Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název."— Transkript prezentace:

1 Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiálu OBILOVINY Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_27_15 Jméno autoraMgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

2 OBILOVINY MLÝNSKÉ VÝROBKY

3 CHARAKTERISTIKA obiloviny jsou semena jednoletých ušlechtilých travin pěstují se na celém světě obsahují vodu, škrob, vlákninu, bílkoviny (ve formě lepku), tuk, minerální látky (P, Ca, Mg, Si, K, Na, Fe atd.), vitamíny skupiny B a E Zrno se nachází v květenství: - klas (pšenice, žito, ječmen) - lata (oves, proso, čirok, rýže) - palice (kukuřice) Druhy obilovin: pšenice, špalda, žito, ječmen, oves, pohanka rýže, proso, kukuřice, amarant (laskavec)

4 PŠENICE pěstuje se pšenice měkká a tvrdá (v teplejších oblastech) je nejdůležitější u nás pěstovaná obilovina zpracovává se na krupici (hrubou, jemnou, dehydrovanou) na mouku hrubou, polohrubou, hladkou a 00 extra a pšeničný slad

5 JEČMEN u nás se pěstuje sladovnický (na výrobu sladu) průmyslový ječmen na výrobu krup, krupek, ječné mouky, vloček, pálenky

6 ŽITO tvar zrna je protáhlejší, na jednom konci zúžený je důležitou surovinou při výrobě chlebové mouky, dále se zpracovává na kávoviny, pálenky

7 OVES se zpracovává na ovesné vločky, ovesnou rýži. obsahuje až 7 % tuku.

8 POHANKA má velmi dobrou výživnou hodnotu (bílkoviny) používá se jako příloha mele se na mouku a krupici používá se na přípravu kaší

9 RÝŽE se u nás nepěstuje, pěstuje se v tropických a subtropických oblastech. Rozlišuje se: - rýže setá (bažinná ) vyžaduje po celou dobu vegetace zavlažování - rýže horská, je nenáročná na pěstování, ale má nižší výnosy. existuje řada odrůd rýže, liší se od sebe velikostí, tvarem (jehličkovitá, oválná, vejčitá), průsvitností zrn (sklovitá, mléčná) Na trhu je rýže loupaná, neloupaná, předvařená, parboiled (technologicky upravenáhorkou parou), pufovaná (tzv. burisony, je to rýže napařená a při vysokém tlaku se několikanásobně zvětší objem), jasmínová rýže, basmati rýže (aromatická, pěstuje se v předhůří Himalájí). rýže se zpracovává na škrob, mouku, rýžové víno (saké) a pálenku divoká rýže je černá rýže (nejedná se o rýži, je to vodní tráva, která má oříškovo příchuť)

10 PROSO odstraněním nestravitelných plev se získávají žluté jáhly jáhly obsahují více tuku, používají se jako zavářka do polévek, na kaši, moučníky. proso se používá jako krmivo pro exotické ptactvo

11 KUKUŘICE má obilky různého tvaru, velikosti a zabarvení nejznámější odrůdou je koňský zub (podle charakteristického tvaru) používá se na škrob (Maizena), mouku, krupici (v Itálii se z ní vaří kaše polenta), kukuřičné vločky cornflakes, pukaná kukuřice popcorn

12 A MARANT ( LASKAVEC ) stará jihoamerická užitková rostlina spjata se životem Inků a Aztéků jeho drobná semena mají vysokou biologickou hodnotu zpracovává se na mouku přidává se do müsli a kaší vhodný na bezlepkovou dietu, drobná semena se melou na mouku

13 M LÝNSKÉ VÝROBKY získávají se narušením obilných zrn druhy - mouka, krupice, kroupy, loupaná rýže, vločky. při mletí se obilné zrno zbavuje obalových vrstev a vzniká mouka. Zrno, se nejprve čisti, odstraňují se klíčky, pluchy a rozrušuje se celistvost zrna. Zrno se mele na válcovacích stolicích. Podle stupně vymletí se rozlišuje mouka: vysokovymletá obsahuje více povrchových částí zrna, je tmavší, méně trvanlivá, hůře stravitelná, má vyšší biologickou hodnotu nízkovymletá lépe stravitelná, světlejší barva, energeticky bohatá, má delší trvanlivost, obsahuje převážně škrob, neobsahuje vitamíny a tuk.

14 Z DROJE  KRUŽLIAK, P. Potraviny a nápoje, 5. vyd. Merkur ISBN  MAŠEK, L. Potraviny a nápoje v kostce, 1. vyd. Ratio ISBN    _Wild_rice.jpg


Stáhnout ppt "Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google