Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno: Ročník (obor): KČ 3. 65-51-H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast: Pokrmy na objednávku Předmět: Technologie Anotace: Výukový materiál slouží k upevnění učiva pokrmů na objednávku technika, příprava,charakteristika Šablona číslo materiálu: III/

2 Pokrmy na objednávku Technologie 3. ročník Kuchař - číšník

3 Charakteristika pokrmů na objednávku
Minutka je označení pro rychlou přípravu pokrmů. Jsou to pokrmy, které mají tepelnou úpravu až po objednání hostem. cs. Conmmons wikipedie.org

4 Příprava pokrmu na objednávku
Pokrmy připravujeme na pánvi, roštu nebo rožni,dnes do popředí vstupují progresivní, moderní přípravy v konvektomatu (pečení při nízkých teplotách do 100°C, v páře, kombinace), kontaktní grily tepelná úprava nepřesahuje dobu 25min.

5 Délku tepelné úpravy podmiňuje
*velikost porce * druh masa * způsob úpravy * intenzita tepla *správná organizace práce – a sestavením minutové kuchyně (varny), kterou ovládá kuchař-minutkář. cs. wikipedie commons.org

6 Příprava pokrmu na objednávku
Minutkové pokrmy připravujeme z prvotřídních potravin. K přípravě M. P. používáme maso odleželé, 1. jakostní třídy. cs. wikipedie commons.org cs. wikipedia commons.org.

7 Technika přípravy pokrmu na objednávku
U pečení a smažení je důležité prudké opečení na horkém tuku z obou stran. Vzniká kůrka ze sražených bílkovin, tím se zamezuje unikání šťávy z masa. Doba pečení je závislá na druhu,jakosti masa, intenzitě tepla, velikosti porce. Tuk rozehřát na 180°C, při vyšší teplotě se přepaluje. Málo rozehřátý tuk – nevytvoří se kůrka, potraviny se neopéká, ale dusí, přijímá tuk, ztrácí vzhled a chuť.

8 Technika přípravy pokrmu na objednávku
Na pánvi má být 3-5mm tuku na opékání při smažení 2-5 cm. Použitý tuk nepoužíváme. cs.wikipedia comons.org cs.wikipedia comons.org

9 Použité zdroje Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN cs.wikipedia comons.org


Stáhnout ppt "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5"

Podobné prezentace


Reklamy Google