Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258."— Transkript prezentace:

1 Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_10_GAS_549_Sob Druh učebního materiálu Prezentace Autor Mgr. Věra Sobotová Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ VY_32_INOVACE_10_GAS_549_Sob

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Kuchař - číšník Předmět Stolničení Ročník 2. ročník Název tematické oblasti (sady) Nápojová gastronomie Název vzdělávacího materiáluLihoviny – rozdělení Anotace Prezentace je určena pro výuku předmětu STO ve 2. ročníku oboru Kuchař – číšník, tematický celek Nápoje, jejich servis, ošetřování. Jejím cílem je přiblížit žákům rozdělení a stručnou charakteristiku lihovin včetně jejich správného ošetřování. Učivo bude procvičeno pracovními listy. Zhotoveno, (datum/období) Ověřeno

3 Lihoviny

4 Lihoviny jsou: alkoholické nápoje, obsahují nejméně 20 % alkoholu. DRUHY - TŘÍDĚNÍ Konzumní Značkové Destiláty pravé Destiláty řezané

5 Třídění – dle obsahu cukru NESLAZENÉ - obsah cukru je nižší než 90 g/l SLAZENÉ, tzv. likéry - obsah cukru je od 90 do 480g/l KRÉMY, tzv. emulzní likéry obsah cukru je vyšší než 480 g/l

6 Lihoviny konzumní Jsou vyráběny míšením rafinovaného, jemného lihu, upravené pitné vody a ostatními přísadami (cukr, tresti...) ZNAČKY: tuzemský rum, konzumní vodka a gin

7 Lihoviny značkové Jsou vyráběny převážně za tepla speciálními technologickými postupy z rafinovaného jemného lihu, macerátu z bylin, drog, koření, ovoce, z destilované vody a dalších přísad (cukr, včelí med, révové víno, ovocné šťávy,...) Praděd, Becherovka, Fernet

8 Destiláty pravé Jsou ušlechtilé lihoviny získané destilací z alkoholicky zkvašených surovin - ovoce, obilí nebo révového vína a upravené destilovanou vodou. Slivovice, Calvados, Cognac, Brandy, Whisky, Bourbon, Kubánský rum, …

9 Destiláty řezané Jsou poloušlechtilé lihoviny vyráběné míšením destilátů s rafinovaným jemným lihem, destilovanou vodou a ostatními přísadami. DRUHY: vínovice, borovička

10 VADY LIHOVIN  U lihovin hodnotíme čirost, barvu, vůni a chuť.  Všechny lihoviny mimo emulzních musí být čiré bez zákalů a sedlin.  U emulzních hodnotíme homogennost.  Vady lihovin vznikají ve výrobě, méně často skladováním.  Nejčastější vadou u čirých lihovin je zákal. U emulzních likérů oddělení složek nápoje.

11 OŠETŘOVÁNÍ LIHOVIN  Lihoviny jsou nápoje poměrně stálé, postačí jim základní skladovací podmínky – přiměřená teplota, čistota a sucho.  V příručních skladech se snažíme respektovat požadavky na teplotu při servisu.  Dbáme na dobré větrání místnosti, vlhkost může poničit originální nálepky.  Chráníme pře přímým světlem, může ovlivnit barvu lihovin.

12 SALAČ, Gustav, PRIBULA, Milan, SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technika obsluhy a služeb pro 2. ročník středních hotelových škol. Vyd. 4. Praha: SPN, 1996, 150 s. ISBN SALAČ, Gustav, PRIBULA, Milan, SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technika obsluhy a služeb pro 1. ročník středních hotelových škol. Vyd. 3. Praha: SPN, 1995, 118 s. ISBN Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258."

Podobné prezentace


Reklamy Google