Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_11_ODV_653_Str Druh učebního materiálu Prezentace Autor Alena Štroblová VY_32_INOVACE_11_ODV_653_Str

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Kuchař-číšník Předmět Odborný výcvik Ročník Třetí Název tematické oblasti (sady) Speciální stolničení Název vzdělávacího materiálu Dohotovování polévek Anotace Prezentace je určena pro předmět Odborný výcvik 3. ročníku oboru Kuchař-číšník, kde je probírána speciální obsluha. Prezentace žáky seznamuje s přípravou a dochucením polévek u stolu hosta, jejich servisem a uvádí příklady teplých i studených polévek. Zhotoveno, (datum/období) Ověřeno

3 Dohotovování polévek je méně obvyklá úprava. Zpravidla se jen dochucují, stejné jako u omáček. Příprava, dokončování nebo dochucování polévek před hostem je práce velmi náročná na znalosti technologie přípravy. Složitá obsluha – dohotovování polévek

4  obsluhující si musí uvědomit, že host na polévku nerad čeká,  u stolu hosta je potřeba pracovat tak, aby příprava byla rychlá a polévka se podávala horká,  studené polévky se naopak musí podávat přiměřeně studené a osvěžující,  polévky se připravují a dokončují z hotových výrobků donesených z kuchyně,  polévky podáváme v porcelánových šálcích nebo keramických miskách bez oušek s menším obsahem (0,1 - 0,3 ) s kávovou nebo dezertní lžící. Složitá obsluha – dohotovování polévek

5  pracuje se na flambovacím vozíku + keridon,  připraví se potřebný inventář,  pokrm,  suroviny. Složitá obsluha – dohotovování polévek

6  do hluboké pánvičky se nalije na jednu porci 0,05 l červeného vína,  lehce se ohřeje, zalije humrovým krémem, spojí se, prošlehá (překládací příbor, metlička),  nalévá se do malých šálků,  podobně se připravuje zvěřinový krém s červeným vínem, rajčatový krém s džinem, rybí krém s džinem,  pro zjemnění chuti se může zdobit šlehačkou a bylinkami. Složitá obsluha – dohotovování polévek

7  v hluboké pánvičce nebo kotlíku se přináší želví polévka,  dochucuje se polosuchým likérovým vínem Sherry (Madeirou nebo portským vínem) v množství cl na jednu porci,  ohříváním se polévka spojí, podává se v malých kávových šálcích s kousky opečeného chleba (toasty),  tato polévka přichází do restaurací již konzervovaná. Složitá obsluha – dohotovování polévek

8  osvěžující, podávané hlavně v letním období,  podávají se ve vychlazených skleněných šálcích s ouškem. Složitá obsluha – dohotovování polévek

9  Bývá to hovězí nebo drůbeží vývar zbavený tuku dochucený džinem, vodkou, suchým vermutem, likérovým vínem i třešňovicí – podle zvyklostí. Podávají se k nim sýrové tyčinky, pečivo (mandlové apod.) Složitá obsluha – dohotovování polévek

10  Dobře vychlazené odvary z čerstvého ovoce, jako vložka se používá krájené ovoce (macerované cukrem + likérem, nebo pálenkou - broskvová, jablková apod.) Podávají se k nim sušenky, piškoty. Složitá obsluha – dohotovování polévek

11 Jogurtová:  vychlazený jogurt,  drobně nakrájená salátová okurka,  hlávkový salát,  rozinky a koření. Složitá obsluha – dohotovování polévek

12  dřeň z rajčat,  dochucovací prostředky,  cibulka podušená na másle,  vše se povaří v hlubší pánvičce,  dochutí ginem,  v šálku se zdobí šlehačkou a petrželkou Složitá obsluha – dohotovování polévek

13 Použitá literatura: SALAČ, Gustav. Stolničení. Vyd. 2. Praha: Fortuna, 2004, 217 s. ISBN Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google