Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:12.3.2013.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:12.3.2013."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno: Ročník (obor):KČ H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast:Zeleninové přílohy ze syrové zeleniny Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění učiva technologických postupů zeleninových salátů Šablona číslo materiálu: III/2-20 III/

2 Z ELENINOVÉ PŘÍLOHY ZE SYROVÉ ZELENINY www. commons wikimedia.cz

3 J EDNODUCHÉ SALÁTY Jednoduché saláty připravujeme: z čerstvých a kvalitních surovin Předběžná úprava: důkladná www. commons wikimedia.cz zeleninu tvarujeme podle druhu salátu( plátky, kostky, měsíčky apod.) přidáváme přísady: kopr, česnek,cibule,křen zaléváme salátovou zálivkou, promícháme Saláty můžeme spojit(vázat) majonézou, smetanou, jogurtem,tvarohem, můžeme doplnit strouhaným sýrem Dávkování jednoduchých salátů 120g

4 Z ÁLIVKY ( DRESINKY ) Základní zálivka: voda, ocet, sůl, cukr Rajčatová zálivka: kečup,smetana, sůl, citrónová šťáva Smetanová zálivka: smetana, citrónová šťáva, sůl, bílý pepř Francouzská zálivka: ocet, hořčice, sůl,mletý pepř, olej( olivový olej) Olejová zálivka: voda, ocet, sůl, cukr, pepř mletý, olej

5 Z ÁLIVKY, DRESINKY www. commons wikimedia.cz

6 J EDNODUCHÉ SALÁTY : TECHNOLOGICKÉ POSTUPY Hlávkový salát: Předběžná úprava: jednotlivé listy salátu rozebereme a pod tekoucí vodo několikrát propláchneme natrháme na kousky nebo nakrájíme na nudličky omytý a okapaný hlávkový salát zalijeme základní zálivkou Podáváme na dezertním talíři nebo v salátové misce Zálivkou zaléváme bezprostředně před podáváním www. commons wikimedia.cz

7 D ALŠÍ JEDNODUCHÉ SALÁTY Mrkvový salát Okurkový salát Paprikový salát Rajčatový salát Ředkvičkový salát Salát z kysaného zelí www. commons wikimedia.cz

8 O VOCNÉ SALÁTY Podávají se ve skleněných miskách vychlazené. Používá se ovoce čerstvé, kompotové, z jednoho i více druhů. Dělí se na dva druhy: Sladké nálevy – připravuje se z cukrového sirupu, ovocných šťáv, vína, likéru (destilátu) - salát jahodový, meruňkový, pomerančový, míchaný Smetanové majonézy – připravují se z majonézy, smetany, cukru, citr. šťávy. Povrch salátu zdobíme šlehanou smetanou, pokládáme ovocem

9 O VOCNÉ SALÁTY Smíšený ovocný salát Meruňkový salát Pomerančový salát www. commons wikimedia.cz

10 P OUŽITÉ ZDROJE www. commons wikimedia.cz Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN Technologie příprava pokrmů 2. Nakladatelství Fortuna, 1999,2006 ISBN Receptury teplých pokrmů Nakladatelství Merkur, 1991,1705 ISBN


Stáhnout ppt "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:12.3.2013."

Podobné prezentace


Reklamy Google