Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Free Powerpoint Templates Page 1 Free Powerpoint Templates GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ SLAVNOSTNÍ MENU, PRAVIDLA SESTAVOVÁNÍ MENU Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Free Powerpoint Templates Page 1 Free Powerpoint Templates GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ SLAVNOSTNÍ MENU, PRAVIDLA SESTAVOVÁNÍ MENU Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ."— Transkript prezentace:

1 Free Powerpoint Templates Page 1 Free Powerpoint Templates GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ SLAVNOSTNÍ MENU, PRAVIDLA SESTAVOVÁNÍ MENU Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ

2 Free Powerpoint Templates Page 2 AnotaceMateriál poukazuje na pravidla sestavování slavnostních menu. Je vhodné jej doplnit výkladem. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. AutorIng. Petra Škrášková (Autor) JazykČeština Očekávaný výstup65-51-H/01 Kuchař – číšník ŠVP Číšník, barman, servírka-barmanka ŠVP Kuchař – číšník pro pohostinství ŠVP Kuchař Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovapravidla, pokrmy, nápoje Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityKombinované Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníodborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiályje součástí Slavnostního stolování

3 Free Powerpoint Templates Page 3 PRAVIDLA SESTAVOVÁNÍ MENU menu má být nápadité, pestré, originální, má zapadat svým obsahem do charakteru pohoštění má být biologicky hodnotné, omezeny mají být tuky, cukry v dobře sestaveném menu má být alespoň jedna porce čerstvé zeleniny nebo čerstvého ovoce

4 Free Powerpoint Templates Page 4 PRAVIDLA SESTAVOVÁNÍ MENU hlavní chod má být jen jeden, má být masitý a se 2 přílohami (jednou teplou, druhou studenou, má být uprostřed sestavy) ostatní chody mají být pouze doplňkem ryba se s ohledem na malou vydatnost nepovažuje za hlavní chod, v menu zpravidla nahrazuje teplý předkrm před hlavním chodem nezařazujeme sladké pokrmy a sladké nápoje

5 Free Powerpoint Templates Page 5 PRAVIDLA SESTAVOVÁNÍ MENU teploty podávaných pokrmů se nemají příliš střídat, podáváme je v pořadí studené, teplé, studené

6 Free Powerpoint Templates Page 6 PRAVIDLA SESTAVOVÁNÍ MENU v dobře sestaveném menu se nemají opakovat stejné základní suroviny, způsob přípravy, stejné tvary výrobků, stejná konzistence a stejné přílohy (výjimka u brambor např. vařené a smažené) smažené pokrmy a vydatné omáčky zařazujeme jen na přání hosta

7 Free Powerpoint Templates Page 7 PRAVIDLA SESTAVOVÁNÍ MENU barvy pokrmů se mají střídat a doplňovat s barvami příloh a ozdob menu je jednotné pro celou společnost, předem je nutné dojednat výjimky (nemocní hosté, děti) při sestavování menu pro rybáře, myslivce a některé další profese musíme brát v úvahu, že někteří lovci nejedí své úlovky (řezníci uvítají méně masa a více moučníků)

8 Free Powerpoint Templates Page 8 PRAVIDLA SESTAVOVÁNÍ MENU aperitiv, káva a digestiv jsou samozřejmou součástí slavnostních menu, ale do počtu chodů je nezapočítáváme používáme správné názvy, dbáme na pravopis

9 Free Powerpoint Templates Page 9 POUŽITÁ LITERATURA SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, ISBN SALAČ, Gustav, MVDr. Milan PRIBULA a Hana SEDLÁČKOVÁ. Technika obsluhy a služeb: pro 2. ročník středních hotelových škol. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, ISBN ČERNÝ, Jiří a Antonín SRKALA. Moderní obsluha. Praha: IQ 147, s.r.o., ISBN neuvedeno.


Stáhnout ppt "Free Powerpoint Templates Page 1 Free Powerpoint Templates GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ SLAVNOSTNÍ MENU, PRAVIDLA SESTAVOVÁNÍ MENU Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ."

Podobné prezentace


Reklamy Google