Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CHARAKTERISTIKA ·     je seznam nabízených pokrmů a příloh;   ·     svým vzhledem a obsahem reprezentuje provozovnu;       je reklamním a propagačním prostředkem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CHARAKTERISTIKA ·     je seznam nabízených pokrmů a příloh;   ·     svým vzhledem a obsahem reprezentuje provozovnu;       je reklamním a propagačním prostředkem."— Transkript prezentace:

1

2 CHARAKTERISTIKA ·     je seznam nabízených pokrmů a příloh; ·     svým vzhledem a obsahem reprezentuje provozovnu;       je reklamním a propagačním prostředkem provozovny; ·     základním požadavkem je pestrý výběr pokrmů a příloh, přehlednost, čitelnost a vkusná úprava; ·    usnadňuje nabídku, objednávání, bonování, zúčtování, slouží jako kontrolní podklad.

3 NA SESTAVOVÁNÍ JÍDELNÍHO LÍSTKU SE PODÍLÍ
  vedoucí závodu      šéfkuchař; vrchní číšník

4 DRUHY JÍDELNÍCH LÍSTKŮ
1. RESTAURAČNÍ 2. KAVÁRENSKÝ 3. VINÁRENSKÝ 4. BAROVÝ 5. DĚTSKÝ 6. HOTELOVÝ 7. SPECIÁLNÍ 8. CIZOJAZYČNÝ

5 KAVÁRENSKÝ JÍDELNÍ LÍSTEK
·          menší nabídka polévek a pokrmů; ·          větší nabídka vaječných jídel a moučníků.

6

7 BAROVÝ JÍDELNÍ LÍSTEK obsahuje speciality všeho druhu (přírodní úpravy); pokrmy mají být v co nejjednodušší úpravě.

8

9 HOTELOVÝ JÍDELNÍ LÍSTEK
bývá rozdělen na snídaně a ostatní denní jídla, jídla non-stop, popř. pokrmy časově omezené; snídaňový lístek bývá ve velkých provozovnách nahrazen tzv. visačkou.

10 Speciální jídelní lístek
používá se při mimořádných příležitostech (dny cizích kuchyní, hody apod. ).

11

12 CIZOJAZYČNÉ JÍDELNÍ LÍSTKY
jsou nutné v mezinárodních provozovnách a v oblastech cestovního ruchu. V malých provozovnách je možné spojit jídelní lístek  s nápojovým.

13

14 NÁLEŽITOSTI JÍDELNÍCH LÍSTKŮ
ROZDĚLUJEME NA: 1. ZÁKLADNÍ 2. OSTATNÍ

15 ZÁKLADNÍ NÁLEŽITOSTI JÍDELNÍCH LÍSTKŮ
název střediska a provozovny, kategorie, adresa datum nebo období platnosti hmotnost masa (v syrovém stavu) nebo použitých surovin; název pokrmu a příloh cena za pokrm (popř. upozornění na změny cen dle váhy – např. u celých ryb) jména odpovědných pracovníků

16 OSTATNÍ NÁLEŽITOSTI JÍDELNÍCH LÍSTKŮ
stručná charakteristika pokrmů energetická hodnota pokrmů fotografie pokrmů číselné kódy pokrmů

17 POŘADÍ POKRMŮ NA JÍDELNÍM LÍSTKU
1.      Studené předkrmy 2.      Polévky (vývary, bílé, zvláštní a speciální polévky) 3.      Teplé předkrmy 4.      Ryby (sladkovodní, mořské, korýši, lasturovci) 5.      Drůbež (hrabavá, vodní, v pořadí dle velikosti) 6.      Zvěřina (pernatá, srstnatá, nízká, spárkatá, vysoká, černá) 7.      Dětské pokrmy 8.      Lehká a zdravotní jídla, dietní pokrmy 9.      Speciality (dne, šéfa kuchyně, provozovny, oblasti, kraje, země) 10.Hotové pokrmy (v pořadí hovězí, telecí, vepřové, mleté, skopové maso a droby, potom pokrmy bezmasé, uvnitř skupin se dělí podle úpravy na vařené, zadělávané, dušené, zapékané, pečené a smažené pokrmy)

18 11.Pokrmy na objednávku (pořadí jako u hotových pokrmů)
12.Zeleninové pokrmy 13.Teplé přílohy, zeleniny, kompoty, saláty 14.Studené pokrmy ( při malém výběru mohou být součástí studených předkrmů) 15.Sýry (krémové, tvrdé, plísňové, dezertní) 16.Teplé moučníky (vařené, pečené, smažené) 17.Studené moučníky (zákusky, pudinky, krémy) 18.Zmrzliny (poháry, bomby, speciality) 19.Ovoce (domácí, dovážené, ovocné saláty)

19 Ukázka, jak nemá jídelní lístek vypadat


Stáhnout ppt "CHARAKTERISTIKA ·     je seznam nabízených pokrmů a příloh;   ·     svým vzhledem a obsahem reprezentuje provozovnu;       je reklamním a propagačním prostředkem."

Podobné prezentace


Reklamy Google