Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

„EU peníze středním školám“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "„EU peníze středním školám“"— Transkript prezentace:

1 „EU peníze středním školám“
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiálu Voda, vláknina Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_42_7 Jméno autora Mgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

2 Látky potřebné pro lidské tělo
FIZIOLOGIE VÝŽIVY Látky potřebné pro lidské tělo VLÁKNINA, VODA

3 Naše potrava se skládá ze základních organických živin:
Bílkoviny Glycidy (sacharidy) Tuky Minerální látky Vitamíny Vláknina, voda

4

5 Význam vlákniny vláknina je obsažena nejvíce v rostlinných potravinách - ovoci, zelenině, obilovinách, luštěninách, vláknina je nestravitelná, ale podporuje vyprazdňování tlustého střeva a působí proti rozmnožování bakterií v něm, z chemického hlediska je vláknina tvořena z polysacharidů, zvětšuje objem pokrmů a zahání pocit hladu, nemá žádnou výživnou hodnotu, doporučená denní dávka 30 g denně u dospělého zdravého člověka.

6 Zdroje vlákniny Rozpustná vláknina Nerozpustná vláknina
luštěniny, semínka lnu, oves, žito, ječmen, z ovoce(především jablka,banány a ovoce bobulové, zelenina – brokolice, mrkev, kořenová zelenina, brambory (jejich slupka obsahuje nerozpustnou vlákninu). celozrnná jídla s obsahem zejména slupek, tobolky a semínka lnu (zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny), obilné slupky, otruby ořechy a semena, zelenina jako zelené fazole, květák, cuketa, celer, slupky některých druhů ovoce a rajčat.

7 Voda Je nezbytnou součástí všech živých organismů. V lidském těle voda přepravuje látky nutné ke stavbě buněk, rozpouští živiny, udržuje stálou tělesnou teplotu, umožňuje látkové přeměny a odvádí jejich zplodiny. Potřeba vody je závislá na tělesné hmotnosti člověka, jeho činnosti, na teplotě a vlhkosti okolního prostředí. Dospělý člověk potřebuje denně 2,5 až 3 litry vody. Voda je součástí většiny poživatin, a to jako voda volná, hygroskopická a koloidně vázaná.

8 voda volná - jsou v ní rozpuštěny všechny ve vodě rozpustné látky, které jsou obsažené v poživatině. Snadno se z poživatiny vypařuje (přirozené ztráty potravin odpařováním), snadno též zmrzne, voda hygroskopická- její obsah se u některých druhů potravinářského zboží mění podle kolísání relativní vlhkosti vzduchu v prostoru, kde se zboží nachází, voda koloidně vázaná - je vázaná na bílkoviny, polysacharidy aj. Obtížně se odpařuje a vytváří tuhou strukturu potravin (při tepelném zpracování gely). Potraviny se od sebe liší obsahem vody. Obsah vody ovlivňuje jejich výživnou hodnotu, senzorickou hodnotu i trvanlivost.

9 Opakování Kde se vyskytuje vláknina?
Proč je vláknina důležitá v lidské výživě? Má vláknina výživnou hodnotu? Proč je voda důležitá pro lidské tělo?

10 Odpovědi k opakování V luštěninách, obilovinách, zelenině, ovoci.
Napomáhá k vyprazdňování tlustého střeva. Vláknina nemá žádnou výživnou hodnotu. Přepravuje látky ke stavbě buněk, rozpouští živiny, udržuje stálou tělesnou teplotu, odvádí škodlivé látky z těla ven.

11 Zdroje ŠIMONIČ, R. Výživa odborná učebnice pro kuchaře a číšníky, 1. vyd. Praha ISBN X


Stáhnout ppt "„EU peníze středním školám“"

Podobné prezentace


Reklamy Google