Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:14.1.2013.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:14.1.2013."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:14.1.2013 Ročník (obor):KČ 1. 65-51-H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast:Přílohy z mouky a krupice Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění učiva technologických postupů příloh z mouky a krupice Šablona číslo materiálu: III/2-20 III/2-20-10

2 P ŘÍLOHY Z MOUKY A KRUPICE www. commons wikimedia.cz

3 C HARAKTERISTIKA Řadíme zde všechny přílohy, ve kterých mouka tvoří základní část z mouky vytváříme různé druhy těst, které můžeme dále doplňovat a tepelně zpracováváme vařením. www. commons wikimedia.cz

4 D RUHY PŘÍLOH PŘIPRAVOVANÝCH Z MOUKY : Knedlíky: oblíbeným pokrmem v naší kuchyni jsou knedlíky správná příprava knedlíků závisí na kvalitě mouky (hrubá, polohrubá), dobrém vypracování, konzistenci těsta a správné vaření. Tepelná úprava: vařením ve vodě vařením v páře

5 K NEDLÍKY KYPŘENÉ DROŽDÍM Technologický postup: Houskové knedlíky kynuté (1porce 160g) z vlažného mléka, části hrubé mouky a droždí připravíme kvásek, po nakynutí dáme do zbytku mouky, vejce, přidáme ostatní vlažné mléko, sůl vypracujeme těsto, před koncem dáme nakrájené housky a domícháme, necháme vykynout, vážíme a tvarujeme bochánky o hmotnosti 600-650g poté vyválíme knedlíky a necháme vykynout asi ¼ hod., po vykynutí vaříme osolené vodě 20min po 10min otáčíme, po vytažení propícháme aby mohla uniknou pára a knedlíky se nesrazily namastíme olejem Můžeme vařit v páře( konvektomat – 27 min).

6 K NEDLÍKY Knedlíky kypřícím práškem Karlovarské knedlíky( šišky vařené v utěrce) Vídeňské( kulaté o Ø6-7cm vaříme 10-15min.), hrníčkové Špekové knedlíky www. commons wikimedia.cz

7 C HARAKTERISTIKA Noky: tento druh přílohy u nás zdomácněl až koncem minulého století. V současné době si různé druhy noků jako přílohu k hlavním pokrmům oblíbily i národy střední Evropy. www. commons wikimedia.cz

8 M ÁSLOVÉ NOKY Technologický postup: mléko zavaříme se solí a máslem, přidáme prosátou hrubou mouku. Mícháme na prudkém ohni tak dlouho, až se těsto přestane lepit na vařečku a stěny nádoby, vypracujeme odpalované těsto, necháme vychladnout, přidáme muškátový květ, vejce, důkladně promícháme a dochutíme polévkovou lžící namočenou ve vodě tvarujeme noky a vaříme v osolené vodě. Vaříme asi 4-5min.

9 T ECHNOLOGICKÉ POSTUPY Krupicové noky: stejný postup jako máslové, pouze místo hrubé mouky používáme krupici. Halušky: mouka hrubá, kypřící prášek, vejce, voda, mléko a sůl, vše vypracujeme a přes děrované síto protlačujeme do vařící osolené vody uvařené vyjmeme, propláchneme studenou vodou a promastíme. www. commons wikimedia.cz www. commons wikimedia.cz

10 P OUŽITÉ ZDROJE www. commons wikimedia.cz Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN 80-7032-302-7 Technologie příprava pokrmů 2. Nakladatelství Fortuna, 1999,2006 ISBN 978-80-7168-952-2 Receptury teplých pokrmů Nakladatelství Merkur, 1991,1705 ISBN 80-7032-588-7


Stáhnout ppt "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:14.1.2013."

Podobné prezentace


Reklamy Google