Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_11 Název DUMu: Použití masa při přípravě pokrmů na objednávku Pro obor vzdělávání: E/01 Stravovací a ubytovací služby, E/02 Práce ve stravování Předmět: Technologie Ročník: 2.(Práce ve stravování), 3. (Stravovací a ubytovací služby) Autor: Ing. Ivana Šindelářová Datum:

2 Střední škola Oselce Pokrmy na objednávku Minutky •Tepelná úprava masa nemá přesáhnout 25 minut •Používáme jen nejkvalitnější suroviny včetně masa •Podáváme aspoň 150 g masa na porci •Používáme inventář určený pro minutky •Při podávání používáme více doplňků a příloh

3 Střední škola Oselce Pokrmy na objednávku Minutky Příprava masa •Vybíráme pouze nejkvalitnější maso a jatečné části •Maso krájíme na slabé plátky nebo nudličky •Důležitá je pečlivá předběžná úprava

4 Střední škola Oselce Předběžná úprava masa •Odblaňování •Vykosťování •Krájení •Naklepávání •Marinování •Nakládání •Solení a kořenění Jaký je rozdíl mezi marinováním a nakládáním?

5 Střední škola Oselce Tepelná úprava Nejčastější tepelné úpravy Pečení - na pánvi - na grilu - na roštu - na kameni - na rožni Smažení Obr.5

6 Střední škola Oselce Hovězí maso Svíčková krájíme na •bifteky •svíčkové řezy •medailonky Obr.1 Obr.3 Obr.28

7 Střední škola Oselce Hovězí maso Nízký roštěněc krájíme na •roštěnky (steaky) •nudličky Obr.18 Obr.8

8 Střední škola Oselce Telecí maso Telecí pečeně (ledvina) krájíme na •žebírka •řízky Obr.14 Obr.22 Telecí ledvina bez kosti

9 Střední škola Oselce Telecí maso Telecí kýta krájíme na •řízky •steaky •medailonky Obr.21

10 Střední škola Oselce Telecí maso Telecí svíčková krájíme na •medailonky Obr.23

11 Střední škola Oselce Vepřové maso Panenská svíčková krájíme na •medailonky Obr.25 Panenka ze selete Obr.10

12 Střední škola Oselce Vepřové maso Pečeně krájíme na kotlety (bez kosti)žebírka (s kostí) Obr.2 Obr.13

13 Střední škola Oselce Vepřové maso Kýta krájíme na •řízky •steaky •nudličky Obr.11 Obr.27

14 Střední škola Oselce Jehněčí maso Jehněčí hřbet krájíme na •řízky •žebírka Obr.24

15 Střední škola Oselce Jehněčí maso Jehněčí kýta krájíme na •řízky •steaky •nudličky Obr.26

16 Střední škola Oselce Drůbeží maso Kuřecí prsa krájíme na •řízky •steaky •nudličky Obr.4

17 Střední škola Oselce Drůbeží maso Krůtí prsa krájíme na •řízky •steaky •nudličky Obr.30

18 Střední škola Oselce Zvěřina Vybíráme pouze mladé kusy Srnčí zvěř – srnče, mladý srnec, srnka Jelení zvěř – kolouch, mladá laňka, jelen špičák Daňčí zvěř – daňče, mladá daněla, daněk špičák Mufloní zvěř – muflonče, mladá muflonka Černá zvěř – sele, lončák (do váhy 50 kg)

19 Střední škola Oselce Obr.19 Obr.17 Zvěřina Hřbet krájíme na •steaky •kotlety •žebírka •medailonky Jelení hřbet Hřbet z divočáka

20 Střední škola Oselce Obr.20 Obr.31 Zvěřina Kýta krájíme na •řízky •steaky •nudličky Jelení kýta Kýta z divočáka

21 Střední škola Oselce Obr.15 Vnitřnosti Pouze z mladých zvířat Játra telecí, vepřová, jehněčí, drůbeží, ze zvěřiny Kuřecí játra Obr.35 Vepřová játra

22 Střední škola Oselce Vnitřnosti Mozeček •telecí, vepřový Brzlík •telecí vepřový Obr.34 Telecí brzlík Vepřový mozeček na grilu Obr.16

23 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: ŠEBEK, Luboš. Technologie kuchařských prací. Praha: SEPTIMA, 2000, ISBN Obr. 1 Obr.2 Obr.3 rd85gvUIKzw/UIhI1TEWeJI/AAAAAAAAAOc/UkiHC8VhcgY/s1600/IMG_4187.jpg Obr.4 5NVxoI/AAAAAAAAAIc/eiJMfq9sAk4/s1600/prsa.jpg Obr.5 Obr.6 Obr.7 Obr.8 Obr.9 je obrázek č.7 Obr.10 Obr.11 Obr.12 není v prezentaci Obr.13 Obr.14 Obr.15 Obr.16 Obr.17

24 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku. Obr.18 Obr.19 Obr.20 Obr.21 Obr.22 Obr.23 Obr.24 Obr.25 Obr.26 Obr.27 Obr.28 Obr.29 siI10NQ/TlJDJWxQa9I/AAAAAAAAA4w/cijKNXsmpKc/s400/_Tzatziki4.jpg Obr.30 Obr.31 Obr.32 Obr.33 Obr.34 Obr.35 Obr.36????? Dva poslední snímky mají být za zdrojem materiálů?

25 Střední škola Oselce Hovězí steaky Obr.6 Obr.7 Obr.9

26 Střední škola Oselce Minutky Vepřové žebírko Jelení steak Obr.29 Obr.33 Kuřecí steak Obr.32


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google