Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:27.11.2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:27.11.2012."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno: Ročník (obor):KČ H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast:Pokrmy na objednávku Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění učiva pokrmů na objednávku technika, příprava,charakteristika Šablona číslo materiálu: III/

2 Pokrmy na objednávku Technologie 3. ročník Kuchař - číšník

3 Charakteristika pokrmů na objednávku • Minutka je označení pro rychlou přípravu pokrmů. • Jsou to pokrmy, které mají tepelnou úpravu až po objednání hostem. • cs. Conmmons wikipedie.org

4 Příprava pokrmu na objednávku • Pokrmy připravujeme na pánvi, roštu nebo rožni,dnes do popředí vstupují progresivní, moderní přípravy v konvektomatu (pečení při nízkých teplotách do 100°C, v páře, kombinace), kontaktní grily tepelná úprava nepřesahuje dobu 25min.

5 Délku tepelné úpravy podmiňuje • *velikost porce • * druh masa • * způsob úpravy • * intenzita tepla • *správná organizace práce – a sestavením minutové kuchyně (varny), kterou ovládá kuchař-minutkář. cs. wikipedie commons.org

6 Příprava pokrmu na objednávku • Minutkové pokrmy připravujeme z prvotřídních potravin. • K přípravě M. P. používáme maso odleželé, 1. jakostní třídy. • cs. wikipedie commons.org cs. wikipedia commons.org.

7 Technika přípravy pokrmu na objednávku • U pečení a smažení je důležité prudké opečení na horkém tuku z obou stran. • Vzniká kůrka ze sražených bílkovin, tím se zamezuje unikání šťávy z masa. • Doba pečení je závislá na druhu,jakosti masa, intenzitě tepla, velikosti porce. • Tuk rozehřát na 180°C, při vyšší teplotě se přepaluje. • Málo rozehřátý tuk – nevytvoří se kůrka, potraviny se neopéká, ale dusí, přijímá tuk, ztrácí vzhled a chuť.

8 Technika přípravy pokrmu na objednávku • Na pánvi má být 3-5mm tuku na opékání • při smažení 2-5 cm. • Použitý tuk nepoužíváme. • cs.wikipedia comons.org. cs.wikipedia comons.org

9 Použité zdroje Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN cs.wikipedia comons.org


Stáhnout ppt "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:27.11.2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google