Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Potraviny rostlinného původu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Potraviny rostlinného původu"— Transkript prezentace:

1 Potraviny rostlinného původu
Obiloviny - pšenice – nejpoužívanější, mouka hladká, polohrubá, hrubá a krupice žito – pečení chleba a perníků ječmen – výroba piva (slad), kroupy (jelita) oves – vločky, velmi výživné proso – dříve běžné, dnes málo používané, oloupané zrno – jáhly Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz

2 Kukuřice – v klasech se používá jako zelenina, z mouky se připravuje chléb nebo kaše.
Pohanka – málo používaná, lehce stravitelná. Zpracovává se na krupici, kroupy a mouku. Rýže – existuje v mnoha druzích. Je lehce stravitelná. Obiloviny se upravují loupáním a broušením zrn. Tím ztrácejí nejcennější látky. Je proto lepší používat celozrnné výrobky.

3 Luštěniny mají vysokou biologickou a výživovou hodnotu
u nás se nejčastěji používají: hrách, čočka, fazole a sója ze sóji se vyrábí celá řada netradičních potravin: sójové mléko, sójový sýr (tofu), sójové maso Obiloviny i luštěniny se mohou naklíčit a tím se zvýší jejich výživová hodnota.

4 Zelenina Je naprosto nepostradatelná.
Měla by být součástí jídelníčku každý den. Obsahuje spoustu vitamínů, nerostných látek, vlákniny a vody. Má nízkou energetickou hodnotu. Brambory – u nás jedna ze základních surovin přípravy pokrmů.

5 Do tabulky vlož alespoň jednoho zástupce od každého druhu zeleniny
Druh zeleniny Zástupce Kořenová Košťálová Cibulová Listová Naťová Plodová Lusková

6 Ovoce Je nezbytné ve výživě
Obsahuje velké množství vitamínů, nerostných látek, sacharidy, vlákninu, vodu. Mezi ovoce zařazujeme i ořechy a semena (mák, slunečnice) Některé subtropické a tropické ovoce se k nám musí dovážet.

7 Příprava zeleninového pokrmu
Ingredience: 200 g uzeniny, 2 vejce, 3 rajčata, 3 papriky, 1 cibule, 50 g másla nebo rostlinného oleje, sůl, pepř Postup: Na másle orestujeme dozlatova cibulku . Poté přidáme na kostky nakrájenou uzeninu a také orestujeme. Dále přidáme nakrájenou papriku a dusíme cca 10 minut než papriky lehce změknou. Dále přidáme nakrájená rajčata, opět podusíme a nakonec přidáme vejce, sůl, pepř. Podáváme s čerstvým chlebem nebo s bramborami.


Stáhnout ppt "Potraviny rostlinného původu"

Podobné prezentace


Reklamy Google