Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Miroslava Malušková Gastronomie www.zlinskedumy.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Miroslava Malušková Gastronomie www.zlinskedumy.cz."— Transkript prezentace:

1 Mgr. Miroslava Malušková Gastronomie

2 Anotace Materiál vysvětluje pravidla při flambování masa, musí být doplněn výkladem. Umožňuje použití pro učitele ve výuce. Je vhodné jej doplnit výkladem. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. AutorMgr. Miroslava Malušková (Autor) JazykČeština Očekávaný výstup M/01 Hotelnictví a cestovní ruch H/01 Kuchař – číšník ŠVP Číšník- barman, servírka –barmanka Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaSložitá obsluha, flambování masa Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityKombinované Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníodborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiályJe součástí výuky TOS, stolničení,

3 „ Flamber “ (z francouzštiny hořeti) patří mezi nejnáročnější práce u stolu hosta

4  používáme otevřený oheň (flambovací vozík, lihové kahany )  pánvičky odpovídajících tvarů a velikostí  dobře prohřejeme pánvičku  před vložením pokrmu rozpustíme (cukr, med, tuk)

5  na 1 porci používáme 0,02 l lihoviny  nejvhodnější je nechlazená lihovina nad 40% obsahu alkoholu  po nalití pálenky do pánvičky, nakloníme okraj pánvičky nad plamen, uvolněné alkoholové páry vzplanou  zapálení části lihoviny pomocí lžíce nebo naběračky (použití zápalek nebo zapalovače je nepřípustné)

6  výška plamene nemá přesáhnout 10 cm  doba flambování 30 sekund až 1 minuta  efekt hoření zvýrazníme zaprášením mletým pepřem (u masa) nebo cukrem (sladké pokrmy)  hoření přerušíme přelitím pokrmu šťávou nebo omáčkou

7  používáme předem tepelně zpracované maso (nejlépe naporcované)  na tmavá masa (hovězí, zvěřinu) používáme výraznější druhy lihovin – gin, borovička, režná, stará myslivecká  na bílá masa – vodku, zubrovku, koňak, popř. whisky

8  maso na pánvičce přelijeme alkoholem  zapálíme, otáčíme a koupeme v plamenech

9  na závěr snížíme plamen, maso stáhneme k okraji pánvičky  přidáme a dochutíme šťávu nebo omáčku a překládáme i s přílohou na talíř

10

11 SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, ISBN SALAČ, Gustav, MVDr. Milan PRIBULA a Hana SEDLÁČKOVÁ. Technika obsluhy a služeb: pro 2. ročník středních hotelových škol. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, ISBN ČERNÝ, Jiří a Antonín SRKALA. Moderní obsluha. Praha: IQ 147, s.r.o., ISBN neuvedeno.


Stáhnout ppt "Mgr. Miroslava Malušková Gastronomie www.zlinskedumy.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google