Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 2 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_19 Název DUMu: Úprava hovězího masa dušením 3 Pro obor vzdělávání: E/01, E/02 Předmět: Technologie Ročník: 2. Autor: Renata Navrátilová Datum:

2 Střední škola Oselce Úprava hovězího masa dušením Dušením upravujeme 1. Masa vcelku – hovězí pečeně, plněné hovězí pečeně, hovězí rolády… 2. Masa porcovaná na plátky – roštěnky, plátky, závitky… 3. Masa krájená na kostky, nudle – guláše, na pepři, v mrkvi…

3 Střední škola Oselce 3. Masa porcovaná na kostky, nudle Vhodné hovězí maso Přední maso: podplečí (péro), hrudí, krk, podkrčí, bok, pupek, kližky, ořez Zadní maso: plec

4 Střední škola Oselce Kližka Plec

5 Střední škola Oselce Guláše, tokáně a další pokrmy K přípravě používáme vykostěné hovězí přední maso. Na guláše je nejvhodnější maso z kližky - je velmi šťavnaté a maso krájíme na kostky. Na tokáně krájíme maso na větší nudle a připravují se většinou se zeleninou (paprika, rajče, hrášek…).

6 Střední škola Oselce Guláše použijeme přední hovězí maso maso omyjeme a zbavíme šlach maso nakrájíme na stejné kousky – na jednu porci 3-4 kousky maso orestujeme na cibulovém základu s paprikou přidáme pepř, sůl, kmín, rozetřený česnek, rajčatový protlak apod. – podle druhu připravovaného guláše guláš zahušťujeme větším množstvím cibule použité na přípravu základu a menším množstvím hladké mouky, kterou zahustíme když je maso napolo podušené podle potřeby podléváme vodou nebo vývarem podle druhu guláše přidáváme do hotového guláše nebo před jeho dokončením různé přísady nebo vložky

7 Střední škola Oselce Hovězí guláš Očištěné, maso omyjeme a zbavíme šlach, nakrájíme na stejné kousky a orestujeme na dozlatova osmaženém cibulovém základu, pak přidáme papriku, pepř, sůl, kmín a orestujeme. Potom přidáme rajčatový protlak, mírně podlijeme vodou a dusíme do poloměkka. Zahustíme tak, že vydusíme maso do tuku, zaprášíme hladkou moukou, orestujeme a podlijeme vodou. Nebo zahustíme jíškou a dusíme doměkka. Dochutíme česnekem utřeným se solí a majoránkou. Krátce povaříme. Vhodné přílohy: chléb, kynuté, karlovarské, špekové knedlíky.

8 Střední škola Oselce Guláše a ostatní pokrmy z hovězího masa Stejným způsobem jen s jinými vložkami a přísadami připravujeme například: Maďarský guláš Plzeňský guláš Vídeňský guláš Hovězí guláš na černém pivě s hříbky Hovězí maso na pepři Hovězí maso na žampionech Hovězí maso dušené na slanině Tokáň na červeném víně Maďarský tokáň

9 Střední škola Oselce Popiš přípravu hovězího guláše

10 Střední škola Oselce

11

12 Plzeňský guláš s karlovarským knedlíkem

13 Střední škola Oselce Hovězí maso na žampionech Očištěné, maso omyjeme a zbavíme šlach, nakrájíme na stejné kousky a orestujeme na dozlatova osmaženém cibulovém základu, pak přidáme pepř, sůl, kmín a orestujeme, mírně podlijeme vodou a dusíme doměkka. Maso vyjmeme a zahustíme tak, že vydusíme šťávu do tuku, zaprášíme hladkou moukou, orestujeme a podlijeme vodou. Nebo zahustíme jíškou a důkladně provaříme 30 minut. Dochutíme solí a přecedíme přes jemné síto. Do hotové šťávy přidáme na tuku podušené, nakrájené žampiony a krátce povaříme. Vhodné přílohy: dušená rýže, brambory vařené, šťouchané

14 Střední škola Oselce Vyber vhodné hovězí maso na přípravu guláše nebo tokáně. Svíčková Oháňka Kližky Ořez Hrudí Vysoký roštěnec Pupek Krk Plec Podkrčí Péro Žebro Nízký roštěnec

15 Střední škola Oselce Odpovídej na otázky 1.Popiš přípravu hovězího guláše. 2.Popiš přípravu hovězího masa na žampionech.

16 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Mgr. Čermáková, Ludmila, Mgr. Vybíralová, Ivana. Kuchařské práce: Technologie 2.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2002, ISBN Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google