Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY2_02 Název materiálu:Druhy obilovin Tematická oblast:Suroviny, 2.ročník Anotace:Prezentace slouží k výkladu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY2_02 Název materiálu:Druhy obilovin Tematická oblast:Suroviny, 2.ročník Anotace:Prezentace slouží k výkladu."— Transkript prezentace:

1 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY2_02 Název materiálu:Druhy obilovin Tematická oblast:Suroviny, 2.ročník Anotace:Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Očekávaný výstup: Žák vyjmenuje jednotlivé druhy obilovin a umí vysvětlit jejich význam ve výživě. Klíčová slova:pšenice, žito, ječmen, proso, oves, pohanka, rýže, kukuřice, jáhly, škrob, mouka Metodika: Podklad k výuce nové látky. Obor:29-54-H/01 Cukrář Ročník:2. Autor: Ing. Lenka Dvořáčková Zpracováno dne: Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

2 OBILOVINY DRUHY OBILOVIN Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

3 PŠENICE Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

4 PŠENICE u nás nejvíce rozšířená obilnina má vysokou výživovou hodnotu Výrobky z pšenice: 1.mouka na pšeničný chléb 2.mouka na pekařské a trvanlivé pečivo 3.mouka na cukrářské pečivo 4.těstoviny 5.k výrobě škrobu, lihu, piva, biomasy Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

5 JEČMEN Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

6 JEČMEN sladovnický a krmný pěstování v severních a horských oblastech Výrobky z ječmene: 1.kroupy a krupky 2.mouka a vločky 3.náhražka kávy – melta 4.k výrobě sladu – výroba piva Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

7 OVES Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

8 OVES nenáročný na půdní a klimatické podmínky pěstování ke krmným účelům i k výživě obyvatelstva Výrobky z ovsa: 1.ovesná rýže 2.ovesné vločky 3.ovesná mouka Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

9 ŽITO Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

10 ŽITO pěstování na chudých půdách, ve vyšších polohách žitná mouka bohatá na živiny – minerální látky, vitamíny, má málo kalorií Výrobky ze žita: 1.Žitná mouka 2.Hlavní surovina při přípravě perníků 3.Líh, škrob, káva - melta Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

11 KUKUŘICE Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

12 KUKUŘICE pochází ze Střední Ameriky, stáří asi let v potravinářství – vysoká energetická hodnota ke krmným účelům – zelené krmení, siláž Výrobky z kukuřice: 1.kukuřičná mouka 2.kukuřičný škrob – Maizena 3.kukuřičné vločky – cornflakes 4.pražená kukuřice - popcorn Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

13 PROSO Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

14 PROSO pěstováno v Asii, u nás na jižní Moravě použití hlavně na krmivo pro domácí ptactvo vhodné pro bezlepkovou dietu Výrobky z prosa: 1.potravina jáhly 2.jáhlová kaše Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

15 RÝŽE Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

16 RÝŽE vodomilná, teplomilná rostlina bahenní rostlina – Indie, Japonsko, Thajsko v malém množství se pěstuje na jižní Moravě obsahuje nejvíce škrobu, málo tuku a bílkovin Výrobky z rýže: 1.rýžový škrob 2.rýžová mouka 3.alkoholické nápoje – pálenka (arak), víno (saké) Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

17 POHANKA Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

18 POHANKA náročná na půdní i klimatické podmínky semena - trojboké nažky, obaleny hnědou slupkou semena obsahují hodně škrobu, bílkovin, minerálních látek, rutin – chrání stěny cév Výrobky z pohanky: 1.k přípravě kaší 2.zavářka do polévky 3.speciální druh chleba Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

19 Kontrolní otázky 1.Která obilnina je u nás nejrozšířenější? 2.Vysvětli význam obilovin ve výživě. 3.Co jsou to jáhly. 4.Uveď využití kukuřice. 5.Co je melta a z čeho je vyrobena. 6.Jaká obilnina má semena trojboké nažky? 7.Jaká je surovina je důležitá při přípravě perníků? Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

20 Použitá literatura BLÁHA, Ludvík, RNDr. Ivana KOPOVÁ a František ŠREK. SUROVINY: pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. aktualizované vydání. Praha: Informatorium, spol.s.r.o., ISBN Použité zdroje: Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

21 Použitá literatura Použité zdroje: ptactvo/forum/r/detail/486856/senegalske-proso-zkusenost- s-pestovanim Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný


Stáhnout ppt "Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY2_02 Název materiálu:Druhy obilovin Tematická oblast:Suroviny, 2.ročník Anotace:Prezentace slouží k výkladu."

Podobné prezentace


Reklamy Google