Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název."— Transkript prezentace:

1 Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiálu Houby Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_27_11 Jméno autoraMgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

2 H OUBY

3 Houby jsou plodnice různých botanických druhů hub. Považují se za pochutinu, nemají téměř žádnou výživnou hodnotu. Jsou špatně stravitelné. Špatnou stravitelnost způsobuje chitin (polysacharid), který nahrazuje celulózu. S l o ž e n í : 90% vody, 4% bílkovin, 4% sacharidů, 0,5% tuků a asi 1% minerálních látek (zinek a měď), vitamíny D,B a karoteny. Houby se vyznačují charakteristickou vůní, chutí, tím zvyšují vylučování trávicích šťáv. Houby musí být čerstvé a nezapařené. Pro velký obsah vody podléhají čerstvé houby rychle zkáze. Nesmějí se delší dobu skladovat.

4 D ĚLENÍ HUB Jedlé - hřiby, lišky, žampiony, kozák, bedla jedlá, klouzky, hlíva ústřičná, klouzky, smrž jedlý, pýchavka, křemenáč, některé druhy holubinek, čirůvka, václavka. Hřib královský Liška obecnáKozák dubový

5 Ryzec Čirůvka Hadovka smrdutá Nejedlé - nejsou jedovaté, ale mají nepříjemný zápach, chuť (hořká) - nehodí se k jídlu. Jsou to např. čirůvka mýdlová, podhřib žlučový, ryzec kravský, hadovka smrdutá.

6 Muchomůrka zelená Hřib satan Čirůvka Jedovaté - muchomůrka zelená, tygrovaná, čirůvka podvinutá, závojenka olovová, hřib nachový, satan.

7 Ve francouzské a italské kuchyni jsou oblíbené lanýže. Rostou v blízkosti kořenů dubů nebo buků. Lanýž černý roste pod zemí v chráněných dubových lesích. Používají se na zdobení, do paštik, rosolu a specialit. Lanýž bílý se pěstuje v severní Itálii, mají výraznou chuť a silnou vůni. V kuchyni se používají na těstoviny, rizota nebo vaječné pokrmy. Lanýž je velmi vzácný a drahý, řadí se k pochoutkám. Lanýžárna ve Francii

8 P OUŽITÍ HUB VE STRAVOVÁNÍ Po tepelném zpracování přidáváme jako vložku do polévek, omáček, mletých mas, omelet, nákypů, zapékaných pokrmů, paštik, do salátů a různých pomazánek. Dále se používají jako dušené s cibulkou a vejci, na paprice, na smetaně, jsou součástí různých náplní. Často se upravují smažené nebo plněné a zapékané. Staročeským pokrmem je houbový kuba.

9 Z DROJE  KRUŽLIAK, P. Potraviny a nápoje, 5. vyd. Merkur ISBN  MAŠEK, L. Potraviny a nápoje v kostce, 1. vyd. Ratio ISBN   


Stáhnout ppt "Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google