Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: Datum: E/02 Práce ve stravování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: Datum: E/02 Práce ve stravování"— Transkript prezentace:

1 Projekt: Datum: 8. 3. 2013 65-51-E/02 Práce ve stravování
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_13 Název DUMu: Skopové maso a pokrmy ze skopového masa Pro obor vzdělávání: E/01 Stravovací a ubytovací služby, 65-51-E/02 Práce ve stravování Předmět: Technologie Ročník: 2. Autor: Ing. Ivana Šindelářová Datum:

2 Skopové maso Obr.19 V prezentaci jsou použity obrázky ze stránky se souhlasem společnosti O.C.G. s.r.o. Praha

3 Z jakých zvířat získáváme skopové maso?
Obr.4 Skopec Obr.8 Obr.5 Obr.3 Beran Ovce

4 Z jakých zvířat získáváme skopové maso?
Kůzle Jehně Koza Obr.6

5 Skopové maso Charakteristika Jasně červená barva
Charakteristická výrazná chuť a vůně Více obalů a blan Tuk bílý až nažloutlý, rychle tuhne (pokrmy se podávají na nahřátých talířích)

6 Jehněčí a kůzlečí maso Charakteristika
Růžová až světle červená barva masa Maso jemně vláknité Málo tuku Jemnější chuť masa Snadná tepelná úprava

7 Předběžná úprava skopového masa
Dělení Vykošťování Odblaňování Odstraňování tuku Krájení Solení a kořenění Nakládání Marinování Protýkání

8 Dělení skopového masa Zákrčí - šrůtka Krk Kýta Hřbet Zadní koleno
Obr.15 Zákrčí - šrůtka Krk Kýta Hřbet 1. 2. 3. 4. 8. 6. 7. 5. Zadní koleno 9. Hrudí - bok Plec Přední koleno

9 Dělení skopového masa I.třída   skopová kýta - minutky, závitky, v celku je možno péct, dusit                          skopový hřbet - přední část s žebírky, zadní část bez žebírek                         - je možno péct a dusit skopová svíčková - minutky II. třída  skopová plec – pečení, dušení, a to v celku i krájené skopové zákrčí - šrůtek III. třída skopové hrudí - částečně vykostíme, můžeme nadívat jako                            u telecího hrudí, většinou používáme krájené                            k dušení a vaření (ragú) skopový krk – ragú, dušení

10 Dělení skopového masa Skopové maso (zvířata) se dělí podle zmasilosti do 4 tříd  zvláště tučné tučné masité hubené

11 Dělení skopového masa Urči podle obrázků jatečnou část Hřbet Obr.10

12 Dělení skopového masa Urči podle obrázků jatečnou část Kýta Obr.11

13 Dělení skopového masa Urči podle obrázků jatečnou část Plec Obr.9

14 Dělení skopového masa Urči podle obrázků jatečnou část Krk Hrudí

15 Dělení skopového masa Urči podle obrázků jatečnou část Přední koleno
Zadní koleno

16 Dělení skopového masa Obr.14 Plátek z kýty Obr.12 Motýlek

17 Úprava vařením Vařené skopové ani jehněčí maso se díky své charakteristické vůni a chuti u nás ve společném stravování téměř nepřipravuje.

18 Úprava dušením Skopová plec na česneku
Skopovou plec potřeme česnekem utřeným se solí. Cibuli a zbytek česneku nakrájíme a osmahneme na tuku. Opečeme maso, podlijeme a dusíme doměkka. Šťávu zahustíme, přidáme vodu a provaříme 20 minut. Dochutíme solí. Přílohy – různě upravené brambory, bramborové knedlíky, krokety, zelenina, zeleninové saláty

19 Úprava dušením Skopová kýta nadivoko Maso osolíme a opepříme.
Připravíme karamelový základ, přidáme divoké koření, tymián a ocet, zalijeme vodou. Vložíme maso a dusíme doměkka. Šťávu zahustíme, provaříme, přecedíme, dochutíme octem, solí, vínem. Přílohy – brambory, knedlíky, těstoviny.

20 Úprava dušením Skopový guláš Přední maso nakrájíme na kostky.
Obr.22 Úprava dušením Skopový guláš Přední maso nakrájíme na kostky. Připravíme cibulopaprikový základ a zalijeme ho vodou. Přidáme rajčatový protlak, česnek, sůl, kmín a maso. Dusíme doměkka, šťávu zahustíme jíškou, provaříme. Přílohy – knedlíky, brambory, rýže, těstoviny.

21 Úprava dušením Jehněčí plec na žampionech
Maso osolíme, formujeme motouzem a zprudka opečeme na tuku. Po vyjmutí na tuku osmahneme cibuli a zalijeme vodou. Vložíme maso a dusíme doměkka. Šťávu zahustíme, provaříme a přecedíme. Přidáme nakrájené, podušené žampiony a krátce povaříme. Přílohy – brambory, rýže, saláty, kompoty.

22 Úprava pečením Na pečení používáme hlavně zadní skopové maso a maso jehněčí a kůzlečí. Pečeme na tuku nebo na základech. Podléváme jen tolik, aby se tuk nepřipálil. Šťávu zahušťujeme jen mírně (např. moučným máslem).

23 Úprava pečením Jehněčí hřbet pečený na másle
Hřbet odblaníme a zbavíme šlach. Maso osolíme, potřeme rozpuštěným máslem a vložíme do pekáče. Podlijeme a pečeme doměkka, během pečení maso obracíme a přeléváme výpekem. Měkké maso vyjmeme, šťávu procedíme a zjemníme máslem, dochutíme solí. Přílohy – brambory, rýže, saláty, zelenina, kompoty.

24 Úprava smažením Smažíme pouze jehněčí nebo kůzlečí maso.
Nejvhodnější je kýta nebo hřbet.

25 Úprava smažením Jehněčí řízek v cibulovém těstíčku
Z kýty nakrájíme řízky a nařízneme okrajové blány. Řízky naklepeme, osolíme a namočíme v těstíčku. Smažíme dozlatova po obou stranách. Těstíčko: mléko, vejce, na kolečka nakrájená cibule, chilli koření a sůl.

26 Minutky Používáme maso jehněčí a kůzlečí. Nejlepší je hřbet a kýta.
Krájíme plátky s kostí i vykostěné. Maso nakládáme a marinujeme. Obr.1

27 Zdroj materiálů: RUNŠTUK, Jaroslav a kol. Receptury teplých pokrmů. Praha: IQ147, 1998 ŠEBEK, Luboš. Technologie kuchařských prací. Praha: SEPTIMA, 2000, ISBN Obr.1 Obr.2 Obr.3 Obr.4 Obr.5 Obr.6 Obr.7 Obr.8 Obr.9 Obr.10 Obr.11 Obr.12 Obr.13 Obr.14 Obr.15 Obr.16 Obr.17

28 Zdroj materiálů: Obr.18 Obr.19 Obr.20 Obr.21 Obr.22 Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Projekt: Datum: E/02 Práce ve stravování"

Podobné prezentace


Reklamy Google