Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 2 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_11 Název DUMu: Pokrmy z vajec Pro obor vzdělávání: E/01, E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Renata Navrátilová Datum:

2 Střední škola Oselce Použití vajec Čerstvá vejce : na přípravu moučníků, ale i na přípravu slaných studených a teplých pokrmů. Sušená vejce, žloutky : na přípravu těst, krémů, součást polotovarů…

3 Střední škola Oselce

4 Použití vajec Celá vejce : vaječné omelety, míchaná vejce, vařená vejce, pomazánky, do masových směsí, do cukrářských výrobků, do těst, na kypření – šlehaná celá vejce, k zapékání pokrmů… Žloutky : do těst, na zjemňování omáček, do krémů… Bílky : k čištění vývarů a rosolu, na cukrářské výrobky, na zdobení, na kypření - sníh z bílků, k potírání některých moučníků…

5 Střední škola Oselce Vařená a pečená vejce Vejce naměkko – vejce do skla: omyté vejce vložíme do vroucí vody a vaříme 2 – 3 minuty. Bílek se srazí a žloutek je polotekutý. Vejce podáváme v kalíšku na vejce zpravidla k snídani. Vejce nahniličku: omyté vejce vložíme do vroucí vody a vaříme 4 – 5 minut. Bílek ztuhne a žloutek je měkký. Vejce podáváme v kalíšku na vejce, nebo loupané k omáčkám, luštěninám… Vejce natvrdo : vaříme 9 – 10 minut. Podáváme k omáčkám, luštěninám, do salátů, na chlebíčky, pomazánky, do plněných mas… Zastřená vejce : vejce vyklepneme do šálku a opatrně vlijeme do vroucí osolené a octem okyselené vody a mírně vaříme minuty. Vejce vyjmeme, odkrojíme nerovná okraje bílků. Bílek je tuhý a žloutek měkký. Podáváme k omáčkám - koprová, vkládáme do polévek – kulajda, gratinovaná (zapékaná) vejce. Pečená vejce : vejce se vyklepnou do vymazaných gratinek, osolíme, opepříme a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 C 10 – 12 minut. Podáváme s pečenými houbami a špenátem, zapečené s nivou…

6 Střední škola Oselce Popište přípravu zastřeného vejce

7 Střední škola Oselce Vejce upravená na tuku Míchaná vejce Do rozehřátého másla vlijeme osolená vejce a zvolna mícháme do částečného sražení. Můžeme do vajec přidat chuťový doplněk. Pak se se vejce nazývají podle doplňku. Vejce na cibulce, na slanině, se šunkou… Podáváme: zdobená petrželkou, pažitkou…

8 Střední škola Oselce Míchaná vejce

9 Střední škola Oselce Vejce upravená na tuku Volské oko – sázená vejce Vejce klepneme do vymaštěné pánve na lívance. Osolíme pouze bílek, na žloutku by byly tmavé skvrny. Zvolna pečeme do zatuhnutí bílku, žloutek zůstává měkký. Podáváme: k čočce nakyselo, k minutkám, k zelenině…

10 Střední škola Oselce Vejce upravená na tuku Vaječná omeleta Vejce rozšleháme s mlékem nebo smetanou, osolíme a pečeme po jedné straně do zatuhnutí. Můžeme přidat před dokončením omelety hrášek, šunku, houby, zeleninu… Podáváme: na talíři přeloženou omeletu s hlávkovým salátem, okurkou a petrželkou.

11 Střední škola Oselce Vaječné omeleta s hráškem, pórkem a sýrem

12 Střední škola Oselce Vejce upravená na tuku Selská omeleta Na slanině osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme vařené na plátky krájené brambory, osolíme, opepříme a zalijeme rozmíchanými vejci s trochou mléka nebo smetany. Zvolna pečeme po jedné straně. Neobracíme, můžeme přiklopit poklicí. Podáváme: jako samostatný pokrm zdobený rajčaty, petrželkou nebo pažitkou.

13 Střední škola Oselce Selská omeleta Selská omeleta s cibulí, vařenými bramborami, zdobená rajčaty

14 Střední škola Oselce Na jaké pokrmy můžete použít vejce ?

15 Střední škola Oselce Vysvětlete jak připravíte zastřená vejce?

16 Střední škola Oselce Jak připravíte volské oko?

17 Střední škola Oselce Jak připravíte míchaná vejce na cibulce?

18 Střední škola Oselce Vyber správné odpověď Vejce naměkko vaříme : 10 minut 5-6 minut 1-2 minuty 15 minut 2-3 minuty 20 minut

19 Střední škola Oselce Vyber správné odpovědi Vejce nahniličku vaříme : 10 minut 5-6 minut 1-2 minuty 15 minut 2-3 minuty 20 minut

20 Střední škola Oselce Vyber správné odpovědi Vejce natvrdo vaříme : 10 minut 5-6 minut 1-2 minuty 15 minut 2-3 minuty 20 minut

21 Střední škola Oselce Vyber správné odpovědi Na přípravu selské omelety použijeme : Vejce Pažitku Salám Slaninu Papriku Cibuli Vařené brambory Pepř Sůl Syrové brambory Rajčata

22 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN X. Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google