Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Free Powerpoint TemplatesPage 1Free Powerpoint Templates GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY INVENTÁŘ NA PODÁVÁNÍ POKRMŮ Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ Mgr. MIROSLAVA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Free Powerpoint TemplatesPage 1Free Powerpoint Templates GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY INVENTÁŘ NA PODÁVÁNÍ POKRMŮ Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ Mgr. MIROSLAVA."— Transkript prezentace:

1 Free Powerpoint TemplatesPage 1Free Powerpoint Templates GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY INVENTÁŘ NA PODÁVÁNÍ POKRMŮ Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ Mgr. MIROSLAVA MALUŠKOVÁ

2 Free Powerpoint TemplatesPage 2 AnotaceMateriál poukazuje na rozdělení inventáře při podávání pokrmů na úseku obsluhy. Je vhodné jej doplnit výkladem. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. AutorIng. Petra Škrášková (Autor) Mgr. Miroslava Malušková (Autor) JazykČeština Očekávaný výstup65-51-H/01 Kuchař – číšník ŠVP Číšník, barman, servírka- barmanka ŠVP Kuchař – číšník pro pohostinství M/01 Hotelnictví a cestovní ruch Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovatalíře, mísy, ostatní inventář Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityKombinované Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníodborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiályje součástí Inventáře na úseku obsluhy

3 Free Powerpoint TemplatesPage 3 Inventář na podávání pokrmů - rozdělení 1.Podle materiálu  porcelánový  kovový  skleněný 2. Podle použití  talíře  mísy  inventář na servis polévek  ostatní inventář

4 Free Powerpoint TemplatesPage 4 Inventář na servis pokrmů Talíře rozdělujeme podle velikosti  klubový (30 cm), největší talíř – základní, na stole zůstává po celou dobu stolování  masový (24cm), slouží na servis hlavních chodů  polévkový (22 cm), servis polévek

5 Free Powerpoint TemplatesPage 5 Inventář na servis pokrmů  dezertní (19 cm), na servis studených a teplých předkrmů, moučníků, sýrů, ovoce  moučníkový (17 cm), na servis studených dezertů  pečivový (17 cm), při složitých snídaních, při slavnostním stolování pro manipulaci s pečivem  máslový (8 cm), na snídaňové přílohy (med, máslo, džem)

6 Free Powerpoint TemplatesPage 6 Inventář na servis pokrmů Mísy slouží k servisu pokrmů, mohou mít různé tvary a velikosti (1-10 porcí), volíme podle druhu pokrmu, velikosti a počtu porcí běžné kulaté mísy - na pokrmy odpovídajícího tvaru, např. bifteky, větší kulaté mísy se používají na servis příloh při banketní obsluze.

7 Free Powerpoint TemplatesPage 7 Inventář na servis pokrmů  oválné mísy: jedno i víceporcové, na servis masitých pokrmů, velké OM při banketní obsluze  úzké a špičaté mísy: na servis ryb  obdélníkové mísy: na výrobky studené kuchyně, předkrmy, cukrářské výrobky  dělené mísy: na pokrmy s teplým obložením  ploché kulaté mísy na nožce: dorty, dezerty

8 Free Powerpoint TemplatesPage 8 Inventář na podávání polévek  šálek výlevový s jedním ouškem na přelévání polévek do talíře ( kovový, porcelánový)  šálek vývarový – bujon šálek se dvěma uchy, vývar s vložkou lze vypít  šálek na exotické polévky (želví, račí),podobný moka šálku (1dcl)  mísa na polévku terina

9 Free Powerpoint TemplatesPage 9 Mezi ostatní inventář dále řadíme  omáčníky 1-10 ti porcové  kalíšky na vejce  misky na kompoty (vyšší a užší)  na saláty (nižší a širší)  zapékací misky – gratinky (slouží na zapékání pokrmů)  zapékací kelímky

10 Free Powerpoint TemplatesPage 10 POUŽITÁ LITERATURA SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, ISBN SALAČ, Gustav, MVDr. Milan PRIBULA a Hana SEDLÁČKOVÁ. Technika obsluhy a služeb: pro 1. ročník středních hotelových škol. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, ISBN ČERNÝ, Jiří a Antonín SRKALA. Moderní obsluha. Praha: IQ 147, s.r.o., ISBN neuvedeno.


Stáhnout ppt "Free Powerpoint TemplatesPage 1Free Powerpoint Templates GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY INVENTÁŘ NA PODÁVÁNÍ POKRMŮ Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ Mgr. MIROSLAVA."

Podobné prezentace


Reklamy Google