Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název."— Transkript prezentace:

1 Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiálu Ovoce Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_27_1 Jméno autoraMgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

2 O VOCE

3  Ovoce má vysokou biologickou hodnotu a nižší energetickou hodnotu.  Obsahuje vitamíny C, B 1, B 2, provitamín A, dále minerální látky (draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, sodík, mangan), sacharidy (glukózu, fruktózu, celulózu, pektiny), vodu, organické kyseliny (osvěží), případně tuky (u skořápkového ovoce).  Energetická hodnota ovoce je ovlivněna obsahem sacharidů a tuků.  Nejlépe je konzumovat ovoce čerstvé.

4 R OZDĚLENÍ OVOCE  jádrové - jablka, hrušky, kdoule, mišpule,  peckové - švestky, slívy, ryngle, pološvestky, třešně, višně, meruňky, broskve, nektarínky,  bobulové bobule pravé jednotlivé (hroznové víno, rybíz, angrešt, borůvky, brusinky, šípky,), bobule pravé složené (tzv. souplodí, např. maliny, ostružiny), bobule nepravé - vzniklé zdužnatěním květního lůžka (jahody zahradní a lesní),  skořápkové - vlašské ořechy, lískové ořechy - jsou zralé a usušené plody lísky. Skořápkové ovoce má vysoký obsah sušiny, vysoký podíl tuků a vitamínů skupiny B.  citrusové – citrony, pomeranče grapefruity, mandarinky,  ostatní jižní ovoce – ananas, kiwi, mango, avokádo, papája, liči, granátové jablko,  sušené jižní plody - rozinky, fíky, datle,  sušená semena – madle, kokos, jedlé kaštany, para ořechy, arašídy, kešu ořechy, pistácie, piniové oříšky Tuzemské – mírné pásmo Importované – jižní pásmo

5 DOMÁCÍ OVOCE HRUŠKY JABLKA TŘEŠNĚ MIŠPULEKDOULE

6 I MPORTOVANÉ OVOCE CITRONYAVOKÁDO DATLE P ARA OŘECHY P ODZEMNICE OLEJNÁ - ARAŠÍDY

7 S KLADOVÁNÍ A VADY OVOCE  Jádrové, peckové a bobulové ovoce se skladuje v chladírně, nesmí se však orosit. Používají se speciální sklady, které jsou větrány a chlazeny vzduchem. Zpomaluje se dozrávání ovoce. Takto skladované ovoce si zachovává téměř plnou biologickou hodnotu.  Skořápkové ovoce se skladuje v chladné a suché místnosti.  Banány nikdy neskladujeme v chladničce, jelikož se rychle kazí a hnědnou. Zelené banány rychle dozrají při pokojové teplotě v papírovém sáčku. Pokud chceme zrání banánů zpomalit, skladujeme na chladném, tmavém místě.  Nejčastější vady - zapaření, hniloba, plíseň, namrzlé, napadení živočišnými škůdci, natlučené, rostlinné choroby (vyvolávají plísně a bakterie).

8 Z DROJE  KRUŽLIAK, P. Potraviny a nápoje, 5. vyd. Merkur ISBN  MAŠEK, L. Potraviny a nápoje v kostce, 1. vyd. Ratio ISBN        


Stáhnout ppt "Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google