Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozdělení inventáře a stolový a sedací inventář

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozdělení inventáře a stolový a sedací inventář"— Transkript prezentace:

1 Rozdělení inventáře a stolový a sedací inventář
Autor Anna Kachtíková Anotace Výukový materiál slouží k samostatné práci žáků, lze jej využít jako podklad k projektovému vyučování nebo jako domácí úkol Očekávaný přínos Žáci se seznámí s rozdělením inventáře a dokáží popsat stolový a sedací inventář Tematická oblast Inventář Téma Rozdělení inventáře a stolový a sedací inventář Předmět Stolničení Ročník první Obor vzdělávání Kuchař - číšník Stupeň a typ vzdělávání Střední odborné vzdělání Název DUM Š20_S1_01_Rozdělení inventáře a stolový a sedací inventář Datum 2. 9. – SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj

2 Inventář na úseku obsluhy
Inventářem rozumíme předměty používané při obsluze. Máme se seznámit s jednotlivými druhy inventáře a také s jeho používáním a ošetřováním. Pro každý pokrm nebo nápoj máme používat odpovídající inventář a to pokud jde o materiál, druh, velikost, tvar apod.

3 Můžeme dělit inventář např.:
dle materiálu – porcelánový, skleněný, kovový, dřevěný, plastový…… dle použití – stolový a sedací, prádlo, drobný stolní inventář, příbory, inventář na pokrmy, inventář na nápoje, pomocné stoly dle příležitosti – běžný, slavnostní, jedno obrátkový… dle odbytového střediska – restaurační, kavárenský, vinárenský, barový…

4 Rozdělení inventáře Stolový a sedací inventář Restaurační prádlo
Malý stolní inventář Pomocný inventář Velký stolní inventář: a) inventář na pokrmy b) inventář na nápoje c) příbory Pomocné stoly Pomocné vozíky

5 Restaurační prádlo ubrusy naprony multony

6 Stolový a sedací stoly židle křesla

7 Malý stolní inventář solničky vázičky popelníky

8 Velký stolní inventář inventář na pokrmy inventář na nápoje příbory

9 Inventář na pokrmy talíře mísy omáčníky

10 Inventář na nápoje sklo na lihoviny sklo na vína sklo na nealko

11 Příbory jídelní překládací speciální

12 Pomocný inventář plata chladiče ohřívače

13 Pomocné stoly příruční servírovací ohřívací

14 Pomocné vozíky flambovací nabídkový předkrmový

15 Stoly Rozeznáváme: kavárenské jídelní konferenční zahradní

16 Stoly Jejich tvary mohou být čtvercové, obdélníkové, kulaté apod.
Bývají vyrobeny z různých materiálů: dřeva, kovu, plastu apod. Typizované stoly mají rozměry - 80 80 80 120 76

17 Sedací nábytek Patří zde: židle křesla boxy sedačky lavice
barové židle 45

18 Zdroje Literatura:  SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, 1996, 217 s. ISBN Internet: https://www.google.cz/search?q=restaura%C4%8Dn%C3%AD+stoly&client=firefox-a&hs=MBd&rls=org.mozilla:cs:official&channel=fflb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=TG8nUuTON6_n7Aa7jIGwCw&ved=0CFMQsAQ&biw=1280&bih=631 Použití klipartů Odkazy ze dne Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Anna Kachtíková


Stáhnout ppt "Rozdělení inventáře a stolový a sedací inventář"

Podobné prezentace


Reklamy Google