Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiálu Výrobky ze zeleniny Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_27_9 Jméno autora Mgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

2 Výrobky ze zeleniny

3 Konzervování zeleniny
Zelenina je nezbytnou součástí našeho stravování. Pro mimosezónní spotřebu se zelenina konzervuje. Druhy konzervace – sterilace, sušení, mražení, mléčné kysání, nakládání do roztoku octa. Cílem konzervace je prodloužit u zeleniny trvanlivost.

4 Sterilace – zelenina se po zalití nálevem různou dobu steriluje
Sterilace – zelenina se po zalití nálevem různou dobu steriluje. Je zalitá slaným, kyselým nebo sladkokyselým nálevem, hermeticky uzavřená a konzervovaná teplem. Mléčné kvašení – konzervuje se především zelí, případně okurky. Zelí se nakrájí, přidá se sůl, kmín, cibule. Ukládá se do sudů a zalije 6 až 8% roztokem kuchyňské soli. Nálev odstraní vzduch a vytvoří podmínky pro mléčné kvašení. Nakládání – konzervuje se především čerstvá zelenina tzv. mléčným kvašením, často doplněné chemickou konzervací a u většiny druhů i sterilací. Zmrazení - moderní způsob konzervace, zelenina si zachovává výživnou hodnotu. Zelenina si zachovává svůj původní vzhled, barvu, chuť, vůni. Sušení – zelenina má nízký obsah vody, biologická hodnota se snižuje, protože zejména vitamín C, se ve velké míře zničí. Nejčastěji se suší mrkev, petržel, kopr, petržel a petrželová nať, česnek, kapusta, pór, cibule.

5 Nakládání do soli - z hlediska racionální výživy je nežádoucí
Nakládání do soli - z hlediska racionální výživy je nežádoucí. Na trhu je několik druhů, a to zeleninová směs, česneková pasta a kopr. Zeleninové pomazánky - základem je jemný protlak ze zeleninové papriky, do kterého se přidávají protlaky z jiných druhů zeleniny a chuťové přísady (harissa). Konzervují se sterilací. Mají vysoký obsah vitamínu C. Protlaky - vznikají pasírováním dužiny a popř. zahuštěním. Konzervují se sterilací nebo mražením. Na trhu je rajčatový protlak, špenát, někdy i zeleninový protlak. Použití zeleniny a výrobků ve stravování Čerstvá zelenina patří mezi ochranné potraviny pro vysoký podíl vitamínů a minerálních látek. Doporučuje se konzumovat čerstvou v podobě salátů, zeleninových obloh. Má široké použití v teplé i studené kuchyni (čerstvá i konzervovaná).

6 Výrobky ze zeleniny

7 Zdroje KRUŽLIAK, P. Potraviny a nápoje, 5. vyd. Merkur ISBN MAŠEK, L. Potraviny a nápoje v kostce, 1. vyd. Ratio ISBN


Stáhnout ppt "Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google