Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu:Rozvoj.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu:Rozvoj."— Transkript prezentace:

1 VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2 Datum vytvoření: Autor:Mgr. Helena Válková Určeno pro předmět: Zbožíznalství Tematická oblast:Potravinářské zboží Obor vzdělání:Prodavač (66-51-H/01) 1. ročník Název výukového materiálu: Obiloviny a mlýnské výrobky – učební materiál s úkoly. Materiál vytvořen v souladu se ŠVP příslušného oboru vzdělání. Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky byl vytvořen pomocí programu PowerPoint a bude prezentován žákům prostřednictvím interaktivní tabule. Závěrem kontrolní otázky k procvičování. Čas: 20 minut

2  Charakteristika  Složení obilovin  Druhy obilovin  Použití obilovin  Opakování

3  Jednoleté trávy  Dnes kulturní plodiny  Obiloviny jsou důležité suroviny pro potravinářské výrobky, například: ◦ mlýnské a krupařské výrobky ◦ škrobárenské výrobky ◦ slad …

4  Květenství: ◦ klas - pšenice, žito, ječmen ◦ lata - oves, rýže, proso, čirok ◦ palice - kukuřice

5  Obalová vrstva ◦ chrání jádro a klíček ◦ obsahuje celulózu a nerostné látky  Aleuronová vrstva ◦ obsahuje bílkoviny, tuky, nerostné látky, vitamín B

6  Jádro ◦ obsahuje škroby a bílkoviny  Klíček ◦ bohatý obsah tuku, bílkovin, minerální látky a vitamín E

7  Pšenice ◦ nejdůležitější surovina pro výrobu chleba  Žito ◦ surovina pro výrobu chleba ◦ bohaté na živiny, minerální látky, vitamíny  Ječmen ◦ potravinářský, sladový, lihovarnický

8  Oves ◦ potravinářský průmysl a krmivo  Kukuřice ◦ potravinářský průmysl a krmivo  Proso ◦ jáhly zbavené slupek ◦ bohaté na bílkoviny, tuky

9  Pohanka ◦ vitamín B, železo, fosfor, lecitin  Rýže ◦ vysoký obsah škrobu ◦ málo tuku a bílkovin ◦ subtropické a tropické kraje a) rýže setá (bažinná) b) rýže horská (méně náročná)

10  Pšenice ◦ výroba mouky a krupice  Žito ◦ mouka, kávoviny a destiláty (žitovka)  Ječmen ◦ kroupy, líh a krmivo  Oves ◦ ovesné vločky a krmivo

11  Kukuřice ◦ škrobárenské výrobky, krmivo  Rýže ◦ k přímé spotřebě

12  Pohanka ◦ kaše, zavářka do polévek ◦ speciální druhy chleba  Proso ◦ jáhlová kaše, zavářka do polévek ◦ součástí šestizrnného chleba ◦ krmivo

13 1. Jak zařadíme obiloviny dle květenství? 2. Čím je tvořeno obilné zrno? 3. Jaké využití mají jednotlivé druhy obilovin?

14  KAVINA, J. Zbožíznalství potravinářského zboží. 1. vyd. Praha, 1996: NAKLADATELSTVÍ IQ 147. Kapitola 6  ANDERLE, P., SCHWARZ, H. Zbožíznalství. Poživatiny – potraviny, pochutiny. České vydání 1995, Správa přípravy učňů Praha. NAKLADATELSTVÍ WAHLBERG PRAHA. ISBN Lidská výživa, str. 33


Stáhnout ppt "VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu:Rozvoj."

Podobné prezentace


Reklamy Google