Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)"— Transkript prezentace:

1 Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: 17.01.2013 ročník (obor)
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) a ubytovací služby tematická oblast Menu Předmět Stolničení Anotace: v závodech společného stravování. číslo materiálu III/2-4-10

2 MENU Menu je pevná sestava pokrmů a nápojů. Používá se:
- v restauračním provozu, - při slavnostním stolování k určitým příležitostem.

3 Jednoduché restaurační menu - o třech chodech
DRUHY MENU Jednotlivé druhy rozdělujeme podle počtu chodů (podávaných pokrmů). Jednoduché restaurační menu - o třech chodech Složité restaurační menu - má 4 až 5 chodů Slavnostní menu - je o šesti a více chodech

4 Jednoduché restaurační menu
DRUHY MENU Jednotlivé druhy rozdělujeme podle počtu chodů (podávaných pokrmů). Jednoduché restaurační menu Složité restaurační menu Slavnostní menu - předkrm, polévka, hlavní pokrm, moučník. Je o 6 a více chodech. Zpravidla o třech chodech. Pozorně přečtěte a správně zařaďte k jednotlivým menu. Se skládá ze 4 až 5 chodů. - polévka, hlavní pokrm, moučník. - předkrm, polévka, ryba, hlavní pokrm, moučník, sýr, doplněných vhodnými nápoji.

5 SLAVNOSTNÍ MENU Toto menu se sestavuje k různým příležitostem.
Důležité zásady při tvorbě slavnostního menu. Dbáme na určitá hlediska: - počet osob, - složení hostů (věk, národnost, povolání, pohlaví, náboženství), - finanční možnosti hostitele, - dobu podávání (poledne, večer, roční období), - příležitost pro kterou je určena - různé zvyklosti (svatby), - možnosti střediska.

6 - graficky doplňovat výzdobu tabule,
Menu má být jako celek: - nápadité, - originální, - graficky doplňovat výzdobu tabule, - svým obsahem má zapadat do charakteru pohoštění.

7 NÁPOJE PODÁVANÉ PŘI SLAVNOSTNÍM MENU
Aperitiv: - podává se minut před jídlem, - zpravidla kořeněné víno, - na povzbuzení chuti, Bílá vína: - k pokrmům z bílého masa (ryby, hrabavá drůbež). Červená vína: - k pokrmům z tmavých mas (hovězí, zvěřina). Šumivá vína: - k dezertům a moučníkům. Pivo: - k tučným pokrmům. Digestiv: - destilát, pálenka, - na závěr celého menu, - slouží k lepšímu trávení požitých pokrmů.

8 ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ Sestavování pokrmů a nápojů na slavnostím menu.
levá strana - nápoje pravá strana - pokrmy aperitiv studený předkrm polévka minerální voda hlavní chod z bílého masa bílé víno hlavní chod z tmavého masa červené víno moučník šumivé víno dezert becherovka káva

9 Podle založeného inventáře sestavte slavnostní menu.
https://www.google.cz/search?hl=cs&q=založení%20inventáře%20podle%20menu&tbs

10 Otázky a úkoly. Co je to menu a kde se používá.
Vysvětlete jaký je rozdíl mezi jednoduchým a složitým menu. Jaký je rozdíl mezi jídelním lístkem a menu. K jakým příležitostem připravujeme slavnostní menu. Z kolika pokrmů se skládá jednoduché restaurační menu. Jaké pokrmy připravíte podle založených příborů? https://www.google.cz/search?hl=cs&q=slavnostní%20tabule%20menu&tbs

11 Zdroje http://www.toprecepty.cz/recept/23121-veprovy-rizek/
https://www.google.cz/search?hl=cs&q=založení%20inventáře%20podle%20menu&tbs https://www.google.cz/search?hl=cs&q=slavnostní%20tabule%20menu&tbs ŠINDELKOVÁ, Alena. Stolničení: učebnice pro odborná učiliště, obor Kuchařské práce. 1. vyd. Praha: Parta, 2001, 51 s. ISBN


Stáhnout ppt "Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)"

Podobné prezentace


Reklamy Google