Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258."— Transkript prezentace:

1 Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258 Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_10_GAS_55 9 _Sob Druh učebního materiálu Prezentace Autor Mgr. Věra Sobotová Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám VY_32_INOVACE_10_GAS_559_Sob

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Kuchař - číšník Předmět Stolničení Ročník 2. ročník Název tematické oblasti (sady) Nápojová gastronomie Název vzdělávacího materiáluOdborná terminologie a přehled skla na podávání nápojů Anotace Prezentace je určena pro výuku předmětu STO ve 2. ročníku oboru Kuchař – číšník, tematický celek Nápoje, jejich servis, ošetřování. Jejím cílem je shrnutí tematického celku, upevnění a rozšíření odborných znalostí žáků. Učivo bude procvičeno pracovními listy určenými pro práci na PC. Zhotoveno, (datum/období) 30. 11. 2013 Ověřeno27. 1. 2014

3 WHISKY COGNAC Odborná terminologie Sklo na podávání nápojů, teploty při podávání

4 Odborná terminologie AGRAFA – kovová spona na zajištění šumivých vín AROMA VÍNA – vůně vína u mladých vín BIO VÍNO – pochází z kontrolované ekologické produkce produkce BITTER – hořký BIANCO – bílý BRUT – suchá BUKET – vůně vína u archivních červených vín

5 Odborná terminologie BRANDY – pálenka z vína vyrobená mimo oblast Cognac ve Francii Cognac ve Francii BOURBON – americká whisky, musí obsahovat více než 50% kukuřice 50% kukuřice BOWLE – míchaný nápoj s macerovaným ovocem DEKANTACE – přelévání archivních červených vín do karaf, zbavení usazenin karaf, zbavení usazenin DRY – suchý COGNAC – ušlechtilá pálenka z vína z oblasti Cognac ve Francii Francii

6 Odborná terminologie CALVADOS – pálenka z jablek DEMI SEC – polosuchý FRAPOVÁNÍ – chlazení, vychlazování KARAFA – skleněná nádoba na přelévání červených vín vín KRÍGL – speciální inventář na podávání piva, obsah 1 l MLÁTO – odpad při výrobě piva ROSSO – červené

7 Odborná terminologie SABRÁŽ – otevírání šumivého vína ostrým předmětem SHAKER – základní inventář pro přípravu míšených nápojů nápojů STREINER – barové sítko SLAD – základní surovina na výrobu piva, vyrábí se z ječmene ječmene SOMMELIER – odborník na vína a jejich servis ŠÁMBROVÁNÍ – oteplování – správná temperace červených vín červených vín ZEMSKÁ VÍNA – vína z malých oblastí, vinařství

8 SKLO NA SERVIS NÁPOJŮ 1. Piva Pivní džbánky --------------------------- Pivní poháry ---------------------------Krígle TEPLOTA PODÁVÁNÍ - ………. Žáci nakreslí správné tvary skla a doplní teplotu podávání.

9 SKLO NA SERVIS NÁPOJŮ 2. Vína a) Přírodní révová - Bílá vína sklenička na delší stopce, otevřenějšího tvaru TEPLOTA PODÁVÁNÍ ……… ---------------------------- - Červená vína sklenička na nižší stopce, uzavřenějšího tvaru TEPLOTA PODÁVÁNÍ ……… Žáci nakreslí správné tvary skla a doplní teplotu podávání.

10 SKLO NA SERVIS NÁPOJŮ 2. Vína b) kořeněná vína Podávají se ve skleničkách typu miska, suché ve špičkách TEPLOTA PODÁVÁNÍ ………. ---------------------------- c) Šumivá vína Podávají se ve skleničkách typu flétna, miska a špička TEPLOTA PODÁVÁNÍ ……… Žáci nakreslí správné tvary skla a doplní teplotu podávání.

11 SKLO NA SERVIS NÁPOJŮ 3. Lihoviny a) cognac, brandy Balónová sklenička velkého obsahu NECHLADÍ SE, ALE ZAHŘÍVÁ TEPLOTA PODÁVÁNÍ ……….. ---------------------------- b) whisky, bourbon Sklenička bez stopky se zesíleným dnem velkého obsahu NECHLADÍ SE, NABÍZÍ SE S LEDEM NEBO SODOU Žáci nakreslí správné tvary skla a doplní teplotu podávání.

12 SALAČ, Gustav, PRIBULA, Milan, SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technika obsluhy a služeb pro 2. ročník středních hotelových škol. Vyd. 4. Praha: SPN, 1996, 150 s. ISBN 80-85937-10-7. SALAČ, Gustav, PRIBULA, Milan, SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technika obsluhy a služeb pro 1. ročník středních hotelových škol. Vyd. 3. Praha: SPN, 1995, 118 s. ISBN 80-85937-09-3. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258."

Podobné prezentace


Reklamy Google