Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 2 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_04 Název DUMu: Pokrmy z vařených a syrových brambor Pro obor vzdělávání: E/01, E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Renata Navrátilová Datum:

2 Střední škola Oselce Bezmasé pokrmy Na přípravu bezmasých pokrmů používáme: brambory, bramborová těsta, těstoviny, rýži, kroupy, zeleninu, houby, sýry, tvaroh, luštěniny, výrobky ze sóji, vejce, Správné biologické hodnoty připravovaných hlavních bezmasých pokrmů je možné dosáhnout kombinací základních potravin. Například: těstoviny – tvaroh, zelenina – vejce, zelenina – sója, rýže – tvaroh… Je nutné dodržovat technologické postupy přípravy pokrmů.

3 Střední škola Oselce Pokrmy připravené z vařených brambor Nové brambory s tvarohem Očištěné brambory uvaříme v osolené vodě s petrželovou natí. Scedíme, podáváme přelité máslem, posypané strouhaným tvrdým tvarohem a petrželkou nebo pažitkou.

4 Střední škola Oselce Nové brambory s tvarohem Nové bramboryStaré brambory

5 Střední škola Oselce Pokrmy připravené z vařených brambor Brambory zapečené se sýrem Uvařené brambory ve slupce oloupeme, nakrájíme na plátky, opečeme na tuku, osolíme, okmínujeme. Do vymazaného pekáče naskládáme ochucené, nakrájené brambory, zalijeme vejci rozšlehanými v mléce a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.

6 Střední škola Oselce Pokrmy připravené ze syrových brambor Bramborový guláš Do cibulopaprikového základu vložíme oloupané, na kostky nakrájené brambory, přidáme sůl, kmín, pepř a orestujeme. Zalijeme vývarem a dusíme do poloměkka. Zahustíme jíškou, provaříme a dochutíme česnekem a majoránkou. Do bramborového guláše můžeme přidat vařené houby.

7 Střední škola Oselce Popiš přípravu bramborového guláše

8 Střední škola Oselce Pokrmy připravené ze syrových brambor Bramborák – vošouch Omyté, syrové brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, scedíme z nich vodu a zalijeme vlažným mlékem. Přidáme hladkou mouku, vejce, sůl, pepř, třený česnek, majoránku a zpracujeme tužší těsto. Smažíme na rozpáleném tuku z obou stran dozlatova. Podáváme s kysaným zelím.

9 Střední škola Oselce Bramborák Oloupané, syrové brambory Nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vlažné mléko,hladkou mouku, vejce, sůl, pepř, třený česnek, majoránku Smažíme na rozpáleném tuku

10 Střední škola Oselce Pokrmy připravené ze syrových brambor Brynzové halušky Oloupané, syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle, scedíme vodu. Přidáme vejce, sůl, hrubou mouku, trochu hladké mouky a promícháme. Protlačujeme přes síto nebo haluškovač do vroucí osolené vody. Vaříme minut, přecedíme a omastíme sádlem. Podáváme s částečně roztavenou slaninou a sypané bryndzou ( ovčí sýr).

11 Střední škola Oselce Bryndzové halušky Vaření halušek Přelité roztavenou slaninou Přelité roztavenou slaninou a sypané bryndzou

12 Střední škola Oselce Vyber správné suroviny Na přípravu nových brambor s tvarohem použijeme: Pepř Zelenou petrželku Sůl Nové brambory Česnek Tvrdý tvaroh Vodu Máslo Pažitku

13 Střední škola Oselce Vyber správné suroviny Na přípravu bramborového guláše použijeme: Pepř Ocet Sůl Cibuli Oloupané syrové brambory Vývar Olej Mletá červená paprika Česnek Majoránka Hladká mouka Kmín Vepřové maso

14 Střední škola Oselce Vyber správné suroviny Na přípravu bramboráků použijeme: : Pepř Vejce Sůl Cibuli Oloupané syrové brambory Česnek Vývar Polohrubou moukuMletou červenou papriku Vařené brambory Majoránka Hladkou mouku Kmín Hrubou mouku

15 Střední škola Oselce Vyber správné suroviny Na přípravu brynzových halušek použijeme: Hrubou mouku Syrové brambory Sůl Hladkou mouku Vařené brambory Vejce Polohrubou mouku Pepř

16 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN X. Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google