Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 2 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_17 Název DUMu: Úprava hovězího masa dušením 1 Pro obor vzdělávání: E/01, E/02 Předmět: Technologie Ročník: 2. Autor: Renata Navrátilová Datum:

2 Střední škola Oselce Úprava hovězího masa dušením Na dušení hovězího masa použijeme maso, které je šťavnaté z mladších kusů zvířat. Dušením upravujeme 1. Masa vcelku – hovězí pečeně, plněné hovězí pečeně, hovězí rolády… 2. Masa porcovaná na plátky – roštěnky, plátky, závitky… 3. Masa krájená na kostky, nudle – guláše, na pepři, v mrkvi…

3 Střední škola Oselce Vhodné hovězí maso na dušení Přední maso: podplečí (péro), hrudí, krk, podkrčí, bok, pupek, kližky, ořez Zadní maso: kýta, plec, vysoký roštěnec

4 Střední škola Oselce Kýta Krk Nízký roštěnec Vysoký roštěnec

5 Střední škola Oselce Falešná svíčková z plece Plec

6 Střední škola Oselce Vyber na obrázku vhodné maso na dušení

7 Střední škola Oselce 1. Dušení hovězího masa vcelku Hovězí pečeně Připravíme si hovězí maso o velikosti 1 -1,5 kg. Před tepelnou úpravou maso špikujeme (slaninou, šunkou, zeleninou…), nebo ho plníme. Tím zvýšíme jeho šťavnatost. Maso osolíme, okořeníme a opečeme na tuku, aby z masa neunikala šťáva. Opečené maso dusíme na základu, podle připravovaného pokrmu – cibulový, paprikový, cibulo-paprikový, zeleninový základ. Měkké maso vyjmeme a šťávu zahustíme: a)nasucho opraženou moukou rozmíchanou ve vodě b)jíškou c)šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, orestujeme a zalijeme vodou (vývarem) Omáčku důkladně provaříme, dochutíme, přecedíme a podle receptury přidáme upravené vložky, které předem podusíme, nebo osmahneme (okurky, houby, párky, zelenina…) některé pokrmy zjemníme mlékem nebo smetanou.

8 Střední škola Oselce Svíčková na smetaně Omytou hovězí kýtu (plec) odblaníme, prošpikujeme po vláknech slaninou, osolíme a opepříme. Vložíme na zeleninový základ s cibulí (mrkev, petržel, celer) a maso opečeme. Pak přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, plátek citronu a zastříkneme octem. Zalijeme vroucí vodou do poloviny masa a dusíme doměkka na plotně nebo v troubě. Maso během dušení obracíme a doléváme vodou. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na plátky přes vlákna. Omáčku zahustíme jíškou, připravenou z tuku a hladké mouky, provaříme minut, zjemníme smetanou, dochutíme solí, cukrem, octem a krátce povaříme. Nakonec omáčku přecedíme přes cedník. Vhodné přílohy – kynutý, houskový nebo karlovarský knedlík

9 Střední škola Oselce Rajčatová omáčka Omytou hovězí kýtu (plec) odblaníme, prošpikujeme po vláknech slaninou, osolíme a opepříme. Vložíme na zeleninový základ s cibulí (mrkev, petržel, celer) a maso opečeme. Pak přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list, celou skořici, rajčatový protlak a zastříkneme octem. Zalijeme vroucí vodou do poloviny masa a dusíme doměkka. Maso během dušení obracíme a podléváme vodou. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na plátky přes vlákna. Omáčku zahustíme jíškou, připravenou z tuku a hladké mouky, provaříme minut, dochutíme solí, cukrem, octem a krátce povaříme. Nakonec omáčku přecedíme přes cedník. Vhodné přílohy – kynutý, houskový nebo karlovarský knedlík, noky.

10 Střední škola Oselce Rajčatová omáčka

11 Střední škola Oselce Přírodní hovězí pečeně Omytou hovězí kýtu (plec) odblaníme, prošpikujeme po vláknech slaninou, osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme na plátky, osmahneme na tuku dozlatova, přidáme maso, opečeme ze všech stran, zalijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme (pečeme) v troubě doměkka. Během dušení maso obracíme, přeléváme šťávou a podléváme vodou. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na plátky přes vlákna. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, osmahneme a zalijeme studenou vodou. Vaříme za občasného míchání 30 minut. Provařenou šťávu dochutíme solí, pepřem a přecedíme přes hustý cedník. Vhodné přílohy – různě upravené brambory nebo rýže.

12 Střední škola Oselce Frankfurtská hovězí pečeně Omytou hovězí kýtu (plec) odblaníme, prošpikujeme po vláknech párky, osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme najemno, krátce osmahneme na tuku, přidáme maso, opečeme ze všech stran, přidáme mletou papriku, krátce orestujeme a zalijeme vroucí vodou a pod pokličkou dusíme (pečeme) v troubě doměkka. Během dušení maso obracíme, přeléváme šťávou a podléváme vodou. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na plátky přes vlákna. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, osmahneme a zalijeme studenou vodou. Vaříme za občasného míchání 30 minut. Provařenou šťávu dochutíme solí, pepřem a přecedíme přes hustý cedník. Párky nakrájíme na kolečka, osmahneme a vložíme do hotové omáčky a krátce povaříme. Vhodné přílohy – různě upravená rýže, noky.

13 Střední škola Oselce Frankfurtská hovězí pečeně

14 Střední škola Oselce Hovězí na švestkách

15 Střední škola Oselce Hovězí na švestkách se žemlovo - perníkovým knedlíkem

16 Střední škola Oselce Znojemská hovězí pečeně

17 Střední škola Oselce Plněné hovězí pečeně Způsoby plnění : kapsa – uprostřed masa prořízneme otvor, naplníme a uzavřeme kuchyňskou jehlou. : roláda – z upraveného hovězího masa (kýty, roštěnce) připravíme plát, který naklepeme a upravíme tvar. Plát masa osolíme, opepříme a naplníme podle druhu pokrmu, zavineme, zpevníme motouzem. Kapsu, nebo roládu opečeme na tuku, vložíme do připraveného základu podle druhu pokrmu a dusíme (pečeme) doměkka.

18 Střední škola Oselce Příprava rolády

19 Střední škola Oselce Štěpánská hovězí pečeně Omytou hovězí kýtu (plec) odblaníme, prošpikujeme po stranách po vláknech slaninou, uprostřed uděláme kapsu, do které vsuneme oloupaná a natvrdo vařená vejce. Otvor uzavřeme kuchyňskou jehlou, nebo svážeme motouzem, maso osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme na plátky, osmahneme na tuku dozlatova, přidáme maso, opečeme ze všech stran, zalijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme (pečeme) v troubě doměkka. Během dušení maso obracíme, přeléváme šťávou a podléváme horkou vodou. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na plátky přes vlákna. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, osmahneme a zalijeme studenou vodou. Vaříme za občasného míchání 30 minut. Provařenou šťávu dochutíme solí a přecedíme přes hustý cedník. Při expedici můžeme podávat s plátkem vajíčka. Vhodné přílohy – vařené brambory, různě upravená rýže.

20 Střední škola Oselce Štěpánská hovězí pečeně

21 Střední škola Oselce Vyber správné odpovědi Vyber vhodné hovězí maso na dušení? Líčka Oháňka Plec Krk Kližka Hrudí Falešná svíčková Svíčková Kýta Nízký roštěnec Žebra Vysoký roštěnec Podkrčí Bok Pupek Ořez

22 Střední škola Oselce Odpovídej na otázky 1.Jaké základy používáme na dušení masa? 2.Popiš přípravu frankfurtské hovězí pečeně. 3.Popiš přípravu štěpánské hovězí pečeně. 4.Popiš přípravu rajčatové omáčky.

23 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Mgr. Čermáková, Ludmila, Mgr. Vybíralová, Ivana. Kuchařské práce: Technologie 2.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2002, ISBN Rajsk%C3%A1_om%C3%A1%C4%8Dka.jpg RFzPUDwaCdo/TiVxGJLEcOI/AAAAAAAAAOk/SCU6sBE33mE/s1600/Frankfurtsk%25C3%25A1_hov%25C4%259Bz %25C3%25AD_pe%25C4%258Den%25C4%259B.jpg Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google