Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Druhy potravin Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_13 Název DUMu: Drůbež Pro obor vzdělávání: E/01 Stravovací a ubytovací služby Předmět: Potraviny a výživa Ročník: 3. ročník Autor: Bc. Kubová Alena Datum:

2 Střední škola Oselce Drůbež

3 Střední škola Oselce Charakteristika a složení drůbežího masa Drůbeží maso: je maso dietní, lehce stravitelné obsahuje mnoho bílkovin proměnlivé množství tuků minerální látky a vitamíny malé množství sacharidů vody

4 Střední škola Oselce Kvalitu masa ovlivňuje krmení druh stáří ustájení (možnost pohybu)

5 Střední škola Oselce Rozdělení drůbežího masa Drůbeží maso rozlišujeme na: tmavé bílé bílé maso má více bílkovin a méně tuků tmavé maso je tučnější, hůře stravitelnější lehce stravitelné a dietní je maso kuřecí

6 Střední škola Oselce Druhy drůbeže 1.Hrabavá drůbež – slepice, pulard, kohout, kapoun, kuře, brojler, perlička, krocan, krůta, holub Pulard – kastrovaná mladá slepice Kapoun – kastrovaný kohout, speciálně krmený, zabíjí se po 15 – 20 týdnech Brojler - krmené kuře, obojího pohlaví o hmotnosti 1,5 kg tzv. rychlovýkrmem

7 Střední škola Oselce Drůbež hrabavá

8 Střední škola Oselce 2. Vodní drůbež - husa, kachna maso mají tmavé je tučnější, více kalorické velmi chutné 3. Holubi Anglický pávik bílý černoocasý Prácheňský pávik

9 Střední škola Oselce Drůbež vodní

10 Střední škola Oselce Označ hrabavou drůbež Husa domácí Perlička Krůta bílá Pulard Kachna divoká Slepice Holubi Kapoun Krocan Kuře

11 Střední škola Oselce Výrobky z drůbežího masa drůbeží šunka, salámy, klobásy,huspenina, tlačenka, drůbeží sekaná, drůbeží aspik s paprikou, uzené kuře, uzené kuřecí čtvrtky, uzená kuřecí stehna, kuřecí párky, měkký krůtí salám, kuřecí šunkový nářez, uzené krůtí stehno, uzená krůtí rolka, krůtí šunka, krůtí šunkový salám…… Uzená krůtí rolka

12 Střední škola Oselce Tržní druhy drůbeže Drůbež se na trh dodává: celá dělená porcovaná 1.Kuřata a slepice půlené kuře, půlená slepice, kuřecí stehna, kuřecí čtvrtky, kuřecí polévková směs, kuřecí prsa, kuřecí motýlky

13 Střední škola Oselce kuřecí stehýnka, kuřecí křídla, kuřecí běháky, kuře na roládu, kuřecí steaky, kuřecí plátek, slepičí stehna, slepičí prsa, slepičí polévková směs Kuřecí běháky Kuřecí křídla

14 Střední škola Oselce 2. Krůta krůtí stehna s kostí a kůží, krůtí prsa bez kostí a kůže, krůtí spodní prsní sval, krůtí řízky, krůtí polévková směs, krůtí stehno horní s kostí a kůží, krůtí stehenní plátek,krůtí křídlo celé

15 Střední škola Oselce Skladování drůbeže Čerstvá drůbež skladuje se krátce v chladničkách teplota se pohybuje kolem 0 – 5°C Mražená drůbež skladujeme v mrazícím boxu, mrazničkách nebo v mrazících stolech teplota se pohybuje při -18ºC

16 Střední škola Oselce  mraženou drůbež před tepelnou úpravou necháme rozmrazit v chladnici a potom můžeme upravovat podle druhu a stáří: vařením dušením pečením smažením

17 Střední škola Oselce Vady drůbeže zapaření hniloba zatuchnutí plíseň potrhaná kůže modřiny a sražená krev

18 Střední škola Oselce Mezi vady drůbeže patří zapaření potrhaná kůže malá váha plíseň

19 Střední škola Oselce Drůbeží konzervy jsou výrobky, jejíž základní složku tvoří poživatelné části drůbeže ve vhodné úpravě, neprodyšně uzavřené v různých obalech a sterilované oblíbené jsou: paštiky hotová jídla

20 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku. ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa. Praha: PARTA, 2004, ISBN


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google