Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_ZP_3.06 •SOU Obořiště •Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník •Číslo klíčové aktivity:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_ZP_3.06 •SOU Obořiště •Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník •Číslo klíčové aktivity:"— Transkript prezentace:

1 CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.06 •SOU Obořiště •Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník •Číslo klíčové aktivity: III/2 •Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT •3.Sada – předmět – Zařízení provozoven •Tématická oblast : odbytové a ubytovací střediska z ŠVP E/02 •Autor: Jindřich Joska •Vytvořeno: září 2012 – leden 2013 •DUM č.6 •Restaurační prádlo •Použité zdroje uvedeny na konci DUM Anotace 1.Tento materiál slouží jako doplňující a přípravná část, při výuce ZP v 2. ročníku třídy PVS. Svoji strukturou a obsahem odpovídá kladeným požadavkům na tyto žáky, dle ŠVP 2.Očekávaný výstup pro žáka – žák porozumí rozdílům a použití restauračního prádla v úvodním smyslu. • •Tyto materiály byly vytvořeny za podpory spolufinancování projektu EU. •

2 Restaurační prádlo Patří mezi nejpotřebnější inventář pohostinských závodů, který vypovídá o úrovni a čistotě daného provozu. Užívá se jen k těm účelům, pro které bylo určeno a zacházíme s ním vždy šetrně.

3 Hotelové prádlo prostěradla, povlaky, ručníky, osušky, župany

4 Stolní •ubrusy, ubrousky, naperony, anglické prostírání, nápojníček, okrasná šála

5 Pracovní •příručník, zástěry, prachovky, utěrky, pracovní oblek - uniforma

6 Restaurační prádlo dělíme, dle barvy na bílé a barevné Rozměry ubrusu pro stolní desku 80x80cm = 140x140cm • 120x80cm = 180x140cm • kulaté, oválné • banketní ubrus má 3 i více metrů •Převis ubrusu má být 30cm

7 •Naperon (krycí ubrousek) má rozměry jako deska stolu, překrývá částečně znečištěný povrch ubrusu nebo zabraňuje před jeho znečištěním, používá se již méně často.

8 Multon – plstěná podložka pod ubrus, zabraňuje sklouzávání ubrusu a tlumí nárazy inventáře. Nápojníček (dečka) – malý ubrousek na klubový talíř Tabs - menší než naperon, pokládá se na ubrus na koso. Šála - ozdobný pruh látky, pokládá se doprostřed stolu. Scart (skert, sukně) - boční prostírání nabídkových stolů, prostírá se 5cm od země.

9 Ubrousky se používají jako doplněk na stole, slouží k otření úst, podložka pod inventář, vhodná dekorace – úroveň stolování •30x30cm až 60cmx60cm •Skládají se do různých tvarů. •Anglické prostírání se používá na stoly s hladkou deskou jako je mramor, dřevo a sklo. Je to souprava malých ubrousků na prostření místa pro každého stolovníka a větších ubrousků středových, na které se pokládají mísy nebo konvice. Materiál – lýko, sláma, umělé hmoty, tkanina.

10 Pracovní prádlo obsluhujícího personálu •Vhodný oblek reprezentující podnik •Příručník – je pracovní pomůckou každého obsluhujícího, má tvar podlouhlého ubrousku. Chrání obsluhu před popálením, politím, působí esteticky a je hygienický. Nepoužíváme ho k utírání nádobí, potu, rukou, obuvi, popelníků, nebo k utírání stolů. •Utěrky – k leštění inventáře •Prachovky – na stírání prachu •Pláště k úklidu •Zástěry (výčep a pizzerie)

11 Použité zdroje: Učebnice – Zařízení provozoven v kostce, autor František Cón, nakladatelství Ratio, 2005 Učebnice – Stolničení, autor Gustav Salač, nakladatelství SPN Praha n.p., 1979


Stáhnout ppt "CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_ZP_3.06 •SOU Obořiště •Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník •Číslo klíčové aktivity:"

Podobné prezentace


Reklamy Google