: Vejce naměkko vaříme: …………….. minut Vejce natvrdo vaříme: …………….. minut Vejce nahniličko vaříme: …………….. minut 1. 2. 3.

13 Zdroje https://www.googlevejce/naměkko&tbsdadala.hyperlinx.cz/kuchar/delia/deliar01.html. https://www.google.cz/search?hl=cs&q=vejce%20na%20hniličko&tb › vařené/vejce › https://www.google.cz/search?hl=cs&q=čočka%20se%20sázeným%20vejcem&tbs ŠINDELKOVÁ ALENA. Kuchařské práce - Technologie 1. díl pro OU. 2. vydání. Praha: Parta, ISBN X.


Stáhnout ppt "Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1"

Podobné prezentace


Reklamy Google