Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_05_PVP_256_Hol Druh učebního materiálu Prezentace Autor RNDr. Ivana Holubová VY_32_INOVACE_05_PVP_256_Hol

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Ekonomické lyceum, Obchodní akademie, Hotelnictví PředmětChemie, Základy přírodních věd RočníkII. ročník Název tematické oblasti (sady)Přírodní organické látky Název vzdělávacího materiáluVitaminy Anotace Prezentace je určena pro výuku předmětu CHE a ZPV ve 2. ročníku čtyřletých oborů. Je součástí sady „Přírodní organické látky“. Jejím cílem je přehlednou a stručnou formou prezentovat základní poznatky o vitaminech. Uvádí základní charakteristiku vitaminů, jejich funkce v organismu, rozdělení, přehled zástupců včetně vzorců a jejich význam pro člověka. Zhotoveno, (datum/období)Březen 2013 Ověřeno20. května května 2013

3 Co jsou vitaminy? nízkomolekulární organické látky, které již v malých množstvích ovlivňují průběh některých chemických dějů v živém organismu (=biokatalyzátory) chemicky nejednotné látky, nelze dělit podle struktury (např. heterocyklické sloučeniny, isoprenoidy, steroidy…) pro člověka a další živočichy jsou esenciální (nepostradatelné) - neumí si je sami vyrobit, musí je přijímat v potravě nejsou zdrojem energie

4 Co je provitamin? neúčinná forma vitaminu, která na místě účinku přechází v účinnou formu (např. odštěpením části řetězce)

5 Co jsou antivitaminy? látky, které ruší biochemické využití vitaminů v živé buňce a vyvolávají tak projevy plynoucí z jejich nedostatku fungují jako katalytické jedy – naváží se na vazebné místo a vytlačují vitamin (případně zabraňují navázání příslušného vitaminu)

6 Z historie název "vitamin" pochází z roku 1911 od polského chemika Kazimíra Funka, vznikl spojením dvou slov „vital amine“ (životně důležité aminy), když zjistil, že substance z neloupané rýže léčí chorobu beri-beri později se ukázalo, že mnohé vitaminy aminy vůbec neobsahují, ale název se ujal v současnosti se však čím dál více používá triviálních názvů

7 Funkce vitaminů prekurzory biokatalyzátorů - součásti koenzymů, hormonů antioxidanty – likvidace volných kyslíkových radikálů podílí se na metabolismu živin zpomalují degenerativní projevy stárnutí posilují imunitní reakce organismu

8 Vitaminózy Hypovitaminóza nedostatečné množství určitého vitaminu v organismu její projevy jsou různé u různých vitaminů Avitaminóza je důsledkem úplného nedostatku určitého vitaminu v organismu Hypervitaminóza způsobena předávkováním vitaminy může k ní dojít pouze u vitaminů rozpustných v tucích

9 Rozdělení vitaminy rozpustné ve vodě – B, C, H, kyselina (hydrofilní) listová vitaminy rozpustné v tucích – A, D, E, K, F (lipofilní)

10 Vitamin C VitaminHlavní funkceCharakteristikaZdroje Varovné signály nedostatku vitaminu C Kyselina askorbová Důležitý pro tvorbu buněk, kůže, kostí a svalů, ochrana před infekcí, umožňuje vstřebávání železa v těle Rozpustný ve vodě, ničí se na vzduchu a při varu, rychle zmrazené potraviny jej ztratí jen málo, uchování v těle je krátkodobé Čerstvá zelenina a ovoce, citrusové plody a šťávy Snadné odřeniny, krvácení z nosu, bolesti v kloubech, pomalé hojení ran, zvýšená náchylnost k infekcím, rychlá únava, krvácení dásní, vypadávání zubů, svalová bolest. Avitaminóza: kurděje

11 Vitaminy skupiny B (B- komplex) původně byly považovány za jeden vitamin, neboť jejich účinek a význam, který mají v lidské výživě, je velmi podobný všechny - kromě vitaminů B 9 a B 12 - se účastní uvolňování energie z potravy B-komplex je ve skutečnosti složen z 8 různých vitaminů: B 1 (thiamin), B 2 (riboflavin), B 3 (nikotinamid, niacin, vitamin PP), B 5 (kyselina pantothenová), B 6 (pyridoxin), B 9 (kyselina listová), B 12 (kobalamin), H (biotin)

12 VitaminHlavní funkceCharakteristikaZdroje Varovné signály nedostatku vitaminů Thiamin B 1 Metabolismus, pro úpravu chuti k jídlu, pro správnou funkci nervové soustavy Neničí se běžným vařením, ničí se ve styku se sulfidy, alkalickými látkami, neukládá se v těle Kvasnice, máslo, maso, luštěniny, mléko, pečivo, vnitřnosti ořechy Ztráta chuti k jídlu, zažívací poruchy, snížená duševní bystrost, špatná paměť, podrážděnost, nedostatek energie, malátnost, duševní nerovnováha, porucha CNS, svalová ochablost, záněty nervů, křeče. Avitaminóza: onemocnění Beri - beri Riboflavin B 2 Podporuje vznik enzymů, ovlivňuje zdravý růst Neničí se při vaření, je nestálý na světle a v přítomnosti alkalických látek Vejce, zelenina, vnitřnosti, mléko, sušené kvasnice Trhlinky ústních koutků, puchýře, pocity řezavé bolesti pod víčky, šupinatění kůže okolo nosu, na čele a uších, citlivost na světlo, defekty na rtech, nosu a jazyku, zpožděný růst Kyselina pantothe- nová B 5 Pochody v kůžích a sliznicích, čímž zvyšuje ochranou funkci, má protistresové účinky Je velmi choulostivý. Je rozpustný ve vodě, teplem se rozkládá, je narušován léky na spaní, alkoholem, kouřením Kvasnice, obilné klíčky, luštěniny, vejce, játra Únava, poruchy spánku, horké nohy, nevolnost, ztráta pigmentu v ochlupení a vlasech, svalové křeče, žaludeční a střevní potíže (nedostatek zřídka, neboť je ve většině potravin) Pyridoxin B 6 Zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů, působí jako prevence depresivních stavů Rozpustný ve vodě a alkoholu, rychle se ničí při teple a světle a na vzduchu Maso, tmavé pečivo, kukuřice, melasa Nízká hladina cukru v krvi, praskliny kůže okolo úst, škubání ve svalech, podrážděnost, zánět kůže v okolí očí, necitlivost a křeče v končetinách, pomalé učení, časté močení, nervové poruchy, deprese, chudokrevnost Kobal- amin B 12 Důležitý pro tvorbu červených krvinek, Podporuje chuť k jídlu, antidepresivní Rozpustný ve vodě a v alkoholu, nestálý v alkalickém a kyselém prostředí Játra, ledvinkyBolestivost ramen a nohou, mravenčení v končetinách, špatná paměť, pocity bolesti v ústech, potíže s chůzí, pomalé reflexy, poškození žaludeční sliznice Avitaminóza: chudokrevnost (anémie)

13 VitaminHlavní funkceZdroje Varovné signály nedostatku vitaminů Niacin PP B 3 Využíván pro látkovou přeměnu bílkovin, cukrů Ovoce, zelenina, obiloviny, luštěniny, buráky, sója Avitaminóza: pelagra (hnědnutí kůže) Kyselina listová B 9 Působí s vit.B 12 při tvorbě červených krvinek v kostní dřeni, význam v těhotenství Špenát, salát, čekanka, banány, ořechy Nedostatek v prvních měsících těhotenství způsobuje znetvoření plodu Biotin H Nezbytný pro látkovou výměnu tuků, proteinů, podporuje spaní Vaječné žloutky, sójové boby, arašídy, houby, maso Únava, nevolnost, deprese, suchá kůže, svalové bolesti, nespavost

14 Vzorce B 1, B 2, B 5 Thiamin B 1 B2B2 Kyselina pantothenová B5B5

15 Vzorce B 6, B 3, B 9 Kyselina listová B 9

16 Vzorec Biotin H

17 VitaminHlavní funkceCharakteristikaZdroje Varovné signály nedostatku vitaminů Retinol A Chrání sliznice, působí při přeměně bílkovin, nezbytný pro růst a dobrý zrak Neničí se při teplotě varu, ale při vysokých teplotách za přítomnosti kyslíku Barevná zelenina a plody jako provitamin beta karoten(mrkev, kapusta, špenát, pomeranč, brokolice), v rybách, tucích, játrech, mléce, másle a vejcích ve funkční formě Zhoršení vidění v noci, průjem, střevní infekce, hrubá, suchá kůže, tvorba lupů a vrásek, poruchy chrupu, opožděný růst, náchylnost k infekcím, častá ječná zrna, četné skvrny na kůži Avitaminóza: šeroslepost, u dětí hrozí až oslepnutí Kalciferol D Reguluje absorpci kalcia a fosforu Rozpustný v tucích, relativně stálý při zmrazení Máslo, vejce, ryby, kvasnice, jako provitamin obsažen v kůži, účinkem slunečního záření se mění na vitamin D Měknutí a deformace kostí a hrudníku, zvětšení kloubů, křehké kosti, nohy do „o“, zpomalování vývinu chrupu Avitaminóza: křivice (rachitis) Tokoferol E Obnova buněk a svalů Rozpustný v tucích, stabilní v horku v nepřítomnosti kyslíku Salát a ostatní zelená zelenina, rýže, kukuřice, obilné klíčky, ořechy Možná anémie u novorozeňat s předčasným porodem nebo u novorozeňat s nízkou hmotností, poruchy slinivky a žlučníku, ochablost svalů, rozklad červených krvinek Avitaminóza: kornatění cév, neplodnost Fyllochi- non K Podporuje srážení krve, léčí krvácivost z nosu Rozpustný v tucích, ničí ho rentgenové a ostatní záření, aspirin Ovoce, zelenina, vit. K produkují střevní bakterie Poruchy srážlivosti krve, zvýšená náchylnost ke krvácení

18 Vitamin A (retinol)

19

20 Vitamin E (tokoferol)

21 Vitamin K (fyllochinon)

22 Použitá literatura: Karlson, Peter. Základy biochemie: vysokošk. učeb. 1. vyd. Praha: Academia, 1965 Kolář, Karel, Kodíček, Milan a Pospíšil, Jiří. Chemie II pro gymnázia: organická a biochemie. 1. vyd. Praha: SPN, ISBN Kotlík, B. Růžičková, K. Chemie II v kostce pro SŠ, organická chemie a biochemie. Havlíčkův Brod : Fragment, ISBN 80–7200–057–8. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google