Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ROZDĚLENÍ INVENTÁŘE A STOLOVÝ A SEDACÍ INVENTÁŘ AutorAnna Kachtíková Anotace Výukový materiál slouží k samostatné práci žáků, lze jej využít jako podklad.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ROZDĚLENÍ INVENTÁŘE A STOLOVÝ A SEDACÍ INVENTÁŘ AutorAnna Kachtíková Anotace Výukový materiál slouží k samostatné práci žáků, lze jej využít jako podklad."— Transkript prezentace:

1 ROZDĚLENÍ INVENTÁŘE A STOLOVÝ A SEDACÍ INVENTÁŘ AutorAnna Kachtíková Anotace Výukový materiál slouží k samostatné práci žáků, lze jej využít jako podklad k projektovému vyučování nebo jako domácí úkol Očekávaný přínosŽáci se seznámí s rozdělením inventáře a dokáží popsat stolový a sedací inventář Tematická oblastInventář TémaRozdělení inventáře a stolový a sedací inventář PředmětStolničení Ročníkprvní Obor vzděláváníKuchař - číšník Stupeň a typ vzděláváníStřední odborné vzdělání Název DUMŠ20_S1_01_Rozdělení inventáře a stolový a sedací inventář Datum2. 9. – SOŠ JOSEFA SOUSEDÍKA VSETÍN ZLÍNSKÝ KRAJ

2 Inventář na úseku obsluhy Inventářem rozumíme předměty používané při obsluze. Máme se seznámit s jednotlivými druhy inventáře a také s jeho používáním a ošetřováním. Pro každý pokrm nebo nápoj máme používat odpovídající inventář a to pokud jde o materiál, druh, velikost, tvar apod. 2

3 Můžeme dělit inventář např.: dle materiálu – porcelánový, skleněný, kovový, dřevěný, plastový…… dle použití – stolový a sedací, prádlo, drobný stolní inventář, příbory, inventář na pokrmy, inventář na nápoje, pomocné stoly dle příležitosti – běžný, slavnostní, jedno obrátkový… dle odbytového střediska – restaurační, kavárenský, vinárenský, barový… 3

4 Rozdělení inventáře Stolový a sedací inventář Restaurační prádlo Malý stolní inventář Pomocný inventář Velký stolní inventář: a) inventář na pokrmy b) inventář na nápoje c) příbory Pomocné stoly Pomocné vozíky 4

5 5 Restaurační prádlo ubrusynapronymultony

6 6 Stolový a sedací stolyžidlekřesla

7 7 Malý stolní inventář solničkyvázičkypopelníky

8 8 Velký stolní inventář inventář na pokrmy inventář na nápoje příbory

9 9 Inventář na pokrmy talířemísyomáčníky

10 10 Inventář na nápoje sklo na lihoviny sklo na vína sklo na nealko

11 11 Příbory jídelnípřekládacíspeciální

12 12 Pomocný inventář platachladičeohřívače

13 13 Pomocné stoly příručníservírovacíohřívací

14 14 Pomocné vozíky flambovacínabídkovýpředkrmový

15 Stoly R ozeznáváme :  kavárenské  jídelní  konferenční  zahradní 15

16 Stoly Jejich tvary mohou být čtvercové, obdélníkové, kulaté apod. Bývají vyrobeny z různých materiálů: dřeva, kovu, plastu apod. Typizované stoly mají rozměry

17 Sedací nábytek Patří zde: židle křesla boxy sedačky lavice barové židle 17 45

18 18 Zdroje Literatura: SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, 1996, 217 s. ISBN Internet: https://www.google.cz/search?q=restaura%C4%8Dn%C3%AD+stoly&client=firefox- a&hs=MBd&rls=org.mozilla:cs:official&channel=fflb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&s a=X&ei=TG8nUuTON6_n7Aa7jIGwCw&ved=0CFMQsAQ&biw=1280&bih=631 Použití klipartů Odkazy ze dne Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Anna Kachtíková


Stáhnout ppt "ROZDĚLENÍ INVENTÁŘE A STOLOVÝ A SEDACÍ INVENTÁŘ AutorAnna Kachtíková Anotace Výukový materiál slouží k samostatné práci žáků, lze jej využít jako podklad."

Podobné prezentace


Reklamy Google