Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 2 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_07 Název DUMu: Pokrmy z rýže a krup Pro obor vzdělávání: E/01, E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Renata Navrátilová Datum:

2 Střední škola Oselce Bezmasé pokrmy Rozdělení bezmasých pokrmů Podle chuti – sladké, slané Podle základní suroviny – z brambor, těstovin, bramborového těsta, rýže, krup, zeleniny, hub, sýrů, tvarohu, luštěnin, výrobků ze sóji, vajec Podle teploty – teplé, studené

3 Střední škola Oselce Bezmasé pokrmy Správné biologické hodnoty připravovaných hlavních bezmasých pokrmů je možné dosáhnout kombinací základních potravin. Například: těstoviny – tvaroh, zelenina – vejce, zelenina – sója, rýže – tvaroh, rýže – zelenina, kroupy – houby, halušky – bryndza (ovčí sýr)… Je nutné dodržovat technologické postupy přípravy pokrmů.

4 Střední škola Oselce Pokrmy z rýže Zeleninové rizoto Přebranou, propláchnutou a spařenou rýži vložíme na osmaženou cibulku, osolíme, opepříme, můžeme přidat mletou papriku. Zalijeme horkou vodou v poměru 1:1,5 a dusíme doměkka. Do hotové rýže vmícháme na cibulce podušenou zeleninu (mrkev, petržel, papriku, rajčata, hrášek, kukuřici …). Podáváme sypané sýrem, zdobené petrželkou.

5 Střední škola Oselce Zeleninové rizoto Na cibuli podusíme zeleninu

6 Střední škola Oselce Pokrmy z rýže Rýžová kaše Přebranou, propláchnutou a spařenou rýži uvaříme v mléce doměkka, přidáme špetku soli, cukr. Podáváme posypané kakaem, moučkovým cukrem a přelité máslem. Můžeme podávat i se skořicí.

7 Střední škola Oselce Jak připravujeme rýžovou kaši?

8 Střední škola Oselce Pokrmy z rýže Rýžový nákyp s ovocem Přebranou, propláchnutou a spařenou rýži uvaříme v mírně osoleném mléce, s máslem doměkka. Do vychladlé rýže vmícháme žloutky utřené s cukrem, citronovou kůrou a lehce vmícháme sníh z bílků a vanilkového cukru. Pečící formu vymastíme máslem, vložíme polovinu rýže, kterou pokryjeme ovocem (broskve, jablka, švestky, meruňky…), přidáme spařené rozinky, posypeme cukrem a pokryjeme druhou polovinou rýže, kterou pokapeme rozpuštěným máslem a zapečeme v troubě dozlatova. Podáváme sypané moučkovým cukrem, zdobené meduňkou.

9 Střední škola Oselce Jak připravujeme rýžový nákyp s ovocem?

10 Střední škola Oselce Pokrmy z krup Kroupy a krupky patří mezi zdravou výživu. Upravujeme je s chuťově výraznou zeleninou, s houbami, slaninou, česnekem, majoránkou, s luštěninami.

11 Střední škola Oselce Pokrmy z krup Kuba s houbami Kroupy uvaříme v osolené vodě doměkka. Osmažíme si cibulku dozlatova. Namočíme si houby a uvaříme s kmínem a solí doměkka. Vše smícháme, ochutíme pepřem, česnekem a vložíme do sádlem vymazaného pekáče, pokapeme rozpuštěným sádlem a zapečeme v troubě.

12 Střední škola Oselce Vyber správné suroviny Na přípravu zeleninového rizota použijeme: Černý pepř Rýži Cibuli Olej Hrášek, kukuřici, rajčata, papriku… Sůl Vodu horkou 1:1,5 Strouhaný sýr Vepřová plec Vodu studenou 1:1,5 Vodu horkou 1:2

13 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN X. Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google