Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková."— Transkript prezentace:

1 Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)2.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastMinutkové pokrmy z vepřového masa PředmětTechnologie Anotace:Žáci se naučí správný výběr vhodných částí vepřového masa na přípravu minutkových pokrmů a jejich předběžnou a tepelnou úpravu v závodech společného stravování. Šablona číslo materiálu III/2 III/2-5-10

2 K přípravě minutkových pokrmů z vepřového masa používáme: - maso z vykostěné kýty - upravenou, částečně vykostěnou pečeni (karé) - panenku (medailonky, pokrmy na jehle). Minutky z vepřového masa Jednotlivé části zakreslete a zapište do obrázku.

3 Maso při předběžné úpravě připravujeme: - krájením na porce - odblaňováním - naklepáváním - nasekáváním okrajových blan - tvarováním - plněním - marinováním v oleji - solením - kořeněním - obalováním. Předběžná úprava masa ht tps://www.google.profimedia.cz/fotografie/krajeni-masa/ /

4 VEPŘOVÁ KOTLETA (ŽEBÍRKO) je plátek masa s žeberní kostí, odseknutý z částečně vykostěné vepřové pečeně (karé), na porci podáváme 1 kotletu o hmotnosti g VEPŘOVÝ ŘÍZEK je plátek masa krájený z upravených částí vykostěné kýty. Na porci podáváme 1 slabší plátek masa o hmotnosti g. Základní rozdělení pokrmů z vepřového masa dle způsobů krájení h ttps://www.google.cz/toprecepty.cz/

5 VEPŘOVÝ STEAK je silnější plátek masa krájený z netučné části kýty na porci podáváme 1 silnější plátek masa o hmotnosti 150 g VEPŘOVÉ MEDAILONKY jsou menší oválné plátky masa, krájené z vepřové panenky nebo pečlivě opracovaných částí vykostěné vepřové kýty. na porci podáváme 3-5 plátků o hmotnosti 150 g POKRMY NA JEHLE připravujeme nejčastěji z kýty, vepřové panenky krájené ve formě medailonků, kostek nebo hranolků střídavě napichujeme na kovové jehly s různými surovinami Doplňte suroviny na jehle https://www.google.cz/vepřovémaso/recepty=3A%2F%2F&aqs=chrome.0.57j64l2j &sourceid=chrome&ie=UTF-8

6 Plnění minutek z vepřového masa Vlastní zdroje - kresby,fotografie. 1.maso podélně nakrojíme 2. náplň vložíme do kapsy 3. otvor kapsy zašijeme nebo spíchneme jehlicí

7 Minutky z vepřového masa tepelně upravujeme: D oplňte pracovní postupy u těchto tepelných úprav. Pečením na pánvi Pečením na roštu Pečením na rožni https://www.google.cz/imghp?hl=cs&tab=wi&authuser=0

8 1. Které části vepřového masa jsou vhodné na přípravu minutek. 2. Jaká je předběžná úprava masa. 3. Uveďte základní rozdělení masa podle způsobů krájení a krátce popište. 4. Které tepelné úpravy používáme na přípravu minutek z vepřového masa. 5. Popište plnění minutek z vepřového masa. 6. Jaké minutkové pokrmy z vepřového masa jste již připravovali - popište. 7. Vyhledejte v recepturách nejméně 2 pokrmy z vepřového masa a zapište: - název, předběžnou a tepelnou úpravu Otázky a úkoly.

9 Zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena, Ludmila ČERMÁKOVÁ a Ivana VYBÍRALOVÁ. Kuchařské práce: technologie : učebnice pro odborná učiliště. 3. vyd. Praha: Parta, 2010, 2 sv. (91, 83 s.). ISBN https://www.google.profimedia.cz/fotografie/krajeni-masa/ / h ttps://www.google.cz/toprecepty.cz/ https://www.google.cz/vepřovémaso/recepty=3A%2F%2F&aqs=chrome.0.57j64l2j &sourceid=chrome&ie=UTF-8 https://www.google.cz/imghp?hl=cs&tab=wi&authuser=0 Vlastní zdroje - kresby,fotografie.


Stáhnout ppt "Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková."

Podobné prezentace


Reklamy Google