Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:11.10.2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:11.10.2012."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno: Ročník (obor):KČ H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast:Hovězí maso – pečení po anglicku Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění učiva technologických postupů pečení hovězího masa po anglicku Šablona číslo materiálu: III/2-21 III/

2 wikimedia.org PEČENÍ HOVĚZÍHO MASA PO ANGLICKU

3 Charakteristika Hovězí maso pečené anglickým způsobem: Používáme pouze kvalitní druhy mas, to zůstává po úpravě uvnitř narůžovělé, pečeme poměrně krátce, 20 – 40 minut podle druhu a velikosti masa, teplota uvnitř masa nesmí překročit 70°C, nejvhodnější je asi 60°C. wikimedia.org Hovězí maso pečené anglickým způsobem: Používáme pouze kvalitní druhy mas, to zůstává po úpravě uvnitř narůžovělé, pečeme poměrně krátce, 20 – 40 minut podle druhu a velikosti masa, teplota uvnitř masa nesmí překročit 70°C, nejvhodnější je asi 60°C. wikimedia.org

4 Předběžná úprava Používáme: Pravá svíčková Nízký roštěnec wikimedia.org Předběžná úprava:na šály 1,5-2kg, odblanit,,odležet(sůl, pepř, potřít olejem) Tepelná úprava: pečení v troubě, při teplotě 250°C Používáme: Pravá svíčková Nízký roštěnec wikimedia.org Předběžná úprava:na šály 1,5-2kg, odblanit,,odležet(sůl, pepř, potřít olejem) Tepelná úprava: pečení v troubě, při teplotě 250°C

5 Technologický postup: P ředběžně upravený roštěnec,pravou svíčkovou maso necháme odležet v chladnu pak zprudka opečeme po všech stranách na tuku, podlijeme vodou a pečeme v mírně vyhřáté troubě, během pečení podléváme a otáčíme. Teplota masa uvnitř nesmí přesáhnout 70°C. Vyšší teplota 70-80°C ztrácí charakteristické růžové zabarvení- tmavé zabarvení ztrácí křehkost a šťavnatost. P ředběžně upravený roštěnec,pravou svíčkovou maso necháme odležet v chladnu pak zprudka opečeme po všech stranách na tuku, podlijeme vodou a pečeme v mírně vyhřáté troubě, během pečení podléváme a otáčíme. Teplota masa uvnitř nesmí přesáhnout 70°C. Vyšší teplota 70-80°C ztrácí charakteristické růžové zabarvení- tmavé zabarvení ztrácí křehkost a šťavnatost.

6 Anglický rostbíf (rozbít) Technologický postup: Nízký roštěnec, odkrojíme lůj a odblaníme, vrchní část můžeme nakrájet do mřížky, osolíme, opepříme,potřeme olejem a necháme 2hodiny odležet v chladnu.Rostbíf někdy potíráme i hořčicí, kečupem a paprikou. Poté maso rychle opečeme na tuku a pečeme v troubě, v průběhu pečení do masa nepícháme. Během pečení otáčíme a podléváme. Maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk zaprášíme hladkou moukou orestujeme, zalijeme vývarem, provaříme asi ½ hodiny. Přecedíme a dochutíme solí, worchesterovou omáčkou. Podáváme 2 až 3 plátky "anglicky" upečeného roštěnce. Maso je na řezu mírně narůžovělé, typické vůně a chuti, křehké a šťavnaté. Může být podlité malým množstvím přírodní šťávy. Vhodná příloha:různé úpravy brambor, dušená rýže Technologický postup: Nízký roštěnec, odkrojíme lůj a odblaníme, vrchní část můžeme nakrájet do mřížky, osolíme, opepříme,potřeme olejem a necháme 2hodiny odležet v chladnu.Rostbíf někdy potíráme i hořčicí, kečupem a paprikou. Poté maso rychle opečeme na tuku a pečeme v troubě, v průběhu pečení do masa nepícháme. Během pečení otáčíme a podléváme. Maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk zaprášíme hladkou moukou orestujeme, zalijeme vývarem, provaříme asi ½ hodiny. Přecedíme a dochutíme solí, worchesterovou omáčkou. Podáváme 2 až 3 plátky "anglicky" upečeného roštěnce. Maso je na řezu mírně narůžovělé, typické vůně a chuti, křehké a šťavnaté. Může být podlité malým množstvím přírodní šťávy. Vhodná příloha:různé úpravy brambor, dušená rýže

7 Anglický rostbíf wikimedia.org

8 Anglická úprava hovězího masa Anglická svíčková Svíčková v máslovém těstě Wellington wikimedia.org

9 Podávání 1. Studený předkrm – chutný, oblíbený, rostbífové závitky s křenem a šlehačkou, nářez 2. Teplý předkrm – nakrájené na plátky se šťávou a pečivem 3. Hlavní jídla – s různými přílohami Anglický rostbíf a Anglickou svíčkovou krájíme na tenké plátky3-5ks. – 1. porce 1. Studený předkrm – chutný, oblíbený, rostbífové závitky s křenem a šlehačkou, nářez 2. Teplý předkrm – nakrájené na plátky se šťávou a pečivem 3. Hlavní jídla – s různými přílohami Anglický rostbíf a Anglickou svíčkovou krájíme na tenké plátky3-5ks. – 1. porce

10 Použité zdroje: www. commons wikimedia.org. Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN Technologie příprava pokrmů 2. Nakladatelství Fortuna, 1999,2006 ISBN Receptury teplých pokrmů Nakladatelství Merkur, 1991,1705 ISBN


Stáhnout ppt "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:11.10.2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google