Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková."— Transkript prezentace:

1 Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 2.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblast Malý stolní inventář Předmět Stolničení Anotace: Žáci se naučí význam, druhy a použití malého stolního inventáře na úseku obsluhy v závodech společného stravování. Šablona číslo materiálu III/2-4 III/2-4-18

2 MALÝ STOLNÍ INVENTÁŘ Vlastní zdroj - fotografie

3 VÝZNAM  Bývá umístěn uprostřed stolu nebo na příručním stole.  Plní funkci:  gastronomickou,  hygienickou,  estetickou  a informační.

4 SLÁNKY (otevřené,uzavřené)  Sůl plníme do 2/3 a přidáváme zrnka rýže proti vlhnutí, denně otíráme.  Pepř plníme do 1/3, aby nevyprchalo aroma.

5 MENÁŽKY  Soubor dochucovacích prostředků:  solnička,  pepřenka,  karafy na ocet a olej,  párátník,  čistí se stejně jako slánky.

6 KARAFY  Na ocet a olej – denně otíráme

7 HOŘČIČNÍKY  Denně otíráme,  na hořčici kápneme pár kapek oleje, aby nevysychala,  nepoužíváme kovové lžičky - mohou oxidovat.

8 VÁZIČKY  Skleněné nebo keramické.  Spodní část širší (nepřevrátí se).  Vysoké do 20 cm.  Denně vyměňujeme vodu květinám.  Vázičky denně otíráme. -roztomile-dekoracni-vazicky-3-ks.html

9 CUKŘENKY  Dóza na kostkový cukr  Dávkovač na cukr krystal  Pudřenka na moučkový cukr …………………… ……………………… …………………….. Doplňte názvy cukřenek.

10 TÁCKY POD PIVO  Mohou být vyrobeny ze skla, porcelánu.  Nejčastěji se setkáváme s papírovými vyrobenými jednotlivými pivovary.

11 STOJÁNKY  Rezervační  Jsou vyrobeny z různých materiálů.

12 ÚKOLY 1. FUNKCE GASTRONOMICKÁ A.CUKŘENKA NA MOUČKOVÝ CUKR 2. FUNKCE INFORMAČNÍB. VÁZIČKY 3. FUNKCE HYGIENICKÁ C. MENÁŽKY, CUKŘENKY, KARAFY, SYPÁTKA. 4. FUNKCE ESTETICKÁD. REZERVAČNÍ STOJÁNKY 5. PUDŘENKA E. TÁCKY POD PIVO, PÁRÁTNÍK, UBROUSKY Napište čísla od jedné do pěti a přiřaďte správné písmeno.

13 ZDROJE    sclien  GE&biw  UIM733KHchJ7rEznrk     ŠINDELKOVÁ, Alena. Stolničení: učebnice pro odborná učiliště, obor Kuchařské práce. 1. vyd. Praha: Parta, 2001, 51 s. ISBN


Stáhnout ppt "Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková."

Podobné prezentace


Reklamy Google