Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_02 Název DUMu: Úprava vepřového masa dušením Pro obor vzdělávání: E/01 Stravovací a ubytovací služby, E/02 Práce ve stravování Předmět: Technologie Ročník: 2. Autor: Ing. Ivana Šindelářová Datum:

2 Střední škola Oselce Pokrmy z vepřového masa dušené Obr.5

3 Střední škola Oselce Jatečné části vepřového masa Vcelku – kýta, plec Krájené na plátky – kýta, pečeně, plec, Krájené na kostky – plec, bůček (libový) – ořez vhodné na dušení

4 Střední škola Oselce Dušení vepřového masa K dušení používáme buď maso vcelku o hmotnosti 1 kg až 1,5 kg, krájíme plátky nebo kostky. Používáme světlejší základy nebo dusíme na tuku, se zeleninou (např. v mrkvi). Maso špikujeme kvůli chuti a barvě, plníme náplněmi. Šťávu zahušťujeme jíškou nebo zaprášením moukou.

5 Střední škola Oselce Vepřová kýta na smetaně Jaká je předběžná úprava masa? Jaký připravujeme základ? Jaké používáme koření? Jak dlouho maso dusíme? S jakými přílohami podáváme? Příprava Dušení vcelku

6 Střední škola Oselce Dušení vcelku Vepřová kýta na smetaně Připravuje se podobně jako svíčková na smetaně Obr.7

7 Střední škola Oselce Dušení vcelku Hamburská kýta Kýtu špikujeme šunkou a sterilovanou okurkou. Připravíme zeleninový základ s přísadou slaniny, divokého koření a citronu. Dusíme doměkka. Zahustíme jíškou. Zjemníme smetanou, dochutíme solí, cukrem, octem, hořčicí. Vložky – orestované krájené okurky a šunka.

8 Střední škola Oselce Hamburská kýta Jak upravujeme maso? Jaký připravíme základ? Čím omáčku zjemňujeme? Jaké dáváme vložky? Jaké podáváme přílohy? Zpět Odpověz na otázky

9 Střední škola Oselce Bratislavská plec Plec svineme do rolády, zpevníme provázkem, osolíme. Opečeme na cibulovém základu, přidáme rajčatový protlak, podlijeme, dusíme. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, ředíme vodou nebo vývarem B a mlékem. Zjemníme smetanou, dochutíme citronovou šťávou. Vložky – podušená kořenová zelenina, sterilované okurky a hrášek. Dušení vcelku

10 Střední škola Oselce Bratislavská plec Jak upravujeme maso? Jaký připravíme základ? Čím omáčku zjemňujeme? Jaké dáváme vložky? Jaké podáváme přílohy? Odpověz na otázky Zpět

11 Střední škola Oselce Dušení krájeného masa Vepřové žebírko na žampionech Z vepřové pečeně nasekáme žebírka. Nařízneme okraj a naklepeme. Osolená a opepřená žebírka opečeme na cibulovém základu, podlijeme a dusíme. Šťávu zahustíme, provaříme, procedíme. Dochutíme solí a pepřem. Vložky – podušené krájené žampiony.

12 Střední škola Oselce Vepřové žebírko na žampionech Jakou jatečnou část používáme? Jak maso upravíme? Proč musíme naříznout okraj žebírka? Jak upravíme žampiony? Zpět Obr.4 Obr.12

13 Střední škola Oselce Vepřové žebírko na žampionech Obr.11

14 Střední škola Oselce Vepřový bůček Vepřová kýta Vepřová krkovice Mletá paprika Cibule Salám Smetana Vejce Hořčice Sůl Slanina Citron Česnek Okurky Žampiony Mouka Pepř Divoké koření Kmín Ocet Cukr Vepřový závitek Vyber suroviny na přípravu vepřového závitku

15 Střední škola Oselce Vepřový závitek Obr.6

16 Střední škola Oselce Segedínský guláš Z jakého masa guláš připravujeme? Vyjmenuj ostatní suroviny. Popiš postup přípravy. Příprava

17 Střední škola Oselce Segedínský guláš Obr.3

18 Střední škola Oselce Vepřové maso v mrkvi Popiš přípravu pokrmu Obr.1 Příprava

19 Střední škola Oselce Vepřové maso na kmíně Obr.9 Obr.8 Popiš přípravu pokrmu Příprava

20 Střední škola Oselce Debrecínský guláš Plec nebo libový bůček nakrájíme na kostky. Cibuli osmahneme na tuku dorůžova, přidáme mletou papriku, pak maso, osmahneme, osolíme. Přidáme na kousky nakrájená rajčata, podlijeme vodou a dusíme do poloměkka Zahustíme jíškou, rozředíme vodou a dusíme. Ke konci osolíme, přidáme nakrájené párky a dodusíme.

21 Střední škola Oselce Debrecínský guláš Obr.10

22 Střední škola Oselce Dušení krájeného masa Další pokrmy Vepřové maso na paprice Obr.2

23 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: RUNŠTUK, Jaroslav a kol. Receptury teplých pokrmů. Praha: IQ147, 1998 BRHLÍK, Eduard; ROMAŇUK, Juraj. Technologie přípravy pokrmů 2. Brno: IQ147, ŠEBEK, Luboš. Technologie kuchařských prací. Praha: SEPTIMA, 2000, ISBN Obr.1 Obr.2 Obr.3 A1%C5%A1.jpg/800px-Seged%C3%ADnsk%C3%BD_gul%C3%A1%C5%A1.jpg Obr.4 Obr.5 Obr.6 Obr.7 Obr.8 JPG Obr.9 PG Obr.10 Obr.11 Obr.12 Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.

24 Střední škola Oselce Vepřová kýta na smetaně Na tuku osmahneme kořenovou zeleninu a cibuli, přidáme divoké koření a omytý, na plátka nakrájený citron. Do základu vložíme osolenou kýtu, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Šťávu zahustíme jíškou, přidáme vodu a provaříme a propasírujeme. V průběhu vaření přidáme mléko a nakonec zjemníme smetanou. Dochutíme solí, octem cukrem a hořčicí. Zpět

25 Střední škola Oselce Segedínský guláš Bůček nakrájíme na kostky. Cibuli osmahneme na slanině, přidáme mletou papriku, zpěníme a zalijeme vodou. Do základu přidáme maso, kmín, osolíme a dusíme do poloměkka. Přidáme překrájené, vymačkané kysané zelí a podusíme. Zahustíme jíškou, přidáme mléko nebo smetanu a provaříme Dochutíme solí. Zpět

26 Střední škola Oselce Vepřové maso v mrkvi Vepřovou plec nebo ořez nakrájíme na kostky. Maso osmahneme na tuku, podlijeme, dusíme do poloměkka. Přidáme nakrájenou nebo nastrouhanou mrkev. Podusíme a zahustíme jíškou. Dochutíme cukrem, solí, přidáme mléko a dodusíme Zpět

27 Střední škola Oselce Vepřové maso na kmíně Plec nebo ořez nakrájíme na kostky. Na tuku osmahneme cibuli dozlatova a přidáme kmín. Přidáme maso, osmahneme, podlijeme vodou a dusíme téměř doměkka. Šťávu zahustíme jíškou, přidáme vodu, provaříme a procedíme na maso. Dochutíme solí a dodusíme. Zpět


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google