Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková."— Transkript prezentace:

1 Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)3.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastMenu PředmětStolničení Anotace:Žáci se naučí druhy, jejich použití a sestavování k určitým příležitostem podle gastronomických pravidel v závodech společného stravování. Šablona číslo materiálu III/2-4 III/2-4-10

2 MENU Menu je pevná sestava pokrmů a nápojů. Používá se: - v restauračním provozu, - při slavnostním stolování k určitým příležitostem.

3 DRUHY MENU Jednotlivé druhy rozdělujeme podle počtu chodů (podávaných pokrmů). Jednoduché restaurační menu - o třech chodech Složité restaurační menu - má 4 až 5 chodů Slavnostní menu - je o šesti a více chodech

4 DRUHY MENU Jednotlivé druhy rozdělujeme podle počtu chodů (podávaných pokrmů). Jednoduché restaurační menu Zpravidla o třech chodech. Složité restaurační menu Se skládá ze 4 až 5 chodů. Slavnostní menu Je o 6 a více chodech. - polévka, hlavní pokrm, moučník. - předkrm, polévka, hlavní pokrm, moučník. - předkrm, polévka, ryba, hlavní pokrm, moučník, sýr, doplněných vhodnými nápoji. Pozorně přečtěte a správně zařaďte k jednotlivým menu.

5 SLAVNOSTNÍ MENU Toto menu se sestavuje k různým příležitostem. Důležité zásady při tvorbě slavnostního menu. Dbáme na určitá hlediska: - počet osob, - složení hostů (věk, národnost, povolání, pohlaví, náboženství), - finanční možnosti hostitele, - dobu podávání (poledne, večer, roční období), - příležitost pro kterou je určena - různé zvyklosti (svatby), - možnosti střediska.

6 Menu má být jako celek: - nápadité, - originální, - graficky doplňovat výzdobu tabule, - svým obsahem má zapadat do charakteru pohoštění.

7 NÁPOJE PODÁVANÉ PŘI SLAVNOSTNÍM MENU Aperitiv: - podává se minut před jídlem, - zpravidla kořeněné víno, - na povzbuzení chuti, Bílá vína: - k pokrmům z bílého masa (ryby, hrabavá drůbež). Červená vína: - k pokrmům z tmavých mas (hovězí, zvěřina). Šumivá vína: - k dezertům a moučníkům. Pivo: - k tučným pokrmům. Digestiv: - destilát, pálenka, - na závěr celého menu, - slouží k lepšímu trávení požitých pokrmů. h ttp://www.toprecepty.cz/recept/23121-veprovy-rizek/

8 Sestavování pokrmů a nápojů na slavnostím menu. polévka hlavní chod z bílého masa hlavní chod z tmavého masa studený předkrm levá strana - nápoje pravá strana - pokrmy moučník dezert káva aperitiv minerální voda bílé víno červené víno šumivé víno becherovka ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼

9 Podle založeného inventáře sestavte slavnostní menu. https://www.google.cz/search?hl=cs&q=založení%20inventáře%20podle%20menu&tbs

10 Otázky a úkoly. Co je to menu a kde se používá. Vysvětlete jaký je rozdíl mezi jednoduchým a složitým menu. Jaký je rozdíl mezi jídelním lístkem a menu. K jakým příležitostem připravujeme slavnostní menu. Z kolika pokrmů se skládá jednoduché restaurační menu. Jaké pokrmy připravíte podle založených příborů? https://www.google.cz/search?hl=cs&q=slavnostní%20tabule%20menu&tbs

11 ŠINDELKOVÁ, Alena. Stolničení: učebnice pro odborná učiliště, obor Kuchařské práce. 1. vyd. Praha: Parta, 2001, 51 s. ISBN Zdroje h ttp://www.toprecepty.cz/recept/23121-veprovy-rizek/ https://www.google.cz/search?hl=cs&q=založení%20inventáře%20podle%20menu&tbs https://www.google.cz/search?hl=cs&q=slavnostní%20tabule%20menu&tbs


Stáhnout ppt "Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková."

Podobné prezentace


Reklamy Google