Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:16.12.2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:16.12.2012."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno: Ročník (obor):KČ H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast:Pokrmy vepřových hodů Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění učiva pokrmy vepřových hodů a technologické postupy Šablona číslo materiálu: III/2-21 III/

2 wikipedia. org

3  Sezónní pokrmy připravované v zimním období. Vepř se většinou zabíjel při slavnostních příležitostech jako bylo:  Posvícení, Hody, svatby, Vánoce, Nový rok.  Mají vysokou energetickou hodnotu, jsou tučné, těžce stravitelné.  V dnešní době si vepřové hody zachovaly svůj půvab pouze na vesnicích,  ve veřejném stravování slouží vepřové hody jako reklamní akce zaměřená na přilákání zákazníků na klasicky českou kuchyni s typicky českými výrobky

4  Suroviny:  hlava, lalok, koleno, nožičky, bůček,vnitřnosti,krev,kůže.  PÚ: Důkladná  TÚ: vařením, pečením, dušením wikipedia. org

5  Ovar, Jitrnice, Jelítka, Prejt,Tlačenka,  Sekaná svíčková,Uzené maso,Játrová paštika  Zabijačková polévka, Ovarová polévka  Huspenina. wikipedia. org

6  OVAR: vaření části vepřového masa (hlava, lalok, bůček, koleno)  Rozdělení ovarů:  1. Jednoduchý: podávání jednoho druhu masa + doplňky křen, hořčice, chléb  2. Složitý: smíšený, více druhů masa+ doplňky  Podávání:  studený předkrm  teplý předkrm  vhodné doplňky:hořčice,ster.okurka, křen octový, křen s jablky)  Ovarové koleno, ovarový bůček + doplňky

7  Ovarová hlava + doplňky  Ovarové koleno+ doplňky  Ovarový bůček + doplňky wikipedia. org

8  Ovarová hlava:  předběžná úprava: hlavu očistíme, opálíme  vložíme do vařící vody, přidáme sůl, celý pepř, nové koření, cibuli  vaříme do měkka,měkké maso vyjmeme, vykostíme  podáváme s vhodnými doplňky wikipedia. org

9  Tlačenka:  uvařené vepřové maso, nožičky, vnitřnosti se nakrájejí na kostky a kůže nameleme  přidá se koření (sůl, mletý pepř, česnek, majoránka), vepř. vývar podle krajových zvyklostí, a vše dobře promícháme  směs se naplní do žaludku (selská tlačenka) nebo dnes již většinou, do umělých střev, poté se zaváže a necháme vychladit, průběžně otáčíme.  tlačenka v žaludku se povaří a necháme vychladit, průběžně otáčíme.  podává se s cibulí, octem, křenem, hořčicí a pečivem wikipedia. org

10 Huspenina Jitrničky, Tmavá tlačenka

11  www. commons wikimedia.org.  Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN  Technologie příprava pokrmů 2. Nakladatelství Fortuna, 1999,2006 ISBN  Receptury teplých pokrmů Nakladatelství Merkur, 1991,1705 ISBN


Stáhnout ppt "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:16.12.2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google