Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_ZP_3.09 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_ZP_3.09 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2."— Transkript prezentace:

1 CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.09 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 3.Sada – předmět – Zařízení provozoven Tématická oblast : odbytové a ubytovací střediska z ŠVP E/02 Autor: Jindřich Joska Vytvořeno: září 2012 – leden 2013 DUM č.9 Inventář na podávání pokrmů Použité zdroje uvedeny na konci DUM Anotace 1.Tento materiál slouží jako doplňující a přípravná část, při výuce ZP v 2. ročníku třídy PVS. Svoji strukturou a obsahem odpovídá kladeným požadavkům na tyto žáky, dle ŠVP 2.Očekávaný výstup pro žáka – žák porozumí rozdílům v inventáři na podávání pokrmů v odbytových střediscích Tyto materiály byly vytvořeny za podpory spolufinancování projektu EU

2 Příbory Slouží hostům při konzumaci pokrmů a některých nápojů Odpovídá tvarem, materiálem a velikostí danému pokrmu Mohou sloužit k více účelům (vidlička a lžíce na překládání pokrmů) V Asii se místo příborů používají tyčinky Jedno obrátkové příbory jsou z plastu

3 Příbory ostatní Překládací příbory používáme při slavnostní obsluze a máme několik druhů (salátový, rybí, tzv.běžný, tzv.velký) Příbory tranšírovací – na úpravu pokrmu Nůžky na drůbež Louskáček na ořechy Naběračky Kleště a lopatky

4 Ošetřování a ochrana příborů Při sklízení příborů ze stolu věnujeme pozornost zda jsou všechny, často dochází k jejich odcizení. Myjeme je v čisté horké, vodě s přídavkem saponátů, na závěr leštíme. Postříbřené a pozlacené se myjí odděleně. Pokud je ihned nemyjeme dáváme je do nádoby s vodou, kde se odmočí zbytky jídel.

5 Porcelánový a skleněný inventář na podávání pokrmů Talíře jsou většinou porcelánové, podle velikosti rozlišujeme různé druhy. Klubový do 30 cm, masový do 24 cm, polévkový do 22 cm, dezertní do 19 cm, moučníkový,popř. pečivový 17 cm a máslový 8 cm. Mísy mohou být kovové, porcelánové a skleněné, různé tvary.

6 Porcelánové nádobí na podávání pokrmů

7 Doplň správné názvy (kovové mísy) Na zákusky Na dorty Oválná na 10 porcí Na ryby Na studené pokrmy Dělená mísa Kulatá na 10 porcí Dělená mísa

8 Správné názvy Oválná na 10 porcí Na studené pokrmy Kulatá na 10 porcí Na ryby Dělená mísa Na dorty Na zákusky

9 Použité zdroje: Učebnice – Zařízení provozoven v kostce, autor František Cón, nakladatelství Ratio, 2005 Učebnice – Stolničení, autor Gustav Salač, nakladatelství SPN Praha n.p., nákres


Stáhnout ppt "CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_ZP_3.09 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google