Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258 Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_11_GAS_615_Per Druh učebního materiálu Prezentace Autor Mgr. Hana Pertlová VY_32_INOVACE_11_GAS_615_Per

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Hotelnictví Předmět Technologie přípravy pokrmů Ročník 1. ročník Název tematické oblasti (sady) Jatečné maso Název vzdělávacího materiálu Úprava vepřového masa pečením a minutové pokrmy – práce s interaktivní tabulí Anotace Prezentace pro interaktivní tabuli je určena pro výuku předmětu TPP v 1. ročníku oboru Hotelnictví. Jejím cílem je přehlednou a stručnou formou představit úpravu vepřového masa pečením a minutové pokrmy, využití částí masa, způsoby pečení, minutová úprava a podávání. Seznamuje nejen s úpravou pečeného a minutového vepřového masa, ale uvádí i technologické postupy s využitím vepřového masa. Chce svojí názorností podnítit žáky k zájmu o využívání vepřového masa v gastronomii. Prezentace pro interaktivní tabuli navazuje na prezentaci „Úprava vepřového masa pečením a minutové pokrmy“. Na interaktivní tabuli bude importována prezentace, žáci budou dopisovat, číslovat pomocí tužky na interaktivní tabuli. Zhotoveno, (datum/období) 27. 12. 2013 Ověřeno3. 6. 2014

3 Úprava vepřového masa pečením a minutové pokrmy práce s interaktivní tabulí

4 V YPIŠTE VHODNÉ ČÁSTI MASA NA PEČENÍ

5 Pečeně Bok Krkovice Kýta Koleno

6 S TRUČNĚ N APIŠTE PŘÍPRAVU ŠŤÁVY o ……………………………………………………………

7 S TRUČNĚ N APIŠTE PŘÍPRAVU ŠŤÁVY o šťáva se vydusí na tuk, o zapráší moukou, o osmahne, o zalije vývarem, o provaří a procedí

8 SLOŽTE TECHNOLOGICKÝ POSTUP VEPŘOVÁ PEČENĚ o připravená pečeně se osolí, posype kmínem a peče se ve vyhřáté troubě, o upečené maso vyjmeme a připravíme šťávu, o z pečeně odsekneme obratlové kosti, kosti omyjeme, rozsekáme a vložíme na dno pekáče, o během pečení maso poléváme výpekem, podléváme vývarem (vodou) a obracíme, o Přílohy: doplňte

9 SLOŽTE TECHNOLOGICKÝ POSTUP: VEPŘOVÁ PEČENĚ 2.připravená pečeně se osolí, posype kmínem a peče se ve vyhřáté troubě, 4.upečené maso vyjmeme a připravíme šťávu, 1.z pečeně odsekneme obratlové kosti, kosti omyjeme, rozsekáme a vložíme na dno pekáče, 3.během pečení maso poléváme výpekem, podléváme vývarem (vodou) a obracíme, Přílohy: různě upravené brambory, bramborové, chlupaté a houskové knedlíky, různě upravené druhy zelí, špenát, kapusta, různě upravené luštěniny, různé druhy zeleninových salátů.

10 T ECHNOLOGICKÁ ÚPRAVA PEČENÍM JE : V YBER JEDNU MOŽNOST ! o úprava masa z části horkým vzduchem a z části malým množstvím výpeku z masa, o úprava horkým vzduchem, o úprava z 1/3 v horké tekutině a ze 2/3 horkou párou, o úprava v horké tekutině.

11 T ECHNOLOGICKÁ ÚPRAVA PEČENÍM JE : V YBER JEDNU MOŽNOST ! o úprava masa z části horkým vzduchem a z části malým množstvím výpeku z masa, o úprava horkým vzduchem, o úprava z 1/3 v horké tekutině a ze 2/3 horkou párou, o úprava v horké tekutině.

12 D OPLŇTE : o Vepřovou pečeni po selsku pečeme na: o Moravského vrabce pečeme s: o Plněný vepřový bůček plníme nádivkou: o Vepřovou pečeni kořeníme: o Proč dáváme při pečení rozsekané kosti na dno pekáče: o Jak poznáme, že je šťáva dobře provařená: o Přim pečení vepřového masa přidáváme do pekáče tuk:

13 D OPLŇTE : o Vepřovou pečeni po selsku kořeníme: sůl, česnek o Moravského vrabce pečeme s: cibulí o Plněný vepřový bůček plníme nádivkou: houskovou o Vepřovou pečeni kořeníme: sůl, kmín o Proč dáváme při pečení rozsekané kosti na dno pekáče: dosáhneme jakostnější šťávy o Jak poznáme, že je šťáva dobře provařená: tuk se odděluje od svého zahuštěného základu o Při pečení vepřového masa přidáváme do pekáče tuk? nepřidáváme, z masa se vypeče

14 P OUŽITÁ LITERATURA A ZDROJE Použitá literatura: o SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technologie přípravy pokrmů: pro střední odborná učiliště a pro hotelové školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 2000, 96 s. ISBN 80-7168-737-5. o ŘEŠÁTKO, Jaroslav, NODL, Ladislav. Kuchařská technologie. Vyd. 3. Praha: Merkur, 1993, 283 s. ISBN 80-7032-014-1. o RUNŠTUK, Jaroslav a kol. Receptury teplých pokrmů. Vyd. 6. Hradec Králové: R plus, 1993, 564 s. ISBN 978-80-904093-0-9 -1. o ČERMÁKOVÁ, Ludmila, VYBÍRALOVÁ, Ivana. Kuchařské práce Technologie 2.díl. Vyd. 2.Praha: Parta, 2004, 83 s. ISBN 80-7320-053-8. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google