Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 1 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_18 Název DUMu: Bramborová těsta Pro obor vzdělávání: 65-51-E/01, 65-51-E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Renata Navrátilová Datum: 03.03.2013

2 Střední škola Oselce Bramborová těsta – připravená z vařených brambor Bramborové knedlíky Ve slupce uvařené brambory necháme vychladnout a oloupeme. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, nebo umeleme na masovém mlýnku. Do nastrouhaných brambor přidáme vejce, sůl, hrubou mouku, krupici a vypracujeme tuhé těsto. Tvarujeme válečky o průměru 5 cm a dlouhé asi 25 cm. Vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme asi 25 minut. Během vaření musíme knedlíky vařečkou odlepovat ode dna, aby se nepřilepily. Po vyjmutí potřeme olejem, necháme chvíli vychladnout a krájíme na porce nožem nebo kráječem na bramborové knedlíky.

3 Střední škola Oselce Bramborová těsta – připravená z vařených brambor Bramborové knedlíky se žemlí Ve slupce uvařené brambory necháme vychladnout a oloupeme. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, nebo umeleme na masovém mlýnku. Do nastrouhaných brambor přidáme vejce, sůl, hrubou mouku, krupici a vypracujeme tuhé těsto. Přidáme nakrájenou žemli a tvarujeme válečky o průměru 5 cm a dlouhé asi 25 cm. Vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme asi 25 minut. Během vaření musíme knedlíky vařečkou odlepovat ode dna, aby se nepřilepily. Po vyjmutí potřeme olejem, necháme chvíli vychladnout a krájíme na porce nožem nebo kráječem na bramborové knedlíky. Nakrájená žemle

4 Střední škola Oselce Příprava bramborových knedlíků

5 Střední škola Oselce Bramborové krokety 1 Ve slupce uvařené brambory necháme vychladnout a oloupeme. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, nebo umeleme na masovém mlýnku. Do nastrouhaných brambor přidáme máslo, vejce, sůl, hrubou mouku a vypracujeme tuhé těsto. Tvarujeme malé válečky nebo kulaté krokety, tvary obalíme v rozšlehaných vejcích, strouhance a smažíme v rozpáleném oleji dozlatova.

6 Střední škola Oselce Bramborové krokety 2 Oloupané, omyté, nakrájené brambory zalijeme horkou vodou, přidáme sůl a vaříme doměkka. Brambory scedíme, prolisujeme, přidáme máslo, hrubou mouku, sůl, muškátový oříšek a zpracujeme tuhé těsto. Žloutky vmícháme do těsta po vychladnutí. Tvarujeme malé válečky nebo kulaté krokety, které obalíme v rozšlehaných vejcích, strouhance a smažíme v rozpáleném oleji dozlatova.

7 Střední škola Oselce Příprava bramborových kroket

8 Střední škola Oselce Bramborová těsta – připravená ze syrových brambor Chlupaté knedlíky 1 Oloupané syrové brambory nastrouháme, vymačkáme z nich vodu, přidáme vejce, sůl, hrubou mouku a zpracujeme tuhé těsto. Pomocí lžíce namočené ve vodě tvarujeme větší noky, které zaváříme do vroucí osolené vody. Vaříme asi 15 minut, pak vyjmeme pomocí cedníku a mastíme sádlem. Barva chlupatých knedlíků je našedlá.

9 Střední škola Oselce Bramborová těsta – připravená ze syrových a vařených brambor Chlupaté knedlíky 2 Ve slupce uvařené brambory necháme vychladnout a oloupeme. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, nebo umeleme na masovém mlýnku. Oloupané syrové brambory nastrouháme, vymačkáme z nich vodu. Vařené a syrové nastrouhané brambory smícháme, přidáme vejce, rozpuštěné máslo, sůl, hrubou mouku a zpracujeme tuhé těsto. Tvarujeme koule o průměru 5 cm. Vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme asi 20 minut. Během vaření musíme knedlíky vařečkou odlepovat ode dna, aby se nepřilepily. Po vyjmutí potřeme olejem. Barva chlupatých knedlíků je našedlá. Na talíři podáváme rozkrojené na půlky.

10 Střední škola Oselce Vyber správné suroviny Na přípravu bramborových knedlíků použijeme: Brambory vařené ve slupce Vařené brambory v osolené vodě Vařené brambory s kmínem Vejce Máslo Hrubou mouku Polohrubou mouku Sůl Krupici

11 Střední škola Oselce Vyber správné suroviny Na přípravu bramborových knedlíků se žemlí použijeme: Brambory vařené ve slupce Vařené brambory v osolené vodě Vařené brambory s kmínem Vejce Máslo Hrubou mouku Polohrubou mouku Sůl Krupici Nakrájenou žemli

12 Střední škola Oselce Vyber správné suroviny Na přípravu chlupatých knedlíků použijeme: Vařené brambory v osolené vodě Brambory vařené ve slupce Hrubou mouku Sůl Strouhanku Vejce Hladkou mouku Krupici Máslo Brambory syrové

13 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN 80-7320-052-X. Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google