Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0563 Předmět: Technologie Tematická oblast: Tepelné úpravy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0563 Předmět: Technologie Tematická oblast: Tepelné úpravy."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0563 Předmět: Technologie Tematická oblast: Tepelné úpravy masa Okruh:Pečení vepřového masa Ročník:2. ročník Autor:Petr Štěpánek Datum/období vytvoření:březen 2013 Anotace:Úprava vepřového masa pečením, používané části vepřového masa, receptury. Cvičení probrané látky VY_32_INOVACE_B20

2 Pečení vepřového masa - části Pečením nejčastěji upravujeme: -kýtu -pečeni -plec -panenskou svíčkovou -bok -kolena

3 Pečení vepřového masa Před pečením maso úplně nebo částečně vykostíme. Pečeme vcelku, krájené na menší kusy, kostky, plátky, plníme do kapes, svinujeme závitky nebo rolády. Ochucujeme solí, kmínem, česnekem, doplňujeme cibulí, rajčatovým protlakem atd.

4 Pečení vepřového masa Abychom získali kvalitní šťávu, vkládáme na rozsekané kosti a pečeme za občasného podlévání vodou nebo vývarem. Během pečení přeléváme a obracíme. Do masa při pečení nepícháme ( vytéká šťáva ). Šťávu zahušťujeme zaprášením.

5 Maso pečené s kůží: Maso položíme do pekáče kůží dolů a obracíme až po částečném změknutí. Kůži i s vrstvou sádla nakrojíme na proužky nebo kostičky, osolíme, okmínujeme a pečeme dozlatova. Receptury např.: Vepřová pečeně, Vepřový bůček pečený, Moravský vrabec, Vepřové výpečky, Vepřový bůček nadívaný, Vepřové koleno pečené po selsku

6 Vepřová pečeně Do pekáče vložíme oprané, rozsekané kosti. Na kosti položíme opláchnutou, osolenou a okmínovanou pečeni, mírně podlijeme vodou a pečeme za občasného přelévání vypečenou šťávou a podléváním vodou doměkka a dozlatova ( v průběhu pečení maso obrátíme a tučné části propichujeme, aby se částečně vypekl tuk ). Upečené maso vyjmeme, šťávu vysmahneme na tuk, zaprášíme prosátou hladkou moukou, osmahneme, přiměřeně zalijeme vodou, rozmícháme a šťávu vaříme nejméně 20 minut. Ke konci varu ji podle potřeby přisolíme a nakonec procedíme.

7 Vepřová pečeně

8 Cvičení Které části vepřového masa používáme na pečení: Jmenuj: ………………………………………………… …………………………………………………………... Uveď alespoň 3 pokrmy z pečeného vepřového masa: Jmenuj: ………………………………………………… …………………………………………………………...

9 Cvičení - řešení Které části vepřového masa používáme na pečení: Jmenuj: kýta, plec, pečeně, bok, koleno, panenská svíčková Uveď alespoň 3 pokrmy z pečeného vepřového masa: Jmenuj: Vepřová pečeně, Moravský vrabec, Vepřové výpečky, Vepřový bůček pečený, Vepřový bůček nadívaný

10 Použité zdroje: ČERMÁKOVÁ, Ludmila; VYBÍRALOVÁ, Ivana. Kuchařské práce Technologie 2. díl pro OU. Praha: Parta, 2002. ISBN 80-7320-016-3 SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technologie přípravy pokrmů 3. učebnice pro SOU. Praha: Fortuna, 2000. ISBN 80-7168-737-5


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0563 Předmět: Technologie Tematická oblast: Tepelné úpravy."

Podobné prezentace


Reklamy Google