Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Free Powerpoint Templates Page 1 Free Powerpoint Templates GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ SLAVNOSTNÍ MENU, HLEDISKA PRO SESTAVOVÁNÍ MENU Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Free Powerpoint Templates Page 1 Free Powerpoint Templates GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ SLAVNOSTNÍ MENU, HLEDISKA PRO SESTAVOVÁNÍ MENU Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ."— Transkript prezentace:

1 Free Powerpoint Templates Page 1 Free Powerpoint Templates GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ SLAVNOSTNÍ MENU, HLEDISKA PRO SESTAVOVÁNÍ MENU Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ

2 Free Powerpoint Templates Page 2 AnotaceMateriál poukazuje na rozdělení menu a hlediska pro sestavování slavnostního menu. Je vhodné jej doplnit výkladem. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. AutorIng. Petra Škrášková (Autor) JazykČeština Očekávaný výstup65-51-H/01 Kuchař – číšník ŠVP Číšník, barman, servírka-barmanka ŠVP Kuchař – číšník pro pohostinství ŠVP Kuchař Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovamenu, hlediska Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityKombinované Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníodborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiályje součástí Slavnostního stolování

3 Free Powerpoint Templates Page 3 ROZDĚLENÍ MENU Menu – je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti Podle počtu chodů rozeznáváme : jednoduché – 3 chody (polévka, hlavní chod, moučník) složité – 4 až 5 chodů ( studený předkrm, polévka, hlavní chod, sýr ) slavnostní – 6 a více chodů ( studený předkrm, polévka, ryba, hlavní chod, sýr, moučník

4 Free Powerpoint Templates Page 4 HLEDISKA PRO SESTAVOVÁNÍ MENU požadavky a představy hostitele finanční možnosti hostitele a předběžný rozpočet akce počet osob a z toho vyplývající technické nároky

5 Free Powerpoint Templates Page 5 HLEDISKA PRO SESTAVOVÁNÍ MENU složení hostů (věk, povolání, stáří, národnost, popř. náboženství) doba podávání (poledne, večer, určitá sezóna, roční období) příležitost konání akce a případné zvyklosti (svatby ) možnosti a někdy i potřeby provozu (materiální vybavení, kvalifikace zaměstnanců, dispoziční řešení provozovny apod.)

6 Free Powerpoint Templates Page 6 HLEDISKA PRO SESTAVOVÁNÍ MENU pro mladé lidi sestavujeme menu biologicky i energeticky hodnotnější, pro starší osoby energeticky méně vydatné pro ženy jsou vhodnější jemnější úpravy pokrmů, pro muže pikantní a vydatné pokrmy

7 Free Powerpoint Templates Page 7 HLEDISKA PRO SESTAVOVÁNÍ MENU při pohoštění cizinců nám usnadní výběr pokrmů i nápojů znalosti jejich gastronomických a náboženských zvyklostí

8 Free Powerpoint Templates Page 8 HLEDISKA PRO SESTAVOVÁNÍ MENU V poledním menu nemá chybět polévka a celkově může být oproti večernímu menu vydatnější. Každé menu mohou zpestřit některé sezónní pokrmy jako je kůzlečí a jehněčí maso, raná zelenina a nové brambory, chřest, ryby, zvěřina, husy, krocan, čerstvé jahody, borůvky atd.

9 Free Powerpoint Templates Page 9 POUŽITÁ LITERATURA SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, ISBN SALAČ, Gustav, MVDr. Milan PRIBULA a Hana SEDLÁČKOVÁ. Technika obsluhy a služeb: pro 2. ročník středních hotelových škol. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, ISBN ČERNÝ, Jiří a Antonín SRKALA. Moderní obsluha. Praha: IQ 147, s.r.o., ISBN neuvedeno.


Stáhnout ppt "Free Powerpoint Templates Page 1 Free Powerpoint Templates GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ SLAVNOSTNÍ MENU, HLEDISKA PRO SESTAVOVÁNÍ MENU Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ."

Podobné prezentace


Reklamy Google