Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 2 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_04 Název DUMu: Pokrmy z vařených a syrových brambor Pro obor vzdělávání: E/01, E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Renata Navrátilová Datum:

2 Bezmasé pokrmy Na přípravu bezmasých pokrmů používáme: brambory, bramborová těsta, těstoviny, rýži, kroupy, zeleninu, houby, sýry, tvaroh, luštěniny, výrobky ze sóji, vejce, Správné biologické hodnoty připravovaných hlavních bezmasých pokrmů je možné dosáhnout kombinací základních potravin. Například: těstoviny – tvaroh, zelenina – vejce, zelenina – sója, rýže – tvaroh… Je nutné dodržovat technologické postupy přípravy pokrmů.

3 Pokrmy připravené z vařených brambor
Nové brambory s tvarohem Očištěné brambory uvaříme v osolené vodě s petrželovou natí. Scedíme, podáváme přelité máslem, posypané strouhaným tvrdým tvarohem a petrželkou nebo pažitkou.

4 Nové brambory s tvarohem
Staré brambory

5 Pokrmy připravené z vařených brambor
Brambory zapečené se sýrem Uvařené brambory ve slupce oloupeme, nakrájíme na plátky, opečeme na tuku, osolíme, okmínujeme. Do vymazaného pekáče naskládáme ochucené, nakrájené brambory, zalijeme vejci rozšlehanými v mléce a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.

6 Pokrmy připravené ze syrových brambor
Bramborový guláš Do cibulopaprikového základu vložíme oloupané, na kostky nakrájené brambory, přidáme sůl, kmín, pepř a orestujeme. Zalijeme vývarem a dusíme do poloměkka. Zahustíme jíškou, provaříme a dochutíme česnekem a majoránkou. Do bramborového guláše můžeme přidat vařené houby.

7 Popiš přípravu bramborového guláše

8 Pokrmy připravené ze syrových brambor
Bramborák – vošouch Omyté, syrové brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, scedíme z nich vodu a zalijeme vlažným mlékem. Přidáme hladkou mouku, vejce, sůl, pepř, třený česnek, majoránku a zpracujeme tužší těsto. Smažíme na rozpáleném tuku z obou stran dozlatova. Podáváme s kysaným zelím.

9 Bramborák Nastrouháme na jemném struhadle,
přidáme vlažné mléko,hladkou mouku, vejce, sůl, pepř, třený česnek, majoránku Oloupané, syrové brambory Smažíme na rozpáleném tuku

10 Pokrmy připravené ze syrových brambor
Brynzové halušky Oloupané, syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle, scedíme vodu. Přidáme vejce, sůl, hrubou mouku, trochu hladké mouky a promícháme. Protlačujeme přes síto nebo haluškovač do vroucí osolené vody. Vaříme minut, přecedíme a omastíme sádlem. Podáváme s částečně roztavenou slaninou a sypané bryndzou ( ovčí sýr).

11 Bryndzové halušky Přelité roztavenou slaninou Vaření halušek
Přelité roztavenou slaninou a sypané bryndzou

12 Vyber správné suroviny
Na přípravu nových brambor s tvarohem použijeme: Máslo Sůl Zelenou petrželku Vodu Česnek Tvrdý tvaroh Pažitku Zelená barva je správná odpověď, při poklepu se vrátí barva zpět Nové brambory Pepř

13 Vyber správné suroviny
Na přípravu bramborového guláše použijeme: Kmín Mletá červená paprika Pepř Olej Sůl Majoránka Ocet Vývar Cibuli Zelená barva je správná odpověď, při poklepu se vrátí barva zpět Vepřové maso Hladká mouka Česnek Oloupané syrové brambory

14 Vyber správné suroviny
Na přípravu bramboráků použijeme: : Česnek Kmín Pepř Hrubou mouku Mletou červenou papriku Polohrubou mouku Sůl Majoránka Vejce Zelená barva je správná odpověď, při poklepu se vrátí barva zpět Cibuli Vývar Hladkou mouku Vařené brambory Oloupané syrové brambory

15 Vyber správné suroviny
Na přípravu brynzových halušek použijeme: Vejce Pepř Syrové brambory Vařené brambory Hrubou mouku Polohrubou mouku Zelená barva je správná odpověď, při poklepu se vrátí barva zpět Sůl Hladkou mouku

16 Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN X. Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google