Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_ZP_3.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_ZP_3.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2."— Transkript prezentace:

1 CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_ZP_3.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 3.Sada – předmět – Zařízení provozoven Tématická oblast : odbytové a ubytovací střediska z ŠVP 65-51-E/02 Autor: Jindřich Joska Vytvořeno: září 2012 – leden 2013 DUM č.20 Úklidové prostředky a prostory pro pracovníky Použité zdroje uvedeny na konci DUM Anotace 1.Tento materiál slouží jako doplňující a přípravná část, při výuce ZP v 2. ročníku třídy PVS. Svoji strukturou a obsahem odpovídá kladeným požadavkům na tyto žáky, dle ŠVP 2.Očekávaný výstup pro žáka – žák se seznámí a dokáže používat úklidové prostředky v ubytovacích střediscích. -------------------------------------------------- Tyto materiály byly vytvořeny za podpory spolufinancování projektu EU. ---------------------------------------------------

2 Pracovní postupy při úklidových pracích - ubytování Řídí se možnostmi hotelu (personální obsazení) a vybaveností pokojů a prostor. Na každý typ podlahy se požívají jiné úklidové prostředky. Podlaha se uklízí vždy na konec a to luxování koberců, leštění parket, lina, mramoru, popř. vytírání mopem Nejprve zkontrolujeme pohledem úplnost inventáře. Potom vyleštíme zrcadla a skla v oknech, otřeme rámy a dveře, utřeme prach, vyleštíme nábytek, převlečeme povlečení, vyměníme ručníky nejsou-li papírové, vysypeme koš. Postupujeme od pokojů, horního podlaží k nižším patrům, včetně chodeb.

3 Některé úklidové prostředky : Iron – na okna Savo – dezinfekce sanitárního zařízení Jar – na nádobí Bistrol – leštěnka na lino Diava – leštěnka na nábytek Mr.Proper – univerzální přípravek Písek na nádobí (Reál) – na připálené nádobí Prací prášky – na praní oděvu Hit – na podlahu Pronto – proti prachu Mop, hadr, kýbl, rejžák, smetáček, lopatka, prachovka, vysavač, zvon a štětka na WC

4 O úklid pokoje pečuje pokojská, která provádí tyto práce : - vyvětrat pokoj, svléct a povléknout ložní prádlo - otření prachu, ošetření skleniček, umyvadla a vany - přeleštění zrcadla, omytí stěn koupelny, odnesení odpadků, výměna prádla (ručníky, povlaky) - doplnění všech předmětů Úklidové práce má pokojská provádět tak, aby nerušila hosty.

5 Hlavní povinnosti pokojské : udržovat čistotu a pořádek ve všech místnostech a dodržovat úklidový plán denně kontrolovat stav zařízení a včas hlásit závady denně hlásit počty obsazených lůžek za uplynulou noc dbát na bezpečnost majetku hostů i hotelu včas předávat záznamy o službách poskytovaných hostům dbát na dodržování hotelového řádu poskytnout hostům potřebnou pomoc

6 Přípravna pokojské : Bývá v blízkosti výtahů, je rozdělena na několik místností. Jedna místnost je určena pro pokojskou a její pomocnici. V dalších místnostech jsou sklady prádla, čistících prostředků a prostory na čištění a úpravu šatstva a prádla. Do přípravny pokojské vede nákladní výtah na dopravu prádla a odpadků. Při úklidu používá pokojská speciální vozík. Je na něm uloženo čisté i použité prádlo, čistící prostředky,vysavač, pytel na odpadky

7 Hotelová hospodyně : Plánuje, řídí a kontroluje úklid v celé ubytovací části hotelu. Rozděluje služby pokojským a etážovým zřízencům, vede evidenci o inventáři a poskytovaných službách, odpovídá za dodržování hygienických a bezpečnostních předpisů. Hotelový personál nesmí v žádném případě používat hostovy věci a zasahovat do jeho soukromí.

8

9

10

11

12

13 Použité zdroje: Učebnice – Zařízení provozoven v kostce, autor František Cón, nakladatelství Ratio, 2005 Učebnice – Stolničení, autor Gustav Salač, nakladatelství SPN Praha n.p., 1979 www.obrazky.cz


Stáhnout ppt "CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_ZP_3.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google