Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Miroslava Malušková Gastronomie www.zlinskedumy.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Miroslava Malušková Gastronomie www.zlinskedumy.cz."— Transkript prezentace:

1 Mgr. Miroslava Malušková Gastronomie

2 Anotace Materiál vysvětluje ochucování, míchání u stolu hosta, musí být doplněn výkladem. Umožňuje použití pro učitele ve výuce. Je vhodné jej doplnit výkladem. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. AutorMgr. Miroslava Malušková (Autor) JazykČeština Očekávaný výstup M/01 Hotelnictví a cestovní ruch H/01 Kuchař – číšník ŠVP Číšník- barman, servírka –barmanka Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaSložitá obsluha, ochucování, míchání Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityKombinované Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníodborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiályJe součástí výuky TOS, stolničení

3  způsob dohotovování  míchání salátů  ochucování  příprava polévek u stolu hosta  příprava exotických specialit

4  smyslem ochucování je konečná úprava chuti pokrmu podle přání hosta nebo návrhu číšníka

5  pravidla ochucování jsou stejná jako v kuchyni, používající se běžně dochucovací prostředky, víno a lihoviny apod.

6  číšník má předem znát základní chuť podávaných šťáv a omáček, aby mohl vhodně ochucovat popř. zjemňovat

7  ochucujeme worcesterem, kečupem, tabaskem, popř. vínem a zjemňujeme máslem, popř. zastříkneme lihovinou  ingredience volíme podle druhu masa a způsobu úpravy

8  zvýrazňujeme hořčicí, worcesterem, citronovou šťávou, popř. malým množstvím kečupu nebo tabaska  zjemňujeme máslem, šlehačkou, smetanou, bílým vínem, dezertním vínem, vermutem, popř. whisky

9  zvýrazňujeme worcesterem, bílým pepřem a tabaskem  zjemňujeme kečupem, červeným vínem, suchým dezertním vínem, popř. koňakem  množství ingrediencí volíme uvážlivě, chuť má být vyvážená.  žádná z použitých ingrediencí nemá výrazně překrývat původní chuť pokrmu.

10  příprava a dochucení směsi, jako je salát  dochucení a promíchání základní suroviny, jako je tatarský biftek nebo špagety

11  tvoří sortiment různých směsí z drůbežího i ostatního masa, rybího, vajec, zeleniny, ovoce, žampionů, oliv a mnoha dalších surovin  ochucují se drezinkem připraveným v kuchyni nebo přímo u stolu hosta

12  do mísy vložíme vybrané suroviny, přidáme hotový drezink, promícháme a podáváme podle předchozího postupu

13  do mísy vložíme vybrané suroviny, přidáme pojítko, popř. dochutíme podle dohody s hostem a podáváme Pojítko  je dochucená základní surovina, např.  majonéza  Šlehačka  sladká a zakysaná smetana  jogurt, krémový sýr, popř. jejich směsi

14  jsou moderní variantou salátů  připravují se navrstvením surovin do skleniček typu miska nebo špička a přelitím přiměřeného množství dresinku nebo pojítka

15 SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, ISBN SALAČ, Gustav, MVDr. Milan PRIBULA a Hana SEDLÁČKOVÁ. Technika obsluhy a služeb: pro 2. ročník středních hotelových škol. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, ISBN ČERNÝ, Jiří a Antonín SRKALA. Moderní obsluha. Praha: IQ 147, s.r.o., ISBN neuvedeno.


Stáhnout ppt "Mgr. Miroslava Malušková Gastronomie www.zlinskedumy.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google