Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_10_GAS_582_Mel Druh učebního materiálu Prezentace Autor Mgr. Miroslava Melechovská VY_32_INOVACE_10_GAS_582_Mel

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Hotelnictví PředmětTechnika obsluhy a služeb RočníkPrvní a druhý Název tematické oblasti (sady)Gastronomická pravidla a nápojová gastronomie Název vzdělávacího materiáluJídelní lístky – druhy, náležitosti, tvorba, pravidla při sestavování Anotace Prezentace je určena pro výuku předmětu TOS v 1. – 2. ročníku čtyřletých oborů. Je součástí sady „Gastronomická pravidla a nápojová gastronomie“. Jejím cílem je přehlednou a stručnou formou vysvětlit co jsou jídelní lístky. Žáci navrhnou jídelní lístek s nabídkou typických českých pokrmů podle gastronomických zásad. Po celou dobu pracují s odbornou literaturou. Výuku je vhodné doplnit ukázkami jídelních lístků. Zhotoveno, (datum/období)2. března 2013 Ověřeno3. června 2013

3 Jídelní lístky A´la carte

4 Jídelní lístek Nabídky pokrmů na jídelním lístku Tvorba jídelních lístků Druhy jídelních lístků Řazení pokrmů na jídelním lístku Klíčové pojmy

5 JÍDELNÍ LÍSTEK Význam jídelního lístku? svým vzhledem a provedením je součástí prezentace podniku  dotváří jeho image reklama Vzhled jídelního lístku: forma provedení grafické zpracování vizitka podniku desky moderní technologie JÍDELNÍ LÍSTEK JE VIZITKOU PODNIKU

6 Náležitosti jídelního lístku: název a sídlo podniku druh jídelního lístku kompletní názvy pokrmů charakteristika a složení pokrmu energetická hodnota pokrmu číslování pokrmu jméno zaměstnance nebo vedoucího, který odpovídá za ceny a přípravu pokrmů datum nebo období platnosti cena pokrmů hmotnost pokrmů (v syrovém stavu) couvert upozornění na speciality, zvláštnosti apod.

7 Doporučení: jazyková správnost estetická úprava gastronomicky správný sled aplikace správných názvů jídel Připomínky: vyprodaný sortiment neškrtáme pokud něco nemáme, hostovi se omluvíme ceny nepřepisujeme

8 Při sestavování jídelního lístku lze přihlížet na: roční období technologickou úpravu pokrmu sortiment (barevnost, pestrost) věkovou skupinu cenovou různorodost Správná manipulace s jídelním lístkem: z hlediska správného stolování jídelní lístek nabízíme prvnímu čestnému hostu, dále pak ostatním hostům podle důležitosti obsluha jej podává z pravé strany, již otevřený

9 Druhy jídelních lístků Restaurační jídelní lístek Denní jídelní lísek Stálý jídelní lísek Kombinovaný jídelní lísek Dětský jídelní lístek Vinárenský jídelní lístek Kavárenský jídelní lístek Barový lístek Snídaňový lístek Hotelový jídelní lístek Cizojazyčný jídelní lístek Speciální jídelní lístek ? ? ?

10 Řazení pokrmů na jídelním lístku

11 Studené předkrmyStudené předkrmy PolévkyPolévky Teplé předkrmyTeplé předkrmy RybyRyby DrůbežDrůbež ZvěřinaZvěřina Dětské pokrmyDětské pokrmy Lehká a zdravotní jídlaLehká a zdravotní jídla

12 SpecialitySpeciality HotovépokrmyHotové pokrmy hovězí, telecí, vepřové, mleté, skopové a droby vařené, zadělávané, dušené, zapékané, pečené a smažené. Pokrmy bezmaséPokrmy bezmasé Pokrmy na objednávkuPokrmy na objednávku Zeleninové pokrmyZeleninové pokrmy Teplé přílohyTeplé přílohy KompotyKompoty

13 SalátySaláty StudenépokrmyStudené pokrmy SýrySýry Teplé moučníkyTeplé moučníky Studené moučníkyStudené moučníky ZmrzlinyZmrzliny OvoceOvoce

14 Jídelní lístek  jednoduché zpracování Předkrmy Polévky Ryby Pokrmy z různých druhů mas Sýry Dezerty – moučníky

15 Kontrolní otázky 1.Popište význam jídelních lístků v restauraci? 2.Uveďte náležitosti jídelního lístku. 3.Vyjmenujte deset pokrmů po sobě jdoucích na jídelním lístku.

16 Použitá literatura: SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, 1996, 117 s. ISBN ČERNÝ, Jiří; SRKALA, Antonín. Moderní obsluha. 1. vyd. Praha: Merkur, s. ISBN Použité zdroje: restauracich-misto-jidelniho-listku-ipad.htm papirove-jidelni-listky/ Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google