Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_10_GAS_586_Mel Druh učebního materiálu Prezentace Autor Mgr. Miroslava Melechovská VY_32_INOVACE_10_GAS_586_Mel

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Předmět Ročník Název tematické oblasti (sady) Název vzdělávacího materiálu Anotace Zhotoveno, (datum/období) Ověřeno Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Hotelnictví PředmětTechnika obsluhy a služeb RočníkPrvní a druhý Název tematické oblasti (sady)Gastronomická pravidla a nápojová gastronomie Název vzdělávacího materiálu Menu – základní informace, pořadí pokrmů, pořadí nápojů, pravidla tvorby Anotace Prezentace je určena pro výuku předmětu TOS v 1. – 2. ročníku čtyřletých oborů. Je součástí sady „Gastronomická pravidla“. Jejím cílem je přehlednou a stručnou formou vysvětlit, co je menu. Výuku je vhodné doplnit ukázkami menu. Předpokládá se práce s počítačem, kde žáci budou vyhledávat informace o novinkách, která se týkají degustačních menu. V prezentaci jsou zařazeny úkoly, které vedou k rozvoji komunikačních kompetencí mezi učitelem a žákem. Zhotoveno, (datum/období)9. března 2013 Ověřeno9. září 2013

3 MENU

4 Menu Druhy menu Pořadí pokrmů a nápojů v menu Založení inventáře pro jednu osobu Pravidla pro tvorbu menu Grafické zpracování Trendy v tvorbě menu Degustační menu Klíčové pojmy

5 MENU Jedná se o pevnou sestavu pokrmů doplněnou vhodným nápojem. Používá se k slavnostním příležitostem (svatby, křtiny, narozeniny, velikonoce). Menu je mezinárodní výraz  někdy se tento výraz používá pro označení jídelního lístku. Při jeho tvorbě respektujeme gastronomická pravidla.

6 Dělení menu: JEDNODUCHÉ JEDNODUCHÉ MENU (1 – 3 chody) SLOŽITÉ SLOŽITÉ MENU (4 – 5 chodů) SLAVNOSTNÍ SLAVNOSTNÍ MENU (min. 6 chodů) foto autora

7 Grafická úprava menu JEDNOSTRÁNKOVÉ MENU v horní části uvádíme pokrmy, v dolní části nápoje; pokrmy a nápoje lze střídat (pod pokrm uvádíme nápoj). ČTYŘSTRÁNKOVÉ MENU první stránka (příležitost, datum, čas, místo konání); druhá stránka (nápoje); třetí stránka (pokrmy); čtvrtá stránka (ostatní informace týkající se slavnostní události).

8 Pořadí pokrmů v menu STUDENÝ PŘEDKRM POLÉVKA TEPLÝ PŘEDKRM RYBY (mezichod) HLAVNÍ CHOD (vrchol menu) SÝR - DEZERT TEPLÝ MOUČNÍK STUDENÝ MOUČNÍK ZMRZLINA OVOCE KÁVA, ČAJ foto autora

9 Pořadí nápojů v menu APERITIV VODA, VÍNO, PIVO BÍLÉ VÍNO RŮŽOVÉ VÍNO ČERVENÉ VÍNO DEZERTNÍ VÍNO ŠUMIVÉ VÍNO DIGESTIV foto autora

10 Aperitiv Studený předkrm Pivo 12⁰ Polévka Víno:Teplý předkrm BÍLÉRyba, příloha RŮŽOVÉ ČERVENÉHlavní chod, příloha Sýr Dezertní, šumivé vínoMoučník Zmrzlina Ovoce Káva, čaj Digestiv

11 Ukázka jednoduchého menu Aperitiv Studený předkrm Polévka Bílé vínoHlavní chod Káva Digestiv

12 Ukázka složitého menu Aperitiv Studený předkrm Polévka Bílé vínoHlavní chod Šumivé vínoDezert Káva Digestiv

13 Ukázka slavnostního menu Aperitiv Bílé vínoStudený předkrm Polévka Ryba Růžové vínoHlavní chod Sýr Slámové vínoDezert Káva Digestiv foto autora

14 Tvorba menu foto autora

15 Tvorba menu foto autora

16 Hlediska pro tvorbu menu příležitost datum a čas počet hostů složení skupiny zvláštní přání hostitele náboženské a kulturní zvyklosti finanční limit možnosti a potřeby provozu

17 Pravidla pro sestavování menu ????

18 Uveďte rozdíly? JÍDELNÍ LÍSTEK MENU

19 Domácí úkol 1.Vytvořte slavnostní menu k příležitosti oslav narozenin. 2.Proveďte nákres založení pro jednu osobu dle vámi sestaveného menu.

20 Použitá literatura: SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, 1996, 122 s. ISBN ČERNÝ, Jiří; SRKALA, Antonín. Moderní obsluha. 1. vyd. Praha: Merkur, s. ISBN Použité zdroje: Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google