Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno: Ročník (obor): KČ 2. 65-51-H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast: Pokrmy vepřových hodů Předmět: Technologie Anotace: Výukový materiál slouží k upevnění učiva pokrmy vepřových hodů a technologické postupy Šablona číslo materiálu: III/2-21 III/

2 Vepřové speciality wikipedia. org

3 Charakteristika Sezónní pokrmy připravované v zimním období. Vepř se většinou zabíjel při slavnostních příležitostech jako bylo: Posvícení, Hody, svatby, Vánoce, Nový rok. Mají vysokou energetickou hodnotu, jsou tučné, těžce stravitelné. V dnešní době si vepřové hody zachovaly svůj půvab pouze na vesnicích, ve veřejném stravování slouží vepřové hody jako reklamní akce zaměřená na přilákání zákazníků na klasicky českou kuchyni s typicky českými výrobky

4 Suroviny Suroviny: hlava, lalok, koleno, nožičky, bůček,vnitřnosti,krev,kůže. PÚ: Důkladná TÚ: vařením, pečením, dušením wikipedia. org

5 Druhy specialit Ovar, Jitrnice, Jelítka, Prejt,Tlačenka,
Sekaná svíčková,Uzené maso,Játrová paštika Zabijačková polévka, Ovarová polévka Huspenina. wikipedia. org

6 Rozdělení ovarů OVAR: vaření části vepřového masa (hlava, lalok, bůček, koleno) Rozdělení ovarů: 1. Jednoduchý: podávání jednoho druhu masa + doplňky křen, hořčice, chléb 2. Složitý: smíšený, více druhů masa+ doplňky Podávání: studený předkrm teplý předkrm vhodné doplňky:hořčice,ster.okurka, křen octový, křen s jablky) Ovarové koleno, ovarový bůček + doplňky

7 Ovarová hlava + doplňky Ovarové koleno+ doplňky
Ovarový bůček + doplňky wikipedia. org

8 Technologický postup:
Ovarová hlava: předběžná úprava: hlavu očistíme, opálíme vložíme do vařící vody, přidáme sůl, celý pepř, nové koření, cibuli vaříme do měkka,měkké maso vyjmeme, vykostíme podáváme s vhodnými doplňky wikipedia. org

9 Technologický postup:
Tlačenka: uvařené vepřové maso, nožičky, vnitřnosti se nakrájejí na kostky a kůže nameleme přidá se koření (sůl, mletý pepř, česnek, majoránka), vepř. vývar podle krajových zvyklostí, a vše dobře promícháme směs se naplní do žaludku (selská tlačenka) nebo dnes již většinou, do umělých střev, poté se zaváže a necháme vychladit, průběžně otáčíme. tlačenka v žaludku se povaří a necháme vychladit, průběžně otáčíme. podává se s cibulí, octem, křenem, hořčicí a pečivem wikipedia. org

10 Huspenina Jitrničky, Tmavá tlačenka
wikipedia. org

11 Použité zdroje www. commons wikimedia.org.
Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN Technologie příprava pokrmů 2. Nakladatelství Fortuna, 1999,2006 ISBN Receptury teplých pokrmů Nakladatelství Merkur, 1991,1705 ISBN


Stáhnout ppt "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5"

Podobné prezentace


Reklamy Google