Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky."— Transkript prezentace:

1 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiáluVoda, vláknina Číslo vzdělávacího materiáluVY_32_INOVACE_42_7 Jméno autoraMgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

2 FIZIOLOGIE VÝŽIVY Látky potřebné pro lidské tělo VLÁKNINA, VODA

3 Naše potrava se skládá ze základních organických živin: a)Bílkoviny b)Glycidy (sacharidy) c)Tuky d)Minerální látky e)Vitamíny f)Vláknina, voda

4

5 Význam vlákniny vláknina je obsažena nejvíce v rostlinných potravinách - ovoci, zelenině, obilovinách, luštěninách, vláknina je nestravitelná, ale podporuje vyprazdňování tlustého střeva a působí proti rozmnožování bakterií v něm, z chemického hlediska je vláknina tvořena z polysacharidů, zvětšuje objem pokrmů a zahání pocit hladu, nemá žádnou výživnou hodnotu, doporučená denní dávka 30 g denně u dospělého zdravého člověka.

6 Zdroje vlákniny Rozpustná vláknina  luštěniny, semínka lnu, oves, žito, ječmen,  z ovoce(především jablka,banány a ovoce bobulové,  zelenina – brokolice, mrkev, kořenová zelenina,  brambory (jejich slupka obsahuje nerozpustnou vlákninu). Nerozpustná vláknina  celozrnná jídla s obsahem zejména slupek,  tobolky a semínka lnu (zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny),  obilné slupky, otruby ořechy a semena,  zelenina jako zelené fazole, květák, cuketa, celer,  slupky některých druhů ovoce a rajčat.

7 Voda nezbytnou součástí V lidském těle Je nezbytnou součástí všech živých organismů. V lidském těle voda přepravuje látky nutné ke stavbě buněk, rozpouští živiny, udržuje stálou tělesnou teplotu, umožňuje látkové přeměny a odvádí jejich zplodiny. Voda je součástí většiny poživatin Potřeba vody je závislá na tělesné hmotnosti člověka, jeho činnosti, na teplotě a vlhkosti okolního prostředí. Dospělý člověk potřebuje denně 2,5 až 3 litry vody. Voda je součástí většiny poživatin, a to jako voda volná, hygroskopická a koloidně vázaná.

8 voda volná voda volná - jsou v ní rozpuštěny všechny ve vodě rozpustné látky, které jsou obsažené v poživatině. Snadno se z poživatiny vypařuje (přirozené ztráty potravin odpařováním), snadno též zmrzne, voda hygroskopická voda hygroskopická- její obsah se u některých druhů potravinářského zboží mění podle kolísání relativní vlhkosti vzduchu v prostoru, kde se zboží nachází, voda koloidně vázaná voda koloidně vázaná - je vázaná na bílkoviny, polysacharidy aj. Obtížně se odpařuje a vytváří tuhou strukturu potravin (při tepelném zpracování gely). Potraviny se od sebe liší obsahem vody. Obsah vody ovlivňuje jejich výživnou hodnotu, senzorickou hodnotu i trvanlivost.

9 Opakování 1)Kde se vyskytuje vláknina? 2)Proč je vláknina důležitá v lidské výživě? 3)Má vláknina výživnou hodnotu? 4)Proč je voda důležitá pro lidské tělo?

10 Odpovědi k opakování 1)V luštěninách, obilovinách, zelenině, ovoci. 2)Napomáhá k vyprazdňování tlustého střeva. 3)Vláknina nemá žádnou výživnou hodnotu. 4)Přepravuje látky ke stavbě buněk, rozpouští živiny, udržuje stálou tělesnou teplotu, odvádí škodlivé látky z těla ven.

11 Zdroje ŠIMONIČ, R. Výživa odborná učebnice pro kuchaře a číšníky, 1. vyd. Praha ISBN X


Stáhnout ppt "„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky."

Podobné prezentace


Reklamy Google