Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Miroslava Malušková Gastronomie www.zlinskedumy.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Miroslava Malušková Gastronomie www.zlinskedumy.cz."— Transkript prezentace:

1 Mgr. Miroslava Malušková Gastronomie www.zlinskedumy.cz

2 Anotace Materiál vysvětluje ochucování, míchání u stolu hosta, musí být doplněn výkladem. Umožňuje použití pro učitele ve výuce. Je vhodné jej doplnit výkladem. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. AutorMgr. Miroslava Malušková (Autor) JazykČeština Očekávaný výstup 65-42-M/01 Hotelnictví a cestovní ruch 65-51-H/01 Kuchař – číšník ŠVP Číšník- barman, servírka –barmanka Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaSložitá obsluha, ochucování, míchání Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityKombinované Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníodborné vzdělávání Typická věková skupina16 - 19 let Vazby na ostatní materiályJe součástí výuky TOS, stolničení

3  způsob dohotovování  míchání salátů  ochucování  příprava polévek u stolu hosta  příprava exotických specialit

4  smyslem ochucování je konečná úprava chuti pokrmu podle přání hosta nebo návrhu číšníka

5  pravidla ochucování jsou stejná jako v kuchyni, používající se běžně dochucovací prostředky, víno a lihoviny apod.

6  číšník má předem znát základní chuť podávaných šťáv a omáček, aby mohl vhodně ochucovat popř. zjemňovat

7  ochucujeme worcesterem, kečupem, tabaskem, popř. vínem a zjemňujeme máslem, popř. zastříkneme lihovinou  ingredience volíme podle druhu masa a způsobu úpravy

8  zvýrazňujeme hořčicí, worcesterem, citronovou šťávou, popř. malým množstvím kečupu nebo tabaska  zjemňujeme máslem, šlehačkou, smetanou, bílým vínem, dezertním vínem, vermutem, popř. whisky

9  zvýrazňujeme worcesterem, bílým pepřem a tabaskem  zjemňujeme kečupem, červeným vínem, suchým dezertním vínem, popř. koňakem  množství ingrediencí volíme uvážlivě, chuť má být vyvážená.  žádná z použitých ingrediencí nemá výrazně překrývat původní chuť pokrmu.

10  příprava a dochucení směsi, jako je salát  dochucení a promíchání základní suroviny, jako je tatarský biftek nebo špagety

11  tvoří sortiment různých směsí z drůbežího i ostatního masa, rybího, vajec, zeleniny, ovoce, žampionů, oliv a mnoha dalších surovin  ochucují se drezinkem připraveným v kuchyni nebo přímo u stolu hosta

12  do mísy vložíme vybrané suroviny, přidáme hotový drezink, promícháme a podáváme podle předchozího postupu

13  do mísy vložíme vybrané suroviny, přidáme pojítko, popř. dochutíme podle dohody s hostem a podáváme Pojítko  je dochucená základní surovina, např.  majonéza  Šlehačka  sladká a zakysaná smetana  jogurt, krémový sýr, popř. jejich směsi

14  jsou moderní variantou salátů  připravují se navrstvením surovin do skleniček typu miska nebo špička a přelitím přiměřeného množství dresinku nebo pojítka

15 SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, 2001. ISBN 80-7168-752-9. SALAČ, Gustav, MVDr. Milan PRIBULA a Hana SEDLÁČKOVÁ. Technika obsluhy a služeb: pro 2. ročník středních hotelových škol. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1994. ISBN 80-04-26-586-3. ČERNÝ, Jiří a Antonín SRKALA. Moderní obsluha. Praha: IQ 147, s.r.o., 1997. ISBN neuvedeno.


Stáhnout ppt "Mgr. Miroslava Malušková Gastronomie www.zlinskedumy.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google