Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_10_GAS_559_Sob

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_10_GAS_559_Sob"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_10_GAS_559_Sob
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_10_GAS_559_Sob Druh učebního materiálu Prezentace Autor  Mgr. Věra Sobotová

2 Vzdělávací obor, pro který je
materiál určen Kuchař - číšník Předmět Stolničení Ročník 2. ročník Název tematické oblasti (sady) Nápojová gastronomie Název vzdělávacího materiálu Odborná terminologie a přehled skla na podávání nápojů Anotace Prezentace je určena pro výuku předmětu STO ve 2. ročníku oboru Kuchař – číšník, tematický celek Nápoje, jejich servis, ošetřování. Jejím cílem je shrnutí tematického celku, upevnění a rozšíření odborných znalostí žáků. Učivo bude procvičeno pracovními listy určenými pro práci na PC. Zhotoveno, (datum/období) Ověřeno

3 Sklo na podávání nápojů, teploty při podávání
Odborná terminologie COGNAC WHISKY Sklo na podávání nápojů, teploty při podávání

4 Odborná terminologie AGRAFA – kovová spona na zajištění šumivých vín
AROMA VÍNA – vůně vína u mladých vín BIO VÍNO – pochází z kontrolované ekologické produkce BITTER – hořký BIANCO – bílý BRUT – suchá BUKET – vůně vína u archivních červených vín

5 Odborná terminologie BRANDY – pálenka z vína vyrobená mimo oblast
Cognac ve Francii BOURBON – americká whisky, musí obsahovat více než 50% kukuřice BOWLE – míchaný nápoj s macerovaným ovocem DEKANTACE – přelévání archivních červených vín do karaf, zbavení usazenin DRY – suchý COGNAC – ušlechtilá pálenka z vína z oblasti Cognac ve Francii

6 Odborná terminologie CALVADOS – pálenka z jablek DEMI SEC – polosuchý
FRAPOVÁNÍ – chlazení, vychlazování KARAFA – skleněná nádoba na přelévání červených vín KRÍGL – speciální inventář na podávání piva, obsah 1 l MLÁTO – odpad při výrobě piva ROSSO – červené

7 Odborná terminologie SABRÁŽ – otevírání šumivého vína ostrým předmětem
SHAKER – základní inventář pro přípravu míšených nápojů STREINER – barové sítko SLAD – základní surovina na výrobu piva, vyrábí se z ječmene SOMMELIER – odborník na vína a jejich servis ŠÁMBROVÁNÍ – oteplování – správná temperace červených vín ZEMSKÁ VÍNA – vína z malých oblastí, vinařství

8 Žáci nakreslí správné tvary skla a doplní teplotu podávání.
SKLO NA SERVIS NÁPOJŮ 1. Piva Pivní džbánky Pivní poháry Krígle TEPLOTA PODÁVÁNÍ - ………. Žáci nakreslí správné tvary skla a doplní teplotu podávání.

9 Žáci nakreslí správné tvary skla a doplní teplotu podávání.
SKLO NA SERVIS NÁPOJŮ 2. Vína a) Přírodní révová - Bílá vína sklenička na delší stopce, otevřenějšího tvaru TEPLOTA PODÁVÁNÍ ……… - Červená vína sklenička na nižší stopce, uzavřenějšího tvaru TEPLOTA PODÁVÁNÍ ……… Žáci nakreslí správné tvary skla a doplní teplotu podávání.

10 Žáci nakreslí správné tvary skla a doplní teplotu podávání.
SKLO NA SERVIS NÁPOJŮ 2. Vína b) kořeněná vína Podávají se ve skleničkách typu miska, suché ve špičkách TEPLOTA PODÁVÁNÍ ………. c) Šumivá vína Podávají se ve skleničkách typu flétna, miska a špička TEPLOTA PODÁVÁNÍ ……… Žáci nakreslí správné tvary skla a doplní teplotu podávání.

11 Žáci nakreslí správné tvary skla a doplní teplotu podávání.
SKLO NA SERVIS NÁPOJŮ 3. Lihoviny a) cognac, brandy Balónová sklenička velkého obsahu NECHLADÍ SE, ALE ZAHŘÍVÁ TEPLOTA PODÁVÁNÍ ……….. b) whisky, bourbon Sklenička bez stopky se zesíleným dnem velkého obsahu NECHLADÍ SE, NABÍZÍ SE S LEDEM NEBO SODOU Žáci nakreslí správné tvary skla a doplní teplotu podávání.

12 Použitá literatura a zdroje
SALAČ, Gustav, PRIBULA, Milan, SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technika obsluhy a služeb pro 2. ročník středních hotelových škol. Vyd. 4. Praha: SPN, 1996, 150 s. ISBN SALAČ, Gustav, PRIBULA, Milan, SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technika obsluhy a služeb pro 1. ročník středních hotelových škol. Vyd. 3. Praha: SPN, 1995, 118 s. ISBN Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_10_GAS_559_Sob"

Podobné prezentace


Reklamy Google